Regeringen vil finde 13 af de 32 milliarder kroner, som regeringens boligskatteudspil koster, ved at sænke rentefradraget.
Socialdemokratiet er hverken enig i boligskatteudspillet eller regeringens bud på en finansiering.
- Det ligner, at sænkningen af rentefradraget vil betyde, at almindelige boligejere med jævne indkomster og almindelige huse over hele Danmark skal betale for, at der gives en skattelettelse til dem med de dyreste ejendomme.
- Og det synes vi jo ikke, er nogen god idé, siger skatteordfører Jesper Petersen (S). Han vil bede Finansministeriet om beregninger af familietyper.
Rentefradraget skal gradvist reduceres fra 2021. Det første år vil regeringen reducere skatteværdien af rentefradraget med cirka to procentpoint.
Derefter skal den yderligere reduceres med cirka et procentpoint årligt fra 2022 til 2024.
Det vil især ramme unge boligejere, der har købt bolig for nylig og derfor har en større gæld, hvis man begrænser muligheden for at trække renteudgifter fra i skat, lyder kritikken.
- Det ser ud til at ramme både de yngre generationer og gøre det sværere at komme ind på boligmarkedet, siger Jesper Petersen.
- Og så er der en social og geografisk skævhed. Boligejere over hele landet skal betale for, at dem med de dyre boliger i typisk hovedstadsområdet får en skattelettelse.
Hvis I ikke vil pille ved rentefradraget, hvor vil I så finde pengene?
- Vi viste tilbage i september, hvordan man både kan sikre råd til at udvikle velfærden, investere i fremtidens arbejdspladser og sikre tryghed for boligejerne.
- Så er regeringen kommet med et nyt og dyrt udspil, og så er det den, der må foreslå finansiering, siger Jesper Petersen.
Regeringen vil bruge over 19 milliarder kroner fra det økonomiske råderum. Samtidig vil regeringen forpligte partierne i aftalen på at lave nye reformer, der "genopretter det økonomiske råderum".
Hvad det konkret kan være, bliver der ikke sat ord på. Men regeringen skal ikke regne med Socialdemokratiets hjælp til at reducere SU'en eller forhøje pensionsalderen, som det tidligere har været drøftet.
- Det er reelt ikke en finansiering. Det er jo bare et forslag om at skulle lave nye arbejdsudbudsreformer, siger Jesper Petersen.
Socialdemokratiet er sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale indbudt til forhandlinger om boligskatten torsdag klokken 16 i Finansministeriet.
/ritzau/