De slidte danskere Se danmarkskortet: Her flopper pension for nedslidte
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forsøger at udbrede kendsskabet til seniorførtidspension. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix/arkiv
De seneste fire år har 15 kommuner kun givet seniorførtidspension til én enkelt borger - eller slet ingen.

Seniorførtidspension skulle være en udstrakt hånd til nedslidte betonarbejdere og rengøringsfolk. Men i en lang række kommuner er ordningen floppet fælt.

Avisen.dk har via en aktindsigt fået oplyst, hvilke kommuner der nærmest ikke har benyttet ordningen siden 2014. På kortet ses 15 kommuner, som højst har tilkendt en enkelt borger seniorførtidspension i en periode på fire et halvt år.

Seniorpensionen, der i forbindelse med beskæringerne af efterlønsordningen var tænkt som et alternativ for de nedslidte, har i det hele taget levet et stille liv. I august var blot 700 danskere på seniorførtidspension.

En af kommunerne, der stort set ikke har benyttet ordningen, er Herlev. Her mener afdelingsleder i Center for Job, Unge og Borgerservice, Vivi Jepsen, at en af forklaringerne er kommunens størrelse. Der bor knap 30.000 borgere i Herlev.

- Vi er i hvert fald opmærksomme på ordningen, så det handler altså ikke om ukendskab, siger Vivi Jepsen.

Netop kommunernes manglende kendskab har ellers været en af de forklaringer, som er blevet fremført af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Seniorførtidspension bliver mildest talt ikke brugt ret meget. Seniorførtidspension må ikke være en skuffeordning. Det må ikke være en ordning, som man ikke kender, sagde ministeren under et samråd Folketingets beskæftigelsesudvalg i november.

Og som følge deraf har Beskæftigelsesministeriet i denne måned sendt kampagnemateriale ud til landets kommuner for at gøre opmærksom på ordningen.

Ender på førtidspension

I Glostrup Kommune kalder jobcenterchef Nicolaj Drøschler reglerne omkring seniorførtidspension et godt supplement til de almindelige regler omkring førtidspension, men han er ”ikke bekendt med tilfælde, hvor reglerne burde have været bragt i anvendelse”:

- Vi vil efter juleferien igen orientere medarbejderne om reglerne og mulighederne med henblik på at sikre, at reglerne bliver bragt i anvendelse, når det kan være relevant, skriver han i en mail til Avisen.dk.

I Herlev Kommune vil Vivi Jepsen nødig være alt for skråsikker. Men hun har nogle bud på, hvorfor seniorførtidspensionen ikke rigtig er slået igennem:

- Nogle borgere i målgruppen har måske allerede været syge i et par år og ender måske med at få en almindelig førtidspension, fordi de er berettiget til det. Den ene ordning udelukker ikke den anden, siger hun.

Svært at få ja

Flere faglige organisationer har peget på, at det er meget svært at få tilkendt en seniorførtidspension - og at dét er problemet.

Hvis du skal have en chance for at få tilkendt seniorførtidspension, skal du højst have fem år til folkepensionsalderen. Du skal have været i arbejde mindst 20-25 år, og du skal have en aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet.

Dertil skal arbejdsevnen være væsentligt og varigt nedsat - og alle behandlingsmulighederne udtømte:

- Mureren med dårligt knæ får ikke seniorførtidspension, hvis hans arbejdsevne ikke er nedsat i et omfang, så han ikke længere kan forsørge sig selv ved almindeligt arbejde eller i et fleksjob. Kravet om væsentlig og nedsat arbejdsevne gælder for hele førtidspensionsområdet, understreger Vivi Jepsen, afdelingsleder i Herlev Kommunes Center for Job, Unge og Borgerservice.

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

 

Læs hele serien her

via Listen To News