Der var lagt op til lynchstemning i den gamle fægtesal i undervisningsministeriet, hvor pressemødet om offentliggørelsen af PISA 2009-undersøgelsen meget passende blev holdt.
Nogle skulle tage ansvaret for det nedslående resultat: Ni års forsøg på forbedringer af folkeskolen har givet nul og niks.
Og selvom undervisningsminister Tina Nedergaard (V) kun har været ansvarlig for området siden 23. februar i år, så var hun klar til at tage offerrollen.
"Hvis vi skal ofre nogen, så offer mig. Men jeg bliver aldrig det sande offer. Det bliver de kommende generationer," sagde ministeren taktfast.
Kravet til forbedringer må lige nu stå ministeren helt op til halsen. For folkeskolen bliver fra alle sider set som grundkilen til fremtidens velfærdssamfund.
Blandt deltagerne til pressemødet var blandt andre forskningspolitisk chef for Dansk Industri, Charlotte Rønhof, og hun var dybt utilfreds med det faktum, at 15 procent af de danske skoleelever ikke er i stand til at læse og gennemføre en ungdomsuddannelse.
Dansk Erhverv kalder PISA-resultatet for et 'wake-up call', og underdirektør Stine Pilegaard Jespersen kræver handling.
"Nu må politikerne trække i arbejdstøjet og lægge valgkampen på hylden for en stund. Bedre resultater i folkeskolen er forudsætningen for fremtidig vækst i Danmark," siger hun i en pressemeddelelse.
Som svar på tiltalen skal Tina Nedergaard i morgen fremlægge regeringens længe ventede udspil til en ny folkeskolereform, og hun lover nye toner.
"Vi skal indrette skolen efter virkeligheden i stedet for den snærende lovgivning, der er på området," sagde hun til pressemødet.
Men hun holdt samtidig fast i, at der er lukket for pengepungen fra regeringens side. Folkeskolen bliver sat fri i tiltro til, at kommunerne er i stand til at forbedre den, og med risiko for, at det ikke sker.
"Når man giver frihed, så vil kommunerne også kunne udnytte og misbruge den. Men jeg stoler på, at alle er interesserede i en bedre folkeskole," sagde Tina Nedergaard til pressemødet.
Regeringen vil med sit udspil især sørge for, at de små elever ikke bliver tabt på gulvet mht. læsning, og det skal blandt andet 900 nytilførte læsevejledere hjælpe med til.