"Syg branche": Forsker revser modeugen
Modeugen har været i gang siden onsdag, og der er mange fine modeller på podiet. Foto: Copenhagen Fashionweek/ Scanpix
Hvis den københavnske modeuge ikke lønner unge, der hjælper til ved modeshows, bør den slet ikke eksistere. Udmeldingen kommer fra en af landets førende arbejdsmarkedsforskere.

Under den igangværende københavnske modeuge er frivillige med til at få maskineriet til at løbe rundt. 

Den praksis møder kritik fra bl.a. arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Når den københavnske modeuge får unge mennesker, der gerne vil spejle sig selv i modeverdenen, til at arbejde gratis, misbruger man de unge og deres arbejdskraft, siger han til Avisen.dk. 

Ulig den danske model 

"Som frivillig for Copenhagen Fashion Week bliver du en uundværlig del af en af Nordeuropas største modeevents og får mulighed for at opleve modeugen indefra", hedder det på hjemmesiden for den københavnske modeuge, som Danish Fashion Institute (DAFI) står bag.

Arbejdstiden for de frivillige er omkring 12-24 timer.

Det er lovligt at søge gratis hjælp. Da der ikke er krav om mindsteløn i Danmark, er det nemlig ikke ulovligt at droppe at lønne folk, forklarer Henning Jørgensen.

Men det er atypisk for, hvordan vores arbejdsmarked fungerer, forklarer han:

- På det danske arbejdsmarked får du normalt løn for det arbejde, du præsterer. Det er en syg branche, når de ikke vil betale for de arbejdsopgaver, der udføres, siger han.

Og behandlingen af de frivillige bør få konsekvenser, mener han:

- Der tjenes jo styrtende med løn andre steder i modebranchen, så hvis de ikke har råd til at give løn til medarbejderne, bør Copenhagen Fashion Week ikke være der.

Arbejdsgivernes slaraffenland

En af de største problemer ved gratis arbejdskraft er, at lønmodtagerens basale rettigheder fordufter, mener Henning Jørgensen.

- Hvis der sker en arbejdsulykke eller andre uforudsete ting, har de unge ingen rettigheder. Arbejdsgiveren kan skalte og valte med dig, som de vil, men når det går galt, har du ingen til at hjælpe dig, pointerer han.

Men det er ikke korrekt, at de frivillige ikke har nogle rettigheder. De er dækket af en forsikring under Copenhagen Fashion Week, anfører Eva Kruse, direktør for Danish Fashion Institute.

Der er desuden alene tale om lettere opgaver, pointerer hun:

- Vi sætter ikke de frivillige til at løfte tunge kasser. Der er ingen, der bliver udnyttet. Det er sjove opgaver, som tit er studierelevante for studerende indenfor design og mode.

Ledige går glip af job

Som Henning Jørgensen ser det, kan gratis arbejde tage arbejde fra ledige

- Vi har masser af arbejdsløse, der gerne vil have arbejdet selvom det skulle være midlertidigt. Men her annoncerer man tværtimod bevidst efter gratis arbejdskraft, siger han.

Men det argument forstår Eva Kruse ikke.

- Der er ikke nogle steder i verden, hvor de her jobs er lønnet. De frivillige udfører ikke noget, man ellers ville lønne. Det handler om nogle timer hver dag, og det kunne man ikke lave en stilling ud af, siger hun.

Henning Jørgensen finder det ærgerligt, hvis både de frivillige og modebranchen står fast på, at de nuværende forhold ikke kan ændres: 

- Det betyder jo, at de unge accepterer en offerrole. Det bør ændres, så der kommer civiliserede forhold. Det er det, man har en faglig organisering til.

via Listen To News