Administration 

Sebastian: Elsket af folket - foragtet af eliten

Sebastian var lige ved at dø uden anerkendelse. I årtier følte multimusikeren sig hånet af den musikbranche, som han forgyldte.

Sebastian lignede en lamslået mand – og mere til. Med små, sitrende trin vaklede han mod scenepodiet ved Danish Music Awards. Det var februar 2004, og den dengang 53-årige troubadour skulle op og modtage pladebranchens fornemste udmærkelse, IFPI s særlige hæderspris, for sine fire årtier i dansk musik. Det lignede lidt hans sidste chance for at modtage æren i levende live, og stemmen bævede, da den trinde skikkelse nåede mikrofonen og kunne hæve statuetten mod Forums brølende sal.

Men Sebastian var ikke lamslået. Hans alvorligt skrantende helbred rystede bare igennem for åben skærm. Få måneder senere sendte det ham på hospitalet til en akut bypass-operation. Operationen holdt med nød og næppe hans hårdt prøvede hjerte i gang.

Forbløffet var troubadouren til gengæld, da han nogle dage forinden fik overbragt nyheden om den store hæder. Skulle han virkelig have den? En mand, som brancheorganisationen IFPI Denmark havde forsømt at invitere til DMA-uddelingen de seneste mange gange? En mand, som få år forinden var blevet latterliggjort af konferencier Casper Christensen, mens publikum på de forreste rækker klaskede sig på lårene af grin?

»Det var jo de ansatte fra pladeselskaberne, som holdt til dernede. Alt det kunne jeg sidde og se hjemme foran fjernsynet, for som sagt blev jeg ikke inviteret længere,« påminder den 57 år gamle sanger, producer, tekstforfatter og instruktør fra en sofa i indre København.

Her troner han – veltalende og i noget bedre form end dengang han rystede for åben skærm.

En gevaldig sangskat

Sebastian havde aldrig følt sig forstået eller påskønnet af sine mange pladeselskaber, og den pludselige anerkendelse bekræftede bare en gammel tese. Nemlg, at han sjældent vidste, hvor han havde de folk, der var sat til at sælge hans musik:

»Tilbage i de sene 1970 ere faldt jeg over et referat fra mit daværende pladeselskab. Der stod, at de ikke fattede, hvorfor jeg solgte mindst 25.000 eksemplarer af hver plade ... Men så var det da i det mindste ikke noget, de behøvede at bruge kræfter på at markedsføre. Det stod der! Guldet mellem deres hænder interesserede dem ikke.«

I dag kan de færreste være i tvivl om, at ham Sebastian er såvel guld som platin værd. Og at dele af branchen – måske lige lovlig sent – anerkender hans livsværk, så det er til at tage og føle på.

I næste uge udkommer tredje og sidste kapitel i boksserien Sebastians Sangskat , der gennem efteråret har dokumenteret og samlet troubadourens formentlig unikke produktivitet. Den første boks bød på Sebastians 10 album fra 1970 erne, den næste på hans 10 langspillere fra 1980 erne, og endelig følger så de ni fra 1990 erne og frem. Samt et sammenskudsrend af diverse sjældne optagelser og indspilninger.

En gigant genopstår

Sangskatten viser, hvilken zigzaggende, bølgende og helt igennem mærkværdig karriere, Sebastian kan prale af. Hvis han da gjorde sådan noget. Fra noget nær protestsanger i sine første mange år. Så popstjerne med dundrende pladesalg i de noget mindre bekymrede 1980 ere. Til kompromisløst at rendyrke musical- og teateropsætninger med en kaskade af kasketter oven på de rødblonde lokker.

Og så ... puff, var han væk. Og glemt, ville mange nok tilføje. Men med urette. Thi i sommer gik Sebastian på scenen i et stoppet stortelt på Skanderborg Festivalen, hvor de overvejende purunge gæster skrålede med på den genoopstandne troubadours største træffere. De kunne sådan set teksterne til det meste. Den Store Flugt fra 1972, til Skatteøen fra 1986, til Ronja Røverdatter fra 1991. Osv,

Ingen vej tilbage

Spørgsmålet er, om det nye publikum også kender historien om Knud Grabow Christensen. Det var Sebastians rigtige navn, dengang han voksede op i sønderjyske Sønderborg. Han blev født i julen 1949, men allligevel var det så som så med hjertevarmen i barndomshjemmet. Det var i stedet præget af den strikse opdragelse, som faderen – en befalingsmand i den danske hær – gav sin søn med på vejen.

Derfor var Knud egentlig godt tilfreds med 14 år ung at ryge på kostskole i nordsjællandske Asserbo. Især da han stiftede bekendtskab med en eksotisk og indtil da fremmed verden: Rockmusikken og Rolling Stones, i særdeleshed.

Snart efter fik teenageren Knud sin første guitar, og herfra var der ingen vej tilbage.

»Det var det her, jeg skulle. Koste, hvad det ville,« husker Sebastian tilbage.

Bob Dylan light

I 1971 strejfede sønderjyden rundt på de københavnske gader, stræder, værtshuse og hvor man ellers ville høre på hans amerikansk inspirerede folkmusik. Det ville et pladeselskab gerne. Pladekøberne, derimod, vægrede sig mere ved hans engelsksprogede albumdebut, The Goddess . Den solgte nogle sølle hundrede kopier.

»Hvorfor skulle folk give de samme penge for en plade med mig som for en plade med den rigtige Bob Dylan,« ler han 36 år senere.

Dermed kunne det hele have set sort ud. Men ved et tilfælde fik Sebastian – det navn havde pladeselskabet besluttet sig for, så udlandet lå mere åbent – lov til at indspille nummeret Lossepladsen Bløder , der stik imod alle forventninger ramte radiobølgerne med eftertryk.

Pludselig varmede han op for Gasolin og konkurrerede med dem alle på pladesalget. Og han blev kendt som en af årtiets markante politiske røster. Væsentlig mindre højtråbende end Røde Mor, javel, men trods alt arkitekten bag den legendariske Christiania-plade og bidragsyder til Nej Til Atomkraft -projektet.

Andet end sødsuppe

I 1980 erne ændrede Sebastian profil. Ikke udpræget overlagt, men sådan anskuede folk det ikke desto mindre. Han var ikke længere protestsanger.

»Jeg har aldrig ført mig frem som én, der havde et budskab eller en mission. Jeg kunne bare godt stille op til nogle værdige sager i en meget politiseret tid. Men selv min sidste rigtige popplade, Miraklernes Tid (1990, red.) bød da på holdninger,« pointerer han.

Op igennem årtiet var troubadouren for alvor blevet et kommercielt trækplaster, og succeser som Skatteøen pressede ham til at levere storsællerter på den rigtige side af 100.000 solgte album. Hver gang.

Det fik han nok af. Så i stedet udlevede Sebastian nogle radikalt andre ambitioner med sin musik. Til branchens store overraskelse sagde han sådan set farvel til popstjernestatussen for i stedet at drage ud i det ikke just kritikerdyrkede musicalunivers.

Modsat så mange andre så Sebastian således en musikalsk udfordring i de store teateropsætninger, menneskene i kød og blod på de skrå brædder, instruktionen. Helheden. Alt det udlevede han i billetslugere som Gøngehøvdingen , Cyrano , Aladdin , og Pippi .

»Jeg har jo aldrig anset musicals som noget ringe. For mig handler det ikke om lårsvingende damer fra 1940 ernes amerikanske film og sødsuppeagtige begreb. Jeg opfattede musicals som noget betydeligt mere alvorligt. I princippet var det bare en sammensætning af teater og musik.«

Ind i varmen

Den fagre nye verden blev dog ikke en flugt fra det pres, som Sebastians egen arbejdsmoral lagde ned over ham. Et pres, der – sammenlagt med en daglig afbrænding af 50 Prince Light, dårlige kostvaner og mangel på motion – trykkede helbredet i bund. Så meget i bund, at han næsten ikke nåede at høste den anerkendelse, som pladebranchen, musikkritikerne og en lang række andre havde undgået at give ham i de første 33 år. Til trods for mere end to millioner plader – og to millioner solgte musicalbilletter, sågar.

I dag er han mest af alt glad for sin sangskat, glad for at være sig selv. Og stolt:

»Jeg kom aldrig ind i varmen. Fordi jeg var anderledes, og alting i branchen var gearet til, at tingene skulle være på en bestemt måde,« smiler Knud Grabow Christensen.

Musikeren, der var en dårlig Bob Dylan, men en prisværdig og hæderlig Sebastian. I længden.

faktaboks

Født i Sønderjylland som Knud Grabow Christensen.

Bor i dag, 57 år gammel, i Præstø på Sydsjælland med sin kæreste.

Fik i 1979 datteren (og singersongwriteren) Sara Grabow med sin daværende hustru.

Har udgivet 29 album siden 1971, aktuel med triple-boksen Sebastians Sangskat (EMI).

Står bag musicalsucceser som Ronja Røverdatter og Gøngehøvdingen .

Har solgt mere end to millioner album og to millioner teaterbilletter.

Har kørt musikalske parløb med blandt andre Alex Riel, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen.

Modtog i 2004 musikbranchens ærespris.

Poser med narko
Nyheder

Politi gør største fund af narko nogensinde

En masse store bølger
Krimi

Fly og skibe ledte forgæves efter sømand i høje bølger

et shelter i en skov
Krimi

15 års fængsel til brødre

Portræt af Mette Frederiksen, som smiler
Nyheder

Mette Frederiksen: Sms'er blev slettet af sikkerhedshensyn

En grøn facade
Nyheder

Coop365 åbner 22 nye butikker 

En ældre mand med en smøg
Kendte

Karsten Ree:

Jeg tisser i haven for at spare på vandet

En korpulent mand på Christiansborg
Krimi

Venstre vil have politiet ind i sag om slettede sms'er

Et fly fra Norwegian
Rejser

Norwegian stadig presset

person sidder med mobiltelefon
Nyheder

Unge vil investere: Dette skal du afklare som forælder

En drone i et betonmiljø
Nyheder

Super-droner tjekker vores store broer

Skum ved en brandbil
Sundhed

Brandmænd skal nu testes for giftigt fluorstof

En blond mand i jakkesæt på et stadion
Sport

FC Barcelona fyrer Ronald Koeman 

En mand står på en altan og taler i telefon
Krimi

Betjent fangede tyv

med snedigt trick

Mette Blomsterberg og hendes mand med armene om hinanden og store smil
Kendte

Mette Blomsterberg

skilt efter 29 år

Auktionarius fremviser den gamle hat
Underholdning

Napoleons hat gik for

formue på auktion

Alec Bladwin i smoking på en talerstol
Nyheder

Anklager: Baldwin 

slipper ikke

Danica Curcic i lilla galla kjole med armen om sin kæreste
Kendte

Danica Curcic viser

berømt kæreste frem

Mette Frederiksen med mundbind ved et EU skilt
Nyheder

Professor: Mette Frederiksens

sms-sletning er problematisk

En hånd iført hvid bomuldshandske peger på det lille frimærke.
Helt vildt

Verdens første

frimærke sælges

så meget er det værd

En mand set bagfra med en HellyHansen jakke på. Billedet er taget i mørke og er en smule utydeligt.
Krimi

Efterlyser gerningsmand:

Hvem er han?

En sygeplejerske stikker en vatpind ned i et reagensglas.
Corona

Højeste smittetal

siden januar

Syv biler på række
Biler

Her er kandidaterne til Årets Bil 2022

Mette Frederiksen stiger ud af bil
Nyheder

Statministeren slettede SMS'er i minksag

prins Andrew
Kongelige

Familien dropper skandaleprinsen

Pengesedler i papkasse
Nyheder

Finder bunker af kontanter

Remee smiler
Underholdning

Tidligere assistent dømt:

Skal betale 700.000

kroner til Remee

Container hejses op
Krimi

Faldt i vandet fra færge:

Nu er lastbilen hejst op

Jacob Riisgaard
Nyheder

Indbrud hos Løvens Hule-profil

valgplakater i lygtepæle
Nyheder

Eks-borgmester får dobbeltløn:

Får 775.000 kroner ekstra

mand viser Napoleons har frem
Nyheder

Napoleons hat til salg:

Kan gå for millioner

corona
Corona

Medie: 11-årig dansk dreng døde efter smitte med coronavirus

person med snue og røde øjne
Sundhed

Løber øjnene i vand og klør næsen? Her er nogle gode råd

dronning Elizabeth
Kongelige

Dronning Elizabeth aflyser

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon
TV/Streaming

HBO Max dumper sig ind i Danmark til halv pris

faximile af kontrolrapport
Nyheder

Coop-butik fik sure smiley nummer tre i træk: - Det er sort uheld

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Efter voldsom brand i maskinfabrik - nu kan folk igen gå ud

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet