Panik: Tusinder fanget på stranden

Tusinder i kystbyen Mallacoota er i panik flygtet ud på strandene, hvor regeringen vil sende både til for at samle dem op. (Foto: Scanpix)

De apokalyptiske brande – nu også i Victoria, har fået folk til at flygte ud i vandet.

At det brænder fuldstændig ude af kontrol i Australiens to folkerigeste delstater New South Wales og Victoria er ingen nyhed. Men alligevel håbede de over 4.000 indbyggere i kystbyen Mallacoota, at vinden ville vende og de truende ildstorme ville bøje af. Det gjorde de ikke.

Så nu er folk flygtet ned til de nærliggende strande, hvor de som et andet Dunkerque kravler op i små både og flygter ud på vandet, mens de venter på at ildebrandene skal stoppe.

Delstatens guvernør, Daniel Andrews, siger, at de er i fuld gang med at sende både dertil og evakuere de mange mennesker, som ikke har en båd at flygte i. Men ulykkeligvis er der mange mennesker savnede.

Brandbil væltede rundt i ildtornado

I går mandag døde en 28-årig brandmand, da hans otte tons tunge brandbil blev væltet rundt, som var det en lille bil af en såkaldt ildtornado. En kollega fik alvorlige fobrændinger mens chaufføren klarede skærene. Den omkomne, Samuel McPaul, skulle have været far i starten af det nye år.

"Her kan ilden ikke nå os". mange er flygtet ud i både. Foto: Scanpix

Sådan er der desværre mange ulykkelige historier. En far og søn omkom ligeledes i går og mere end 1.000 huse er gået op i røg i de mest omfattende skovbrande i Australien nogensinde. Eksperter mener ikke, at man kan slukke dem før engang i foråret næste år, hvor den australske hede fortager sig, når deres efterår nærmer sig i marts/april.

Fyrværkeri midt i ilden

Der har været mange, som har ment, at Sydneys spektakulære og verdensberømte nytårsfyrværkeri skulle aflyses på baggrund af tragedierne i landet, men det kommer til at finde sted i aften.

De over 90 mio. australske dollar, som det indbringer, vil gå ubeskåret til at hjælpe ofrene for de mange brande.