Spar gode penge: Syv gyldne råd til at sælge boligen selv
Det er let at stirre sig blind på sit eget hjem, så sørg for at få nye øjne på hjemmet, selv om du selv vil stå for salget af boligen. Foto: Www.colourbox.com/Free
Du risikerer at spænde ben for dig selv, hvis du sælger boligen selv. Få de gode tip, så boligen næsten sælger sig selv.

Hvis du vil stå for at sælge boligen selv, kan der være gode penge at spare. Men det kræver også, at du er villig til at arbejde for sagen.

For din bolig sælger ikke sig selv. Det kræver, at du formår at sælge potentialet til en eventuel køber.

Louise Holm er uddannet ejendomsmægler, indretningskonsulent og boligstylist hos Sales Styling, og hun har en række gode råd til at få lige netop din bolig til at skille sig ud fra mængden.

1) Få andre øjne på boligen

Selv om du selv vil stå for salget, så er det en rigtig god idé at få nogle andre til at kaste et blik på boligen.

- Det bedste, man kan gøre, er at få nogle øjne udefra på. For man bliver hurtigt "hjemmeblind". Det kan være svært selv at se, hvor man skal sætte ind, forklarer Louise Holm.

Så få hjælp fra nogen, der kan give ærlig feedback på, hvor der skal strammes lidt op.

2) Hvem skal købe?

Det andet råd fra Louise Holm er at overveje, hvilke købere du forsøger at appellere til. Det gælder om at få den potentielle køber til at kunne se sig selv i boligen.

Derfor skal det passe til deres hverdag, om det så er børnefamilien, eller om det er vigtigt, at der er plads til et hjemmekontor.

3) En bolig med udstråling

Derudover er der nogle klassikere, som skaber stemning og hygge, uanset om det er på billederne eller til fremvisningen.

- Sørg for at få ryddet op, det er vigtigt, at der ikke ligger overflødige ting. Pynt med friske blomster, stil noget frugt frem eller en skål med friskbagte boller, siger Louise Holm og tilføjer:

- Jeg vil ikke sige, at man sælger et hus ved at bage, men der er mange små faktorer, der har indvirkning på os, og tilsammen har det rigtig meget at sige. Hvordan dufter der, hvordan er førstehåndsindtrykket?

Det er også vigtigt, at boligen fremstår lys og indbydende. Tændte stearinlys kan også sprede hygge. Sørg også for at have luftet ud inden en fremvisning, særligt hvis I har dyr.

- Det er en god idé at gemme kæledyret af vejen, for det kan godt skræmme nogen væk, bemærker Louise Holm.

4) Få det bedste ud af det du har

Når du ser på din bolig, så sørg for at rydde alt af vejen, som er unødvendigt. Din bolig skal signalere hygge og hjemlighed - men ikke fremstå overfyldt og rodet.

- Man får ofte det bedste ud af det, man har, ved at friske det lidt op og rydde ud i det. Jeg oplever tit, at folk har rigtig mange tæpper på gulvene, og det får gulvene til at virke mindre. For eksempel hvis man har flere tæpper oven på hinanden.

Det er altså ikke nødvendigt at gå ud og købe en masse nyt.

- Få samlet boligen og helhedsindtrykket og få boligen til at udstråle ro. Det er tit det, der sælger boligen, siger Louise Holm.

5) Brug tid på billederne

- Folk ser billederne, og de har tit bestemt sig for, om de vil købe, allerede inden de kommer ud baseret på billederne. Du kan virkelig gøre meget for at få billederne til at tage sig godt ud, siger Louise Holm.

Det handler om at overveje, hvordan rummene fungerer bedst på billeder, og så skal der masser af lys til.

Det kan være en god idé at få en, der har styr på det tekniske, til at tage billederne, for det kan være knald eller fald.

Du behøver ikke at tage detaljerede billeder af alle boligens kroge. Nogle af detaljerne skal måske tages ved fremvisningen.

- Det handler om at få ejendommen til at fremstå lækker og indbydende. Det gør man måske ikke bedst med billeder af et rodet pulterkammer, siger Louise Holm og uddyber:

- Der kan man bedre få forklaret, når den potentielle køber er ude at se stedet, at selv om det er et pulterkammer i dag, kan det indrettes anderledes. Det kan måske blive et børneværelse, opbevaring eller et kontor.

6) Overvej at få en anden til at vise boligen frem

Før du kaster dig ud i fremvisning af boligen, så skal du have gjort dig klart, om du kan tage skyklapperne af. For det kan være svært at sælge sit eget hjem, og det kan være svært at høre potentielle køberes brutale ærlighed om hjemmet.

- Du skal sælge drømmene til køberen, og det kan være svært, hvis man selv har for mange følelser med i det, bemærker Louise Holm.

7) Hav styr på fakta

Når du selv står for salget, er der en lang række detaljer, som du selv skal stå for. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du skriver. Du er nemlig ansvarlig for informationerne. Hvis de ikke er korrekte, kan du risikere et erstatningskrav.

Har køber eksempelvis fået færre kvadratmeter, end de er blevet stillet i udsigt, så vil det afhænge af en konkret vurdering, om der er blevet betalt for meget for ejendommen, fortæller Tina Dhandi Kalsi, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Selv om man vil stå for salget selv, så råder Tina Dhandi Kalsi til, at man altid får en rådgiver med, når købsaftalen skal udformes.

/ritzau/FOKUS