Den omdiskuterede seniorførtidspension kan tilkendes borgere, fra de er 60 år. Alligevel er der næsten ingen, som får pensionen, før de fylder 62 år. Det viser en opgørelse fra fagforbundet 3F.
Fra 2014 til 2018 var der kun 25 borgere i Danmark på 60 år, som fik tilkendt en seniorførtidspension. Det svarer til, at én 60-årig fik en tilkendelse hver anden måned. Endnu et eksempel på, at ordningen ikke virker, mener 3F.
Da ordningen blev indført, forventede regeringen, at der i 2018 ville være 7.800 personer på seniorførtidspension. Men sidste år var der blot 737 danskere på ydelsen - altså under en tiendedel af det forventede.
Vi har formelt set aldrig fået en ansøgning. Vi har heller aldrig givet et afslag. Seniorførtidspension er en tåbelig ordning
Halvdelen af borgerne, som har fået en seniorførtidspension, var året forinden i jobafklaringforløb eller på sygedagpenge. Det er tegn på, at vejen til seniorførtidspension trods nedslidning kan være lang og barsk, mener 3F.
- Når man søger en seniorførtidspension, skal man ifølge loven ikke gennem lange ressourceforløb. Men det er netop, hvad der sker for rigtigt mange, siger gruppeformand med ansvar for det socialpolitiske område i 3F, Ellen K. Lykkegaard.
Kunne man ikke forestille sig, at de her mennesker bare venter til de er 62 år med at søge?
- Man kan ikke forvente, at en borger, der er så nedslidt, at han ikke en gang kan arbejde, skal være inde i, hvordan seniorførtidspensionsordningen fungerer. Ansvaret, hvad angår råd og vejledning, ligger hos jobcentret. Og her har der været alt for megen forvirring, siger gruppeformanden.
Ifølge Ellen K. Lykkegaard er det 'tankevækkende', at der findes en så mange mennesker, der på papiret er berettiget til en seniorførtidspension, men ikke får den tilkendt ude i kommunerne.
Hun mener, at der er grund til at tro, at visse kommuner bruger seniorførtidspensionen som allersidste udvej, og at det kan medvirke til at udskyde tidspunktet for tilkendelse.
Sidste udvej for kommunerne
Uden for København ligger en mindre enklave bestående af seks kommuner - Allerød, Egedal, Herlev, Brøndby, Glostrup og Rødovre - hvor der i slutningen af sidste år ifølge Danmarks Statistik boede 13.000 borgere i alderen 60-65 år.
Kommunerne har det tilfælles, at de kun én gang eller aldrig nogensinde har tilkendt en borger seniorførtidspension. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk sidste år fik, i indberetninger fra kommunerne til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Allerød Kommune, som sjældent bruger ordningen, ser det imidlertid ikke som en nødløsning. Nærmere tværtimod.
- Vi tilkender førtidspension til en del borgere, men vi har oplevet, at det er vanskeligt at benytte reglerne om seniorførtidspension, fordi der skal være en aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet, siger jobcenterchef i Allerød Kommune, Jane Gottlieb, og uddyber:
- Den er også en væsentligt dårligere ordning rent økonomisk for borgerne end et fleksjob på bare fire ugentlige timer. Vi vejleder vores borgere til at træffe det bedste valg.
En tåbelig ordning
Leder af social- og psykiatriafdelingen i Rødovre kommune, Jens Damsø Pedersen, kan heller ikke genkende sin egen kommune i den kritik, som 3F retter mod jobcentrene.
- Vi har formelt set aldrig fået en ansøgning. Vi har heller aldrig givet et afslag. Seniorførtidspension er en tåbelig ordning, for der jo skrappere krav end til en helt normal førtidspension - mens helbredskriterierne er de samme, siger han.
Flere faglige organisationer sætter spørgsmålstegn ved, om ordningen kan reddes. Seniorførtidspensionens fremtid indgår netop nu i de politiske forhandlinger hos beslæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om, hvad man kan gøre for at forbedre forholdene for nedslidte.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men man ønsker ikke at kommentere sagen, mens forhandlingerne om seniorførtidspension står på.
- Vi har haft nogle konstruktive forhandlinger i dag, og at vi nu går i gang med nogle vanskelige forløb, som har til hensigt at sikre, at de, som er nedslidte – og som vi måske ikke er gode nok til at tage hånd om – får nogle bedre muligheder.
Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) til Altinget.dk.
- Når vi taler om ret til tidlig pension, skal vi fokusere på nogle brancher, hvor nedslidning er et reelt problem, og som mange måske tænker, at de skal skynde sig væk fra, inden de bliver nedslidte.
Partiformand, Kristian Thulesen Dahl (O) til Avisen.dk.
- Mange med hårdt fysisk arbejde er slidt ned og havner i grænselandet mellem kontanthjælp og førtidspension. De kan ikke få pension, selvom de er slidt ned. Den måde, vi behandler nogle af dem, der har knoklet allermest, er ikke værdig.
Næstformand for den radikale folketingsgruppe, Martin Lidegaard (B) til Avisen.dk.
- Hvis det var sådan, at de mange mennesker, der har en eller anden form for nedslidning og har brug for at trække sig tilbage, kunne få deres behov opfyldt af en seniorførtidspension, så ville der være flere mennesker i ordningen
Finansordfører, Benny Engelbrecht (S) til Børsen.
UDVID