Eksperter og topfolk i fagbevægelsen advarer om, at Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti med den nye dagpengeaftale bryder et historisk princip, der kan underminere hele den danske model, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Det sker, fordi dimittenders ydelse sænkes, men kun for ikke-forsørgere. Dimittender med børn får derimod lov til at blive på den nuværende sats. Dermed skal der i dagpengesystemet for første gang i næsten 50 år tages hensyn til de lediges personlige, sociale situation. Hidtil har det været forbeholdt sociale ydelser som for eksempel kontanthjælpen.
- I dagpengesystemet forsikrer man sig imod at blive arbejdsløs, på samme måde som en brandforsikring. Sociale overvejelser bryder med det princip. Vi risikerer nu en glidebane, hvor trængselskriterier breder sig i dagpengesystemet, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.
Det kan erodere opbakningen til forsikringsprincippet og kan få fagbevægelsen til at stille krav om aftrædelsesgodtgørelser og længere opsigelsesperioder.
- Og så er den danske model røget, siger Jørgensen.