Tæt på verden Komiker myrdet for at være alt for morsom
Abdi Jaylani Malaq blev myrdet efter flere dødstrusler angiveligt fra den væbnede islamistgruppe al-Shabaab. Qaran Doon
Hårde regimer og voldelige folk har ingen sans for politisk humor. Sager verden over.

Abdi Jaylani Malaq blev skudt for et par dage siden af to ukendte mænd udenfor sit hjem i Mogadishu, Somalia. Kendt som Marshale var han en af landets mest populære komikere, TV-kendiser og producenter.

Marshale havde for vane at rette at rette sit vid imod den væbnede islamitiske gruppe al-Shabaab og overgangsregeringen i Somalia. Ingen gik ram forbi.

Et af hans emner på det seneste var al-Shabaabs brug af børnesoldater. Han plejede at latterliggøre gruppen ved at udgive sig for dem og være alt for morsom, set med gruppens øjne.

Kendisen havde modtaget dødstrusler, men mente altså ikke at det skulle forhindre ham i at være politisk. For nylig, rapporterer BBC, har han været på et kort ophold i Somaliland efter trusler.

Ingen sans for humor

Rundt om i verdens er der talrige eksempler på sager, hvor hårdhændede regimer med autoritativt lederskab mangler en sans for humor.

Den efterhånden velkendte sag om den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei, der har været fængslet for sit arbejde men anklaget for skattesvig. Han har været afhørt for netop at være morsom eller kritisk overfor systemet.

Aktuelt er også sagen i Rusland, hvor en provokerende kvinde-gruppe Pussy Riot gennemførte en happening i en kirke, hvor de bad jomfru Maria om at jage Vladimir Putin væk.

Tre medlemmer af Pussy Riot er tilbageholdt og kan få 7 år i fængsel, selv om Putin har bedt om en mild straf. Gruppen er også kritisk overfor kønsdiskrimination og kirken.

Undergravende humor

En politisk karrikaturtegner ved kunstnernavnet navn Zunar har være fængslet i Malaysia for sin streg, der er kritisk overfor regeringens behandling af menneskeret, om korruption, racisme og manglende beskyttelse af religionsfrihed.

Arrestationen skete i 2010 få timer før Zunar skulle udgive en ny bog. Da det var svært at finde ud af, hvordan tegningerne virkede undergravende for befolkningen og skabe mistillid til regeringen, blev han løsladt.

Zunar er på fri fod, men alle politiske karrikaturtegninger er forbudt i de sidste 14 dage op til valget senere på året, skriver Malaysia-Chronicle. Karrikaturtegnere i Malaysia agter at bryde censuren.

Gentagne forsøg på at blokere for Zunars tegninger, beslaglæggelse af hans ejendele og chikane har fået ham til at sagsøge regeringen og politiet og kræve erstatning.

Somalia meget farligt

Somalia er i henhold til Reporters Without Borders et af verdens farligste steder at være en medieperson. I år er der allerede dræbt 7 i faggruppen.

En reporter fra samme tv-stationi Mogadishu, TV Universal, undslap den 7. juli et lignende angreb som det mod Marshale med svære skudsår. Han er nu evakueret til Kenya.

De ansvarlige for angreb på mediefolk i Somalia bliver ikke blevet stillet til regnskab. I begge tilfælde var de to ukendte yngre mænd, der foretog angrebene med pistoler.

Abdi Jaylani Malaq blev skudt i hovedet og døde efter at være bragt til hospitalet. Kendisen havde modtaget dødstrusler, men mente altså ikke at det skulle forhindre ham i at være politisk.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.