Går du og småfryser derhjemme, eller føler du, at den kolde luft udenfor nemmere slipper ind, så er der en række muligheder for at holde bedre på varmen i din bolig.
Det fortæller fagekspert i indeklima hos Bolius Tue Patursson og forretningsudvikler hos Gør Det Selv Isolering Katja Petersen.
I boliger med radiatorer bør sofa og andre møbler eksempelvis aldrig placeres lige op ad radiatoren. Det skyldes, at den så blot vil varme sofaen op, og det er spild af varme.
- Varmen får ikke fordelt sig, og vandet kommer varmt tilbage i rørene. Så bruger du ikke din varme. Det handler om at udnytte varmen, siger Katja Petersen.
Møblerne bør placeres i en afstand af 15-20 centimeter fra radiatoren ifølge Tue Patursson.
Han fortæller også, at gardiner eller persienner kan spille en rolle i at holde på varmen. Og holde kulden ude.
- Hvis du trækker dem ned eller for om aftenen, når det er blevet mørkt, kan det holde varmen inde, så de kolde ruder ikke påvirker temperaturen. Træk dem fra om morgenen, hvis der bare er en lille chance for solvarme. Hvis de er trukket for, får du ikke varmen ind.
- Store, tykke gardiner holder selvfølgelig bedre på det, end persienner gør, men persienner giver dog en effekt alligevel, siger han.
Gulvtæpper
Noget andet, som dog ikke giver decideret varme i din bolig, men som kan skabe en mere lun fornemmelse, er gulvtæpper, fortæller fageksperten.
Det er også derfor, at gulvvarme er så populært, fordi varme fødder generelt giver velbehag.
De fleste kan tåle en lavere temperatur i rummet, så længe deres fødder er varme, siger Tue Patturson.
Er du klar på flere råd, der kræver lidt mere arbejde, anbefaler han, at du holder øje med, om det trækker fra vinduerne. Her kan du nemlig relativt nemt selv gøre noget.
Åbn vinduet eller døren, og tjek, om gummilisterne er blevet stive eller trykket sammen. Er det tilfældet, kan du skære lidt af listen af og finde en tilsvarende i et byggemarked, og det er "relativt simpelt" at sætte i, siger fageksperten.
- Det hjælper. Og det er både, hvad termometeret vil sige - der kommer ikke så meget kold luft ind - og det hjælper på, at det ikke virker så koldt. Når det trækker, kan det virke koldt, selv om du har 22 grader på termometeret, siger Tue Patursson.
Ekstra isolering
Isolering af et loftsrum er også et område, som er til at have med at gøre.
- Har du 200 millimeter isolering deroppe, er der måske ikke grund til at putte mere derop, men er der kun 50, er det relativt nemt at putte 200 millimeter isolering derop. Det kan godt betale sig, siger Tue Patursson.
I nogle tilfælde vil det kræve en maskine, men mindre opgaver kan løses uden, siger Katja Petersen.
- Der er flere muligheder for selv at isolere eller efterisolere sit loft. Private kan købe isolering i for eksempel byggemarkeder og på nettet. Isolering findes blandt andet i batt, plader og granulater.
- Det klares bedst med en isoleringsmaskine, som kan lejes. Isoleringsmåtter og plader kan monteres uden brug af maskine, men det er tidskrævende, siger hun og understreger, at større projekter kan kræve professionel hjælp.
/ritzau fokus/
Af Louis Beck Petersen, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.