Modeugen får høvl for brug af ulønnede: "Social dumping med glamour og glitter"
Her får fire af de såkaldte 'dressere' deres opgaver uddelt en tidlig morgen ved modeugen i august. Mange af 'dresserne', der hjælper modellerne i tøjet, får ikke løn for deres arbejde.   Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Fagforeninger og forskere kritiserer, at den københavnske modeuge lader unge arbejde uden at få løn.

I disse dage løber den københavnske modeuge af stablen. Langbenede modeller viser de nyeste tendenser frem på podierne. Backstage kindkysser designere, kendisser og udvalgte branchefolk.

Mens de repræsenterer modeugens glamourøse ansigt udadtil, varetager et hold af frivillige de mere praktiske opgaver. Og det møder kritik fra fagforeninger og forskere.

Rekrutteringen af frivillige er sket gennem hjemmesiden for Copenhagen Fashion Week, der organiseres af Danish Fashion Institute (DAFI).

Her har man kunne ansøge om at blive frivillig. Arbejdsopgaverne er bl.a. oprydning, uddeling af programmer og assistance ved forskellige events. Arbejdstid: Fra 12-24 timer.

At mode-glade unge arbejder uden løn er et problem, mener Christian Grønnemark, formand for fagforeningen HK i Hovedstaden.

- Erhvervslivet har taget fat i 'X Factor'-tiden ved at slå de ulønnede opgaver stort op som noget spændende med røde løbere, projektørlys og champagnepropper, der springer. Rent faktisk bliver man sat til at knokle med helt almindeligt produktions- eller distributionsarbejde, siger han til Avisen.dk.

Direktør for Danish Fashion Institute, Eva Kruse, mener dog ikke, der er noget problematisk forbundet ved at benytte frivillige. Ifølge hende er det vigtigt at huske, at modeugen er en kulturel platform, der er offentligt støttet og drives som en non-profit organisation.

Produkter og fest som tak

Hos Copenhagen Fashion Week har man ikke et tal på, hvor mange frivillige der i alt er i spil under modeugen. De forskellige tøjfirmaer benytter sig nemlig af egne frivillige under deres shows.

Men på dagsbasis bruger Copenhagen Fashion Week omkring 25 egne frivillige plus en del flere via Copenhagen Volunteers, forklarer Eva Kruse.

Som tak for hjælpen får de frivillige en såkaldt goodiebag med produkter og kan efter modeugen deltage i en fest for de frivillige.

Den aflønning får ikke Christian Grønnemark til at være mildere stemt.

- Mange tror, de får en helt masse ud af at være frivillige. Realiteten er, at de leverer et reelt stykke arbejde til gengæld for et håndtryk fra en fotomodel og en bærepose, hvor der måske er nogle tilfældigt udvalgte cremer og shampooer, der skal markedsføres, siger han.

"Går udover arbejdsløse"

Ifølge Christian Grønnemark kunne modeugen i stedet bruge vikarbureauer eller få jobcentrene til at anvise folk. Få timer kan redde en ledig fra at falde ud af dagpengesystemet, pointerer han.

Når nogle arbejder gratis under modeugen, er det nemlig konkurrenceforvridende, fordi de samme arbejdsopgaver kunne være udbudt på almindelige og ordinære vilkår, påpeger Christian Grønnemark.

- Det smadrer det ordinære arbejdsmarked. Det er social dumping med glamour og glitter. Og det er en ekstra slem form for social dumping, fordi der slet ikke bliver betalt løn, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er enig i, at frivillige kan tage arbejde ud af hænderne på ledige.

- Vi har masser af arbejdsløse, der gerne vil have arbejde, selvom det er midlertidigt. Men her annoncerer man tværtimod bevidst efter gratis arbejdskraft, siger han.

Han understreger, at det ikke er ulovligt at skippe lønnen, da der ikke er krav om mindsteløn i Danmark. Men det er atypisk for det danske arbejdsmarkedet og udtryk for en syg branche, mener Henning Jørgensen.

Falsk betegnelse

Det er forkert varedeklaration, når Copenhagen Fashion Week skriver, at man kan blive frivillig, påpeger Per H. Jensen, professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- Det her har intet at gøre med frivilligt arbejde. Det er udnyttelse af forvildede unge mennesker, siger han.

Frivilligt arbejde er blandt andet kendetegnet ved, at det skal være til gavn for andre end én selv eller den organisation, man er medlem af, forklarer han.

- Her er det udelukkende Copenhagen Fashion Week, der sparer lønudgifter. Og så kan det være en del af de unges karriere, at de arbejder gratis som en slags trainee, siger Per H. Jensen.

Han har svært ved at se, at der skulle være særlig meget non-profit over Copenhagen Fashion Week:

- Så vidt jeg har forstået det, drejer modeugen sig kun om at promovere dansk design og i sidste ende om at få penge i kassen. Det svarer jo til at sige, at det er frivilligt arbejde at være med i X Factor, fordi det foregår i non-profitorganisationen Danmarks Radio.

En selvsikker branche bør punge ud

I fagforeningen 3F København ser formanden Bjarne Høpner også grund til at begrænse ulønnet arbejde.

- Alt det her frivillige arbejde kan gøre folk arbejdsløse. Og mig bekendt er modebranchen god til at føre sig frem og bør derfor også aflønne folk. Min generelle holdning er, at hvor der er mulighed for det, skal aflønning foregå på almindelige overenskomstmæssige vilkår, siger han.

På vippen til uanstændighed

Antallet af arbejdstimer og frivillige er afgørende for, hvor grænsen for anstændighed går, fastslår Bjarne Høpner.

- Når det handler om at arbejde mellem 12 og 24 timer er selve ansættelseslængden selvfølgelig minimal. Men hvis man har 100 mand gående i bare otte timer, er det alligevel mange arbejdstimer, man får gratis, siger han.

Forskerenes og fagforeningsformændenes kritik rammer ved siden af, mener direktøren for Danish Fashion Institute Eva Kruse.

- Der er ikke nogle steder i verden, hvor de her job er lønnet. De frivillige udfører ikke noget, man ellers ville lønne. Det handler om nogle timer hver dag, og det kunne man ikke lave en stilling ud af, siger hun.

Det er sjove opgaver, som tit er studierelevante for studerende inden for design og mode, pointerer hun.

via Listen To News