Et nyt EU-udspil uden grænser på fri roaming, når man rejser med sin mobil, er godt nyt for de europæiske forbrugere.
Det mener Monique Goyens, der er leder af den europæiske forbrugerorganisation, BEUC, efter at EU-Kommissionen onsdag har droppet at sætte et loft på 90 dage på fri roaming inden for EU.
- Det er meget gode nyheder, at tidsgrænsen på roaming er blevet droppet, siger Monique Goyens.
Hun siger, at forbrugerne skal kunne tale i mobil, sende sms'er og bruge internettet uden ekstraomkostninger, når de rejser, arbejder eller studerer i et andet EU-land.
Teleselskaberne skal ifølge det nye EU-udspil have mulighed for at gribe ind, hvis en kunde misbruger retten til at bruge sin mobil uden de såkaldte roamingafgifter i hele EU.
- Det er afgørende, at dagens tiltag ikke fører til, at teleselskaberne systematisk kontrollerer alle mobilbrugere, siger hun.
Cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Martin Salamon, mener, at det nye udspil er langt bedre end det, som EU-Kommissionen efter hård kritik skrottede for to uger siden.
- Det er et lovende udspil, siger Martin Salamon.
- Nu vender man simpelthen sagen om og fokuserer på de tilfælde, hvor der kan være tale om misbrug, i stedet for at lægge grænser for alle forbrugere, siger han.
De endelige detaljer i EU-Kommissionens nye forslag er endnu ikke udarbejdet.
Men Martin Salamon forventer, at "det kommer til at virke meget fornuftigt" for danskere, der bruger deres mobil i et andet EU-land.
- Der skal laves nogle klare procedurer, så det sikres, at forbrugere, der opfører sig helt almindeligt, ikke bliver straffet, siger han.
Hvis en forbruger roamer mere end rimeligt, kan teleselskaberne ifølge EU-Kommissionens forslag lægge en afgift på op til fire cent (cirka 30 øre) per minut for mobilsnak.
Prisen må være en cent (cirka 7,5 øre) per sms og 0,85 cent (cirka 6,4 øre) per megabyte data, hedder det i forslaget.
- De priser er tre til fire gange højere end omkostningerne, så de er i udgangspunktet urimelige, selv om kommissionen synes, de er lave, siger Martin Salamon.
- Så de priser skal selvfølgelig også ned over de kommende år, siger han.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.