De danske aktier endte med at outperforme de europæiske markeder pænt i onsdagens handel efter generelle stigninger hen over eftermiddagen. Vestas var endnu engang i fokus - denne gang i bunden af C20-indekset - efter at aktien steg med mere end 18 pct. tirsdag.
Novozymes og Topdanmark var dagens dukse i toppen af eliteindekset, som samlet steg med 0,5 pct. til indeks 489,53.
Vestas var dagen igennem i klart fokus efter det voldsomme kursridt tirsdag. Vindmølleaktien startede endnu engang i toppen af C20-indekset med en stigning på omkring 3 pct., men endte atter som indeksets prügelknabe med et fald på 5,0 pct. til 38,18 kr.
- I fraværet af fakta omkring joint venture-historien med Mitsubishi er der nogen, der tager gevinsten hjem efter den store stigning tirsdag. Ellers venter investorerne på mere nyt. Kommer det, kan aktien sagtens stige mere, og ellers vil den sætte sig, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.
Vestas-aktien har mistet sin plads i det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 til fordel for forsikringsselskabet Tryg, og Nordea har løftet sit kursmål for aktien til 45 kr. fra tidligere 35 kr., mens anbefalingen "hold" er blevet fastholdt. Samtidig har Alm. Brand Markets valgt at løfte sin anbefaling af papiret til "neutral" fra tidligere "sælg." Her hedder det nye kursmål også 45 kr. - et stort løft fra tidligere 25 kr.
Novozymes lukkede onsdagen som topscorer i C20-indekset med et løft på 3,0 pct. til 165 kr., efter at enzymproducenten har kunnet notere sig et anbefalingsløft hos amerikanske Goldman Sachs, der hæver til "køb" fra tidligere "neutral." Kursmålet er blevet løftet med 9 kr. til 200 kr.
Novozymes-aktien var dagen igennem stærkt flankeret af Topdanmark, der steg med 2,8 pct. til 1100 kr. Et udtryk for forsikringsaktiens ry som solidt krisely for investorerne.
- Hvis man kigger på kursgrafen for Topdanmark, så skal aktien kun én vej, og det er op. Der er meget rift om forsikringsaktierne generelt. Det er et tema i markedet, hvor man leder efter stabile selskaber, hvor man har forventning om, at man får pengene tilbage i form af afkast eller udbytte. I Topdanmarks tilfælde handler det særligt om aktietilbagekøb, bemærker Jesper Bamberger.
Fra regnskabsfronten leverede entreprenørselskabet Per Aarsleff en nedjustering af forventningerne til hele regnskabsåret 2011/12 efter selskabets regnskab for tredje kvartal. Per Aarsleff venter nu et resultat før skat på 160 mio. kr. mod tidligere 180 mio. kr. Det er specielt sløje forhold for divisionen Fundering, der trækker nedjusteringen.
- Nedjusteringen kan henføres til betydeligt vanskeligere forhold for en del af "Funderings" udenlandske aktiviteter end forventet ved årets begyndelse. Beløbsmæssigt svarer justeringen til en ikke-prognosticeret nedskrivning af grunde og bygninger i "Funderings" datterselskab i England som følge af fortsat vanskelig drift, skriver Per Aarsleff i regnskabet for tredje kvartal.
Aktien faldt med 2,5 pct. til 409,50 kr. i onsdagens handel.
FLSmidth fik nedslående nyt fra den amerikanske minekonkurrent Joy Global, der registrerede et fald på 25 pct. i ordreindgangen i selskabets tredje kvartal, fra hvilket selskabet leverede regnskab onsdag middag. Joy Global nedjusterede desuden sine forventninger til hele regnskabsåret, og nyheden kunne i første omgang aflæses direkte i FLSmidth-aktiens bevægelse, der faldt med omkring 1 pct. efter meldingerne fra Joy Global. Siden rettede aktien dog op til en samlet stigning på 0,4 pct., og ifølge FLSmidth-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, skal man da heller ikke være for bekymret over meddelelsen, idet Joy Globals aktiviteter i vid udstrækning er forskellige fra FLSmidths.
- Så jeg er ikke urolig. Desuden er det kun fjorten dage siden, vi hørte fra FLSmidth, og verden er altså ikke vendt op og ned på de to uger, siger Jacob Pedersen, til Ritzau Finans.
Arkil Holding, der ligesom Per Aarsleff tjener sine penge entreprenøraktiviteter, leverede en opdatering for sit andet kvartal onsdag. Selskabet løftede sin omsætning og bundlinje markant i perioden, og forventningerne til hele årets salg løftedes til 2,7 mia. kr. fra tidligere 2,6 mia. kr. Regnskabet havde dog ingen indflydelse på aktien, der slet ikke blev handlet onsdag.
Softwareselskabet Simcorp offentliggjorde efter børslukketid tirsdag et regnskab for andet kvartal, hvor resultatet før skat viste en halvering til 5,9 mio. euro fra 11,9 mio. euro i samme periode sidste år, og omsætningen blev reduceret til 45,6 mio. euro fra 48,9 mio. euro. Sydbank vurderer, at tidsforskydninger har givet et "sløjt kvartal" for selskabet.
- Vi fastholder "overvægt"-anbefalingen af Simcorp efter et svagt andet kvartalsregnskab, der dog er negativt påvirket af to udskudte amerikanske ordrer, som er landet i Simcorps bøger i august, skriver Sydbank i en kommentar.
Aktien lukkede 0,8 pct. højere i 1001 kr.
Uden for C20-indekset var også Boconcept i fokus med et regnskab, som var ganske pænt, de vanskelige markedsforhold taget i betragtning. Boconcepts omsætning voksede med 12,7 pct. til 246,8 mio. kr. i første kvartal 2012/13, mens driftsresultatet (EBIT) blev løftet til et overskud på 9,3 mio. kr. fra et mindre underskud i den tilsvarende periode et år tidligere. Regnskabet blev honoreret med en stigning på 13,1 pct. til 138 kr.
- Boconcept overraskede med et bedre regnskab, end det var frygtet. Det er meget vanskelige markedsvilkår, selskabet arbejder under, og alligevel formåede det at levere et godt regnskab, siger Jesper Bamberger.
/ritzau/FINANS
Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.