Administration 

Paria-nation lokker vesten til med reformer

Udviklingsminister Christian Friis Bach har mødt nobelprisvinder og oppositionsleder Aung San Suu Kyi i Myanmar for at diskutere EUs økonomiske sanktioner imod landet. (Foto: Sisse Dupont/POLFOTO)

Vestlige lande, herunder Danmark, er i kø for at skubbe til Myanmars liberalisering. EU-sanktioner virker stadig. Vesten vil se fremskridt.

Myanmar oplever et kontrolleret forår, som åbner paria-nationen for omverdenen. Danmarks udviklingsminister er i disse dage på besøg for at deltage i fejringen af landets nye åbenhed.

Christian Friis Bach har således mødt nobelprismodtager Aung San Suu Kyi og nyligt godkendt politisk kandidat til det kommende parlamentvalg. Bach er en del af en kø af internationale ledere med USAs Hillary Clinton i spidsen fulgt af EU.

Myanmar har haft den tvivlsomme ære at være det fattige land i verden, der sansynligvis har fået mindst bistand fra de rige nationer på grund af dets undertrykkende militærdiktatur. De rige landes sammenslutning, OECD, anslår beløbet til kun 25 kroner pr. indbygger i 2010.

Forår giver penge

Præsident Thein Seins gradvise åbning af landet til omverdenen og liberaliseringen af forholdene internt lokker penge til riget, der tidligere kaldtes Burma. Den nye regering blev indsat i marts 2011 med militærets velsignelse.

I henhold til IRIN News skulle pengene være på vej. EUs humanitære afdeling (ECHO) har afsat 80 millioner kroner til landet. Storbrittanien er oppe på 300 millioner kroner i 2012. Det er betydelige stigninger for alle.

Den civile regering har indledt både sociale reformer og løsladelse af politiske fanger (men ikke alle). Det giver omverdenen forhåbninger om sande forandringer. Der er brug for det. I visse dele af Myanmar er otte ud af ti familier uden sikkerhed for næste dags måltid.

[pagebreak]Forandringer

Der er næppe tvivl om, at præsident Thein Sein forsøger at forandre Myanmar til et mere liberalt samfund, men efter årevis af systematisk undertrykkelse vil andre lande se reelle tiltag og resultater snarere en høre pæne ord.

For Myanmar handler det ikke bare om at skaffe sig venner i rige lande gennem politiske og sociale forandringer, men om at skabe en økonomi i landet, som kan understøtte en udsultet befolkning.

Store og små forandringer foregår. Arbejdere kan nu oprette fagforeninger, og der er kommet kontantmaskiner rundt omkring i landet. At starte en fagforening har været udelukket siden 1962.

Også censur af alle former for medier, herunder børnesange og billedbøger, synes at lette mærkbart. Nyhedskilder på internet har fået løftet nogle af deres restriktioner, og selv forhandlinger i parlamentet er offentlige.

International status

Myanmar er udpeget som formand for sammenslutningen af asiatiske lande, ASEAN, i 2014. Den rolle som leder kræver liberalisering. Supermagter som Kina og Indien følger kritisk med.

Alt er ikke fredeligt i Myanmar i disse tider. Etniske grupper i Kachin provinsen fører væbnet kamp imod det centrale styre. Overraskende har regeringen givet FN observatører adgang til området. Mange flygtninge fra Myanmar bor i dag i Thailand.

I forgangne uge har Myanmar løsladt en gruppe på 900 fanger, rapporterer Reuters, men der var kun 12 politiske fanger iblandt dem. Menneskerettighedsgrupper mener, at der er hundredevis i landets fængsler. I oktober blev 230 frigivet.

Præsidenten har også benådet en række dødsdømte, så de nu skal i fængsel på livstid. Andre fik deres drakoniske straffe reduceret i varighed. Andre har fået adgang til deres pårørende. Det skete den 2. januar som en fejring af landets uafhængighed fra briterne i 1948.

[pagebreak]Håbløs udvikling

Myanmar har en gang været verdens største eksportør af ris, men er faldet håbløst bagud i sammenligning med Thailand og Indien. Landet var også engang enerådende i eksport af teaktræ med 75 procent af verdensmarkedet.

Det hele gik op i limningen ved militærkuppet i 1962, hvor general Ne Win tog magten og lukkede landet af for udlandet. Det, som han ikke opnåede at ødelægge for befolkningen, sørgede omverdenen for på grund af overgreb imod borgerne. Myanmar har lidt under handelembargoer og andre sanktioner siden.

Resultatet blev en mager økonomi med en ringe vækst, regionalt set, på 2,9 procent om året. Nationalprodukter er kun 43 milliarder dollars. Siden den begyndende liberalisering er landets valuta styrket, og udenlandske investeringer er begyndt at ankomme.

Diplomatiske forsøg

I 2007 slog militærstyret i Myanmar meget voldsomt ned imod fredelige demonstrationer i landet. Det medførte, at EU udpegede en ambassadør, som skulle forsøge at få en dialog om forandringer i gang. Han fik ikke lov at rejse ind. Det tog to år at få et møde i stand med landets udenrigsminister.

Mens EU forsøgte sig med sanktioner og diplomatisk isolation, gik USAs præsident Obama i gang med det modsatte. I 2009 indledte den nye amerikanske præsident en modsatrettet politik. Det år fik amerikanerne lov at besøge landet og sågar Suu Kyi.

Oppositionsleder Suu Kyi blev løsladt fra sin årelange husarrest i november 2010. Hun fik kontakt til USAs ledere men ikke til Europas repræsentant før i juni 2011. USA har i henhold til sudestasiatico.com en politisk strategi, men EU primært tænker økonomisk.

[pagebreak]Europas sanktioner

Aung San Suu Kyi har fredag sammen med både den danske udviklingsminister Friis Bach og Storbrittaniens udenrigsminister William Hague udtalt, at hun er enig i, at betingelserne for at udlandet skal ophæve sanktioner må være løsladelse af alle politiske fanger, frie parlamentsvalg, fred med Kachin-folket og et ophør af militærets brud på menneskerettighederne.

”Vi drøftede også EUs engagement i Burma, og EUs sanktionsregime,” forklarer den danske minister i henhold til Udenrigsministeriet. ”EU skal i de kommende måneder overveje behovet for justeringer i sanktionsregimet.”

”Aung San Suu Kyi og jeg ser naturligvis gerne, at udviklingen fortsætter, så sanktionerne mod Burma med tiden kan lempes. Hun opfordrer til at overveje justeringer af sanktionerne meget nøje - men finder det alt for tidligt at tale om helt at ophæve dem.”

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter