Sandra har været modeuge-frivillig: Man kan ikke kræve penge
"Jeg har uden tvivl lært nogle mennesker at kende, og det kan man udnytte fremadrettet," siger Sandra Alexandra. Privatfoto
Der er flere fordele ved at være frivillig under den københavnske modeuge. Udmeldingen kommer fra 24-årige Sandra Alexandra, der har syv års erfaring som frivillig.

Det møder kritik fra både fagforeninger og forskere, at unge knokler under den københavnske modeuge uden at få en øre for det. Det skriver Avisen.dk i dag.

Men en af dem, der selv har arbejdet som frivillig under modeugen igennem syv år, forstår ikke kritikken.

- I visse sammenhænge må man give for at få. Modeverdenen er en svær branche at komme ind i, men man er nødt til at komme ind under huden på de helt basale arbejdsgange. En af vejene dertil er at hjælpe. Det har stort set alle i branchen gjort på et tidspunkt, siger 24-årige Sandra Alexandra til Avisen.dk.

Hun er uddannet i beklædningsdesign og håber selv på at blive designer en dag. Til daglig arbejder hun som salgsassistent i et tøjfirma.

Ud fra sit kendskab til branchen vurderer Sandra Alexandra, at det er urealistisk, hvis frivillige skulle betales for deres arbejde. Det er heller ikke nødvendigt, mener hun.

- Man kan i bund og grund ikke kræve, at man skal have penge for at hjælpe, reflekterer hun.

Ingen er pålagt arbejdet

Rekruterringen af frivillige sker gennem hjemmesiden for Copenhagen Fashion Week, der organiseres af Danish Fashion Institute (DAFI). Som frivillig har man blandt andet kunne ansøge om at få lov til at uddele programmer, hjælpe til ved 'pop-up events' og stå for oprydning. Arbejdstiden har varieret fra 12 til 24 timer.

Lønnen er en såkaldt goodiebag og en fest for de frivillige. Den aflønning er ikke acceptabel, lyder det fra flere sider.

Men det er et helt forkert billede, når kritikere hævder, at Danish Fashion Week udnytter unge, mener Sandra Alexandra.

Som frivillig ved man nemlig godt, hvad man går ind til, og ingen bliver tvunget til noget, forklarer hun.

- Det er jo gerne yngre piger, som ofte er hjælpere, fordi de er så nye i faget og ikke kender nogle inden for modebranche, siger hun.

Og i branchen er det altafgørende at have sine kontakter i orden, pointerer hun.

"Man må være realistisk"

Under tidligere modeuger har Sandra Alexandras opgaver været alt lige fra at dampe tøj til at hjælpe modellerne i tøjet og løbe ærinder.

Selvom det ikke altid er de mest sindsoprivende opgaver, er de stadig med til at udvide ens netværk, fortæller hun.

Hvis man som grønskolling i modeverdenen både vil have VIP-invitationer og løn, er det som både at blæse og have mel i munden, mener Sandra Alexandra.

- Du kan ikke forvente at få penge for at hjælpe til sådan nogle events. Hvis du forventer, at du fra første dag får et stort netværk og løn, har du en helt forkert indstilling, og så er du havnet i den forkerte branche, siger hun.

Glamourøs social dumping

Christian Grønnemark, der er formand for HK i Hovedstaden, mener, at Copenhagen Fashion Week tager arbejdet fra almindelige lønmodtagere, når de hyrer folk uden at betale dem.

- Det smadrer det ordinære arbejdsmarked. Det er social dumping med glamour og glitter. Det er oveni købet en ekstra slem form for social dumping, fordi der slet ikke bliver betalt løn, siger han.

Men det argument køber Sandra Alexandra ikke.

- Man tager ikke et job fra nogle, der har brug for det. Timemæssigt ville det jo ikke kunne svare sig at tage et arbejde for en enkelt dag, siger hun.

Ved sidste modeuge i august arbejdede hun eksempelvis kun omkring fem timer en enkelt dag, fortæller hun.

Booster netværk

For Sandra Alexandras vedkommende har hendes deltagen i modeugen ikke handlet om prestige. Men det har været sjovt at være med, forklarer hun.

Ved dette års modeuge er Sandra Alexandra ikke frivillig, men hun er sikker på, at de tidligere år har givet pote:

- Jeg har uden tvivl lært nogle mennesker at kende, og det kan man udnytte fremadrettet.