Nytår for et bedre politi
Politireform ? Nytårsaften blev Århus Politi nedlagt, og Østjyllands Politikreds opstod i braget af raketter. Den ny chefpolitiinspektør John Thorup Jacobsen forventer et mere effektivt politi i fremtiden, der massivt sætter ind, hvor der er problemer

Mens nattehimlen eksploderede i fyrværkeri, og der blev hældt champagne i glassene, sluttede historien for Århus Politi. Ved midnat nytårsaften begyndte den ny Østjyllands Politikreds at eksistere – en politikreds, der hovedsageligt består af de gamle politikredse i Århus, Randers og Grenå. Når borgerne forsøgte at ringe til de gamle politistationer i Odder, Hammel og Samsø blev de sendt videre til Østjyllands Politi i Århus. Samtidig var der nye chefer på de øverste poster i politiet, som havde ansvaret for at styre nytårsrusen. Blandt andet havde chefpolitiinspektør John Thorup Jacobsen formelt sin første dag på arbejde i den ny politikreds.

En slagkraftig politikreds

»Det skulle gerne være sådan, at hr. og fru Hansen oplever, at politiet fungerer, som det plejer. I fremtiden håber jeg, at borgerne kan fornemme, at vi har fået et mere effektivt politi,« siger chefpolitiinspektøren.For øjeblikket arbejder omkring 75 politifolk i Østjylland med at finde ud af, hvordan man udvikler den nye politikreds bedst muligt. John Thorup Jacobsen forventer, at Østjyllands Politi bliver mere slagkraftig end de gamle kredse.»Hvis vi har et område med problemer, kan vi virkeligt sætte ressourcer ind og løse dem. Hvis der for eksempel er problemer på værtshuse i Grenå, Randers eller Århus kan man sætte ind massivt,« siger chefpoliinspektøren, der mener, at det er en fordel, at man i den nye store politikreds kan samle flere opgaver i specielle enheder. I løbet af de næste år vil Østjyllands Politi især have fokus på organiseret kriminalitet, at anholde prostitutionens bagmænd og illegal arbejdskraft. Samtidig vil der være en målrettet indsats mod vold og indbrud.

Opgaverne fordeles

Det er allerede bestemt, at Århus får hovedkontoret i den ny politikreds, og at anklagemyndigheden og tre efterforskningsafdelinger skal være i byen. Det ligger endnu ikke fast, om færdselsafdelingen og en række andre specialafdelinger skal være i Århus eller Randers. Meningen er, at den endelige struktur falder på plads inden sommer.»Politiet har en gammel struktur, der ikke ændrer sig fra den ene dag til den anden,« siger John Thorup Jacobsen. For øjeblikket bruger politiet så meget energi på at få de nye politikredse til at fungere, at John Thorup Jacobsen mener, det kan give en længere sagsbehandlingstid, indtil det hele endeligt falder på plads.