Tirsdag er afgørelsens time for de mange partier og løsgængere, der er på stemmesedlen ved dette års folketingsvalg.
Her er et overblik over valgdagens begivenheder:
*Valgstederne åbner klokken 08.
*Ligesom vælgerne skal også partilederne til stemmeurnerne i løbet af valgdagen.
De stemmer - ligesom vælgerne - i den valgkreds, hvor de bor.
Ikke alle partiledere stemmer dog i den valgkreds, hvor de er opstillet til Folketinget.
Det gælder for eksempel Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen. Hun er opstillet i Østjyllands Storkreds, men skal til stemmeurnerne i København.
Det gælder også Nye Borgerliges formand Pernille Vermund. Hun er opstillet i Sydjylland, men bor i Snekkersten og stemmer derfor i Nordsjælland.
Partiledere - som De Konservatives statsministerkandidat Søren Pape Poulsen og Alternativets politiske leder Franciska Rosenkilde - får derimod lejlighed til at sætte kryds ud for deres eget navn, da de stiller op i samme valgkreds, som de bor.
*Valgstederne lukker klokken 20. Herefter begynder optællingen af stemmer.
Hvis der er kø til enkelte valgsteder, forbliver de åbne, indtil alle i køen har haft mulighed for at afgive sin stemme.
Tirsdag aften tælles stemmer på partier og løsgængere.
Først onsdag begynder optællingen af de enkelte kandidaters personlige stemmetal. Dermed kan de valgte kandidater først vide sig sikre på en plads i Folketinget i løbet af onsdagen.
*Valgstedsmålinger offentliggøres af både DR og TV2. Det sker, efter at valgstederne lukker klokken 20.
En valgstedsmåling er en slags meningsmåling. Her har analyseinstitutter spurgt vælgere fra hele landet og på forskellige tidspunkter af dagen, hvad de har stemt, efter de har været i stemmeboksen.
*Omkring en time efter, at valgstederne lukker, kommer den første valgprognose.
I takt med, at stemmerne bliver talt op på stemmesedlerne, skifter DR og TV2 valgstedsmålingerne ud med en valgprognose.
Der sker, når omkring 10 procent af stemmerne er talt op.
Valgprognosen tager - ud over de optalte stemmer - forbehold for valgstedsmålinger, meningsmålinger op til valget og de geografiske forskelle i Danmark.
I takt med, at flere og flere stemmer er talt op, fylder data fra meningsmålinger og valgstedsmålinger mindre og mindre i valgprognoserne.
*Det endelig valgresultat vil typisk først være kendt omkring midnat.
*Da Grønland ligger i en anden tidszone, lukker stemmestederne på Grønland ved midnat dansk tid. Det indebærer, at det grønlandske valgresultat først kendes i løbet af torsdag morgen.
*Klokken 00:30 er der debat mellem partilederne i Folketingssalen.
Kilder: dr.dk, Indenrigs- og boligministeriet, Ritzau.
/ritzau/