Protester og demonstrationer verden over de sidste år har skabt nye vilkår for alverdens grusomme tyranner. Som ses dagligt i Syrien er folk i massedemonstrationer ikke mere bange for dem og deres våben.
Menneskeretsorganisationen Amnesty Iternational fejrer i år sin 50-årsdag med en bandbulle imod FNs Sikkerhedsråd, der er blevet en træt, gammel, utilpasset organisation uden ledelse af verdens lande.
I sin årsrapport dokumenterer Amnesty International, at de er begrænsninger for ytringsfrihed i 91 lande og mindst 101 lande, hvor folk bliver tortureret eller mishandlet på anden vis. Ofte er forbrydelsen at deltage i en demonstration.
Beskyt de svage
”Dårligt lederskab er blevet globalt det sidste år med politikere, der reagerer med brutalitet og ligegyldighed. Myndigheder må vise legitimt lederskab og afvise uretfærdighed ved at beskytte dem uden indflydelse og holde de magtfulde tilbage. Tiden er inde til at sætte mennesker før firmaer og rettigheder før profit,” mener Salil Shetty, generalsekretær for Amnesty.
Shetty og Amnesty frygter, at protestbevægelserne i Egypten og andre lande i Mellemøsten bliver en forpasset chance for forandring. Opportunistiske alliancer og finansielle interesser har tilsidesat menneskerettigheder for at få indflydelse i Mellemøsten og Nordafrika.
Protesterende har vist, at det er muligt at skabe forandring i flere lande. Ledere, der ikke lever op til retfærdighed, lighed og værdighed, er uacceptable. Amnesty håber, at 2012 bliver året, hvor der også kommer frugtbare resultater af udviklingen, hedder det.
Statistikker
Amnesty INternationals opgørelse viser, at omkring en halv million mennesker årligt død som følge af krig og væbnede konflikter. Og mange millioner bliver såret, voldtaget, mishandlede eller tvunget til at flygte.
I øvrigt påpeger Amnesty, at flere af verdens største våbenhandlere sider i FNs Sikkerhedsråd, hvor de forhindrer indgreb imod tyranner, som køber deres våben.
Organisationen håber langt om længe af få en international traktat imod våbenhandel med lande, der overtræder menneskerettigheder.
I øvrigt findes ude i verden 55 bevæbnede grupper eller nationale styrker, der benytter sig af børnesoldater.