Privatskolerne skal ikke længere kun tilgodese de velstilledes børn, siger S og SF i et nyt udspil på uddannelsesområdet.
Partierne er parat til at straffe privatskolerne økonomisk, hvis de ikke optager tilstrækkeligt med svage elever.
"Der er privatskoler i dag, som ikke tager et socialt ansvar, men som tager de dygtigste elever og laver en slags eliteskoler. Det synes vi ikke er hensigtsmæssigt," siger uddannelsesordfører i SF Nanna Westerby til Information.
Den radikale uddannelsesordfører Marianne Jelved er dog klart imod at bruge økonomiske incitamenter over for privatskolerne. Hun kalder forslaget "en rigtig dårlig idé."
"Man kan ikke tvinge skolerne til at tage elever, som har det svært. Fordi så skal skolerne ud at lede efter de elever, og bagefter skal de overtale forældrene til at sende dem i en privatskole, hvor de skal betale for skolegangen," siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.
Marianne Jelved kan kun forestille sig ét scenarie, hvor forslaget giver mening.
Hvis kommunerne vurderer, at et specifikt barn ville have bedre af at gå i privatskole end i folkeskole, skal de kunne de rette henvendelse til både privatskole og forældre for at finde en løsning. I det tilfælde skal kommunen betale for barnets skolegang.
"Man kan ikke tvinge forældre i Danmark til at betale for deres børns skolegang," siger hun.
Kilde: Information