De Radikales folketingsgruppe har udpeget Martin Lidegaard som ny politisk leder efter Sofie Carsten Nielsens afgang. Samira Nawa er ny næstformand.
Det oplyser folketingsgruppen på et pressemøde torsdag aften på Christiansborg.
- Jeg har en anden stil end min forgænger. Men det politiske indhold og vores hjerteblod er det samme, siger Martin Lidegaard.
Martin Lidegaard og Samira Nawa fortæller, at de er blevet valgt enstemmigt, og at de har hele folketingsgruppens opbakning. Der har ikke været andre kandidater.
Martin Lidegaard er den af de syv radikale folketingsmedlemmer, som har fået flest personlige stemmer ved tirsdagens valg.
Konstruktionen er en smule anderledes hos De Radikale end hos andre partier. Det vil sige, at den politiske leder ikke er leder af partiet, men af folketingsgruppen.
Martin Lidegaard har tidligere gået efter posten som politisk leder.
Han stillede op i et kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen i 2020, da De Radikale skulle have en ny leder efter en række krænkelsessager. Det valg tabte Lidegaard stort.
Den nu tidligere politiske leder Sofie Carsten Nielsen er ikke tilstede på pressemødet, men hun skriver på Twitter, at gruppen har hendes fulde opbakning.
- I vil helt sikkert gøre det godt. I har min fulde opbakning, skriver hun.
Det var De Radikale, som gennemtvang valget for at komme af med den socialdemokratiske etpartiregering.
Men ved valget gik De Radikale markant tilbage og blev mere end halveret.
Det stod også i løbet af onsdag klart, at Sofie Carsten Nielsens personlige stemmetal ville blive lavt.
Hun begrundede sin afgang med, at hendes mandat var "for svagt".
Martin Lidegaard siger til pressen, at beslutningen om at trække sig alene var Sofie Carsten Nielsens beslutning.
Som ny politisk leder er det Martin Lidegaard, der fredag skal til regeringsforhandlinger hos Mette Frederiksen (S) på Marienborg.
- Jeg har lige sendt en sms til statsministeren og sagt, at jeg glæder mig til samarbejdet, siger Martin Lidegaard.
På pressemødet bliver Martin Lidegaard spurgt, om De Radikale ville kunne acceptere en socialdemokratisk etpartiregering igen.
- Nej. Altså vores klare indstilling er stadigvæk, at vi skal have en flerpartiregering, og det, vi går efter, er en bred regering, der rækker ind over midten, siger han.
Den fremmødte presse spørger også flere gange til, om det fortsat er et ultimativt krav, at en ny regering stopper arbejdet med at etablere et dansk modtagecenter for asylansøgere i Rwanda.
Dog uden at få et meget præcist svar til at starte med.
- Nej, det kan jeg ikke sige, for vi ønsker ikke at indgå i den model, siger Martin Lidegaard.
Adspurgt atter engang, om det er fuldstændig udelukket, at De Radikale kan pege på en regering, der arbejder videre med Rwanda-centeret, tager Samira Nawa ordet.
- Ja, det er fuldstændig udelukket. Det har vi sagt igennem hele valgkampen, siger hun.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.