Administration 

Nye tal: Fire ud af ti chefer håndterer forandringer dårligt

(Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

Flytninger, fyringer, lukninger og sammenlægninger. Flere end hver anden lønmodtager har oplevet større forandringer på jobbet de seneste to år, viser ny undersøgelse. Langt fra alle chefer får topkarakterer for deres indsats.

Fire ud af ti lønmodtagere, der har oplevet større forandringer på jobbet, mener, at ledelsen håndterede forløbet dårligt. 

Det fremgår af en ny, omfattende kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø fra hovedorganisationen FTF, som repræsenterer 450.000 lønmodtagere.

Ifølge den nye undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden COWI har udført for FTF, har over halvdelen - 54 procent - af de danske lønmodtagere inden for de seneste to år oplevet større forandringer som flytninger, lukninger, udlicitering, sammenlægninger eller fyringsrunder.

Blandt medlemmer af FTFs medlemsforbund er det 59 procent, der har haft større forandringer inde på livet. Det er især lønmodtagere i job, hvor de har myndighedsopgaver og forvalter lovgivning, der giver ledelsen dumpekarakter for håndteringen af forandringerne. Blandt socialrådgivere, politifolk og ansatte i Skat svarer 56 procent, at ledelsen var dårlig eller meget dårlig til at stå i spidsen for processen.

LÆS OGSÅ: Pres på socialrådgivere: 'Jeg var simpelthen ved at dø af stress'

Men også lærere, sundhedspersonale, it-folk og ansatte i finanssektoren har oplevet chefer, der ikke formåede at lede forandringer til topkarakter. I disse faggrupper svarer 40 procent, at ledelsens præstation var dårlig eller meget dårlig.

Undersøgelsen kommer på et tidspunkt, hvor regeringen netop har meddelt, at knap 3.500 statslige job skal flyttes til provinsen. Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, ser med stor alvor på lønmodtagernes signaler:

- Forandringer er med til at lægge pres på medarbejderne, og det kan generere et dårligt arbejdsmiljø. Vi hører om medarbejdere, der ikke oplever, at de bliver involveret nok, og at det belaster arbejdsmiljøet, siger Bente Sorgenfrey.

Hun medgiver, at information om udflytning af statslige arbejdspladser ikke kan præsenteres, før den politiske beslutning er truffet. 

- Det er klart, men når beslutningen er truffet, skal man være hurtig til at informere personalet og tage en grundig dialog med hver enkelt medarbejder. Det er et kæmpe arbejde, men nødvendigt, siger FTF-formanden.

I Ledernes Hovedorganisation kalder arbejdsmiljøchef Lars Andersen forandringer 'en integreret del af det danske arbejdsmarked'.

-Og heldigvis for det, pointerer han.

LÆS OGSÅ: Kæmpe pres på betjente og socialrådgivere: "Hårde og belastende job"

Men at fire ud af ti kalder ledelsens håndtering af forandringerne for 'dårlig' eller 'meget dårlig' er ikke tilfredsstillende:

- Vi kan og skal blive bedre til at inddrage både ledere og medarbejdere, så vi sikrer ejerskab til forandringerne. Hvis der er mistillid og uklarhed, skaber man modvilje. Og når der er modvilje, går man ikke med i forandringerne, og så bliver resultatet dårligere, siger Lars Andersen. 

Han hæfter sig dog samtidig ved, at deltagerne i den nye undersøgelse er blevet bedt om at forholde sig til blandt andet flytninger, lukninger og fyringer: 

- Det er som udgangspunkt noget, der har en potentiel negativ konsekvens. Hvis der er uklarhed om, hvor man er på vej hen, og den nærmeste leder trækker på skulderen, så bliver man selvfølgelig utryg, siger Lars Andersen og pointerer, at der også er mange forandringer, som 'bliver gennemført enormt godt'.

Men forudsætningen for, at forandringer lykkes, er, at medarbejderne oplever, at deres faglighed bliver inddraget, mener Rikke Thomsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Stat. Det sker blot ikke altid, erfarede hun, da hun skrev en ph.d.-afhandling om statsansattes arbejde og faglighed.

- Problemerne opstår, når forandringer gennemføres med så stor hyppighed og hastighed, at man ikke standser op og forholder sig til mulige konsekvenser af forandringerne, for meningen i arbejdet og for de værdifulde relationer, der støtter den gode løsning af opgaverne, siger Rikke Thomsen.

Hun nævner også, at teknologien - og ikke arbejdet i praksis - ofte får lov at styre. For eksempel når det bliver besluttet, at ny teknologi skal overtage arbejde, som administrativt personale tidligere tog sig af. Og det så viser sig, at ikke alle er lige fortrolige med det nye og stadig spørger de administrative kolleger til råds. Det skaber ifølge Rikke Thomsen arbejde, der er usynligt.

- Der er vedtaget en teknologibegejstring, man ikke må gå op imod. Men man går jo ikke imod, blot fordi man gerne vil kvalificere en udvikling, siger Rikke Thomsen.

I FTF opfordrer formand Bente Sorgenfrey medarbejdere, der står over for forandringer på jobbet, til at søge mest mulig indflydelse: 

- Det er vigtigt, at man som medarbejder tør være risikovillig. Man skal ikke læne sig tilbage, men være opmærksom på, hvilke kompetencer man mangler til det næste job. Det har man selv et ansvar for at gøre opmærksom på, siger Bente Sorgenfrey. 

Godt 9.600 medlemmer af FTF-forbund har deltaget i undersøgelsen. Dertil kommer besvarelser fra godt 1.800 danskere i gruppen 'lønmodtagere generelt'.

 

Medarbejdere: Sådan håndterer chefer forandringer

59 procent af FTF´erne i undersøgelsen har oplevet en eller flere større forandringer inden for de seneste to år. I gruppen lønmodtagere generelt er det tilsvarende tal 54 procent. De mest udbredte forandringer er sammenlægninger, lukninger og flytninger.

38 procent af FTF´erne, der har oplevet større forandringer, vurderer, at ledelsen har håndteret processen dårligt eller meget dårligt. Det tilsvarende tal blandt lønmodtagere generelt er 40 procent. 22 procent af FTF´erne, der har oplevet større forandringer, svarer, at ledelsen har handlet godt eller meget godt. 39 procent mener, at indsatsen er til en middel karakter. I gruppen lønmodtagere generelt vurderer 24 procent, at ledelsen har gjort det godt eller meget godt. 35 procent svarer 'middel.'

Det er især FTF´ere med myndighedsarbejde - socialrådgivere, politifolk og ansatte i Skat - der vurderer ledelsens indsats som dårlig eller meget dårlig.

Kilde: Rapporten: FTF ´ernes psykiske arbejdsmiljø - hovedresultater og konsekvenser for sygefravær og sygenærvær. 9.641 FTF-medlemmer har besvaret spørgeskema. I den generelle gruppe har 1.809 lønmodtagere deltaget. Udført af COWI.

 

 

 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Nyheder

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige

kampklædt politi på gaden
Krimi

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

fodboldspiller smiler
Kendte

Landsholdsstjerne

skal være far

blomster ligger på fortov ved nørrebrogade i København
Krimi

Drab på Nørrebro:

To personer sigtet

bagenden på BMW-delebil
Krimi

Ny bekymring:

Spritkørsel i delebiler 

UFO ses på nattehimlen
Nyheder

Bramsen: Ingen

UFO'er i Danmark 

victor axelsen står med medalje
Sport

Victor Axelsen kåret:

Verdens bedste

kvinde slikker på slikkepind
Corona

Deler slikkepinde

for at blive smittet 

politi på gaden i randers
Krimi

Mand død efter

knivstikkeri

Blå blink fra udrykning
Krimi

Savnet 14-årig pige

fundet i god behold

hus i oversvømmet område i canada
Helt vildt

Vintertemperatur:

22,5 grader

Betty Bitschlap
Film og TV

Dansk drag:

Kan vinde millioner

Stammershalle
Nyheder

Øer og et badehotel:

De vildeste bolighandler

skudt nørrebro
Krimi

Mand dræbt: Skudt i ryggen 

Margrethe
Kongelige

Dronning Margrethe væltede Tivoli

vølver Køge Lyngvild
Nyheder

Kulturministeren:

Jeg beholder vielsesringen på

jule skrabekalender
Nyheder

Utålmodig julefan:

Skrabede sig til en million