Fra nytår er det slut med at blive modregnet i pensionen, hvis en ægtefælle eller samlever har arbejdsindkomst. Det har Folketinget vedtaget tirsdag.
Omkring 100.000 borgere ventes af få gavn af de nye regler. De betyder, at der ikke længere sker modregning i pensionen, når ægtefælle eller samlever får udbetalt løn, efterløn, sygedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, det vil gøre det mere attraktivt at fortsætte eller tage en tørn mere på arbejdsmarkedet.
- Jeg er meget glad og meget stolt over lovforslaget, som er vedtaget i dag.
- Det betyder, at mere end 100.000 borgere ikke vil opleve at blive modregnet i deres folkepension, førtidspension eller seniorpension, hvis de har en ægtefælle som går på arbejde hver dag og tjener penge, siger han.
Der er hårdt brug for pædagoger og lærere til at hjælpe med undervisning og pasning af ukrainske børn, der er flygtet til Danmark som følge af den russiske invasion af Ukraine.
Politikerne håber, at aftalen vil bidrage til at lette presset.
Aftalen kommer efter pres fra flere dele af fagbevægelsen. Herfra lød det, at det var en forudsætning for at få pensionister og efterlønnere til at tage endnu en tørn på arbejdsmarkedet under den særlige situation, at modregningen blev fjernet.
Ministeren understreger, at danske virksomheder skriger på arbejdskraft. Det ventes at medføre en stigning i arbejdsudbuddet på 1650 personer. Det er et økonomisk udtryk for, at flere vil arbejde mere.
- Man har fjernet en usikkerhed fra dem om, hvor meget de får udbetalt hver måned, ligesom man har fjernet en blokering for, at deres arbejdende ægtefælle kunne tage noget overarbejde, siger Hummelgaard.
Hos Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, har man armene oppe.
- Når Folketinget i dag har besluttet sig for at ændre reglerne, så er det en kæmpemæssig håndsrækning til de mange danskere, der indtil nu er blevet straffet, hvis de arbejder lidt mere, siger direktør i Faglige Seniorer Palle Smed i en pressemeddelelse.
/ritzau/