Forsvarskommandoen udsender i disse dage cirka 120 breve til veteraner, der har fået psykiske lidelser efter at have været udsendt i en krigszone.
De skal nemlig have en såret i tjenesten-medalje - præcis som de fysisk skadet soldater helt automatisk får.
Uddelingen af medaljer er en direkte konsekvens af Veteranpolitikken, der blev vedtaget i efteråret 2010. Hidtil har psykisk sårede været holdt udenfor, når der er blevet uddelt medaljer, men det skal nu være slut.
Kravet for at få medaljen er en psykisk diagnose som for eksempel post-traumatisk stress (PTSD), der er anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.
Bekymret Balkan-veteran
Præcis det kriterium bekymrer 41-årige Heine Sinkbæk Andersen, der i begyndelsen af november fik godkendt sine traumer som en arbejdsskade.
"Det har taget mig en lille evighed at få anerkendt min skade som en arbejdsskade, og jeg ved, at mange Balkan-veteraner kæmper en forgæves kamp mod myndighederne. Derfor mener jeg ikke, at det er en retfærdig måde at uddele medaljer på," siger han.
Heine Sinkbæk Andersen har endnu ikke modtaget et medalje-brev fra sin tidligere arbejdsgiver.
[pagebreak]
Godt og ondt
Formanden for foreningen, Krigsveteraner og Pårørende, er heller ikke synderligt begejstret for Forsvarets ligestillings-manøvre.
"Det er for sent, og det er for lidt. Jeg tror, at Forsvaret skal sætte et nul bagefter de 120, der har fået psykiske problemer. Der er mange flere derude end dem, Forsvaret har fundet frem til," siger Søren Jacob Johansen.
Formanden mener, at Forsvarets nye initiativ er både godt og ondt.
"Anerkendelsen er vigtig, men hvor mange vil gå med en medalje, der minder dem om deres traumer?" spørger Søren Jacob Johansen.
Han tvivler på, at Forsvaret vil kunne finde frem til alle de soldater, der har krav på en medalje, fordi flere lever på gaden eller i skoven.
Et minefelt af følelser
Major Christian Wiggers, der har ansvaret for de udsendte breve, erkender, at listen over soldater, der er blevet psykisk sårede i tjeneste er en bruttoliste.
"Vi har ikke direkte adgang til Arbejdsskadestyrelsens arkiv, så vi har ikke en fuldstændig liste over dem, der har fået sår på sjælen. Men de, der føler sig glemt, må meget gerne videresende afgørelsen i deres arbejdsskade-sag til Forsvarskommandoen," siger majoren.
[pagebreak]
Ifølge Hærens Konstabel og Korporalforening har flere traumatiserede soldater begået selvmord, men Forsvarskommandoen har ikke taget stilling til, om de pårørende skal have en medalje eller ej.
"Vi er trådt ind i et minefelt af følelser, fordi mange har en mening om medaljen. En veteran kan i teorien have vundet en arbejdsskadesag og efterfølgende have begået selvmord, men om afdødes familie skal have en medalje eller ej, må vi tage stilling til fra sag til sag," fastslår Christian Wiggers fra Forsvarskommandoen.
Ceremoni eller kuvert
Forsvaret har endnu ikke klarlagt, hvordan medaljerne skal overrækkes. Foreningen Krigsveteraner og Pårørende vil dog gerne give de ansvarlige lidt inspiration.
"De psykisk syge veteraner kan jo af gode grunde ikke få medaljen under hjemkomst-paraden i modsætning til soldater med fysiske skader. Derfor foreslår vi, at medaljerne bliver overrakt på Flagdagen. Det vil været lidt fesent, hvis Forsvaret bare putter medaljen i postkassen," siger formand Søren Jacob Johansen.