Almindelige lakridsblandinger fra supermarkedet, lakrids-bolcher, lakrids-dragées, lakrids-chokolade, lakrids-is og lakrids-te.
I et nyt studie har danske forskere analyseret 219 forskellige produkter på det danske marked, som indeholder lakrids.
Dermed er studiet det hidtil største af sin art i verden, og forskerne advarer nu om, at de i en række lakridsprodukter finder et højt indhold af stoffet glycyrrhizin-syre, der er sundhedsskadeligt i for store mængder. Det skriver Videnskab.dk.
- Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EU’s grænseværdi, siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og førsteforfatter på det nye studie, til videnskabsmediet.
Samtidig afslører studiet, at 10 procent af de undersøgte produkter ikke var udstyret med tilstrækkelige advarsler om et højt indhold af glycyrrhizin-syre, sådan som loven ellers foreskriver.
Glycyrrhizin-syre er det naturlige sødestof, som findes i lakridsroden, og som er harmløst i små mængder. Men et overforbrug af produkter, som indeholder lakrids, kan være livsfarligt, påpeger professor og overlæge Gunnar Gislason.
- Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og have andre uhensigtsmæssige effekter. Hvis man spiser lakrids i meget store mængder, kan det være direkte livsfarligt, siger Gunnar Gislason, som er forskningsleder ved Center for hjerte- og kredsløbssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, til Videnskab.dk.
Han er overrasket over, at det nye studie finder så højt et indhold af glycyrrhizin-syre i helt almindelige lakridsprodukter fra danske butikker.
- Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at et overforbrug af lakrids kan være farligt, for selvom det er velbeskrevet i litteraturen, er det ikke alle, som er klar over det. Heller ikke blandt læger og sundhedspersonale, siger Gunnar Gislason, som ikke har været en del af det nye studie.
Studiet anbefaler, at der bliver oprettet kampagner, som gør den brede befolkning opmærksom på faren ved et overforbrug af produkter med lakrids.
Forskerne påpeger blandt andet, at stadigt flere forskellige slags produkter i de senere år er begyndt at indeholde lakrids, og dermed kan man potentielt få glycyrrhizin-syre fra mange forskellige kilder.
- Om det er øl, spiritus, tobak, kosttilskud eller fødevarer med lakridssmag, så kan det bidrage til vores indtag af glycyrrhizin-syre, siger Nicolai Zederkopff Ballin.
I det nye studie fandt forskerne, at man kun skulle drikke eller spise ganske lidt af visse lakridsprodukter for at overskride EU’s grænseværdi, som siger, at man ikke bør indtage mere end 100 milligram glycyrrhizin-syre per dag.
83 milliliter brygget lakridste – mindre end en halv kop - var nok til at overskride grænseværdien, når det gjaldt lakrids-teen med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre i undersøgelsen.
4,3 gram lakrids - cirka 4-5 stykker lakrids - var nok til at overskride grænseværdien i slikket med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre. Det samme gjaldt 59 gram lakrids-is.
Selv hvis man spiser eller drikker lakridsprodukter med et gennemsnitligt indhold af glycyrrhizin-syre, kan det blive alvorligt, hvis man indtager det hver dag. Sidste år kunne Ugeskrift for Læger eksempelvis berette om en 43-årig dansk kvinde, som blev indlagt i en livstruende tilstand efter at have drukket lakrids-te igennem to måneder.
- Vi undersøgte samme type te, som hun havde drukket, og den havde et helt gennemsnitligt indhold af glycyrrhizin-syre – den lå midt i feltet blandt de forskellige typer lakrids-te, vi undersøgte. Men fordi hun havde hoste, drak hun meget af teen, siger Nicolai Zederkopff Ballin til Videnskab.dk.
Forskerne understreger dog, at et sundt og raskt menneske ikke skal være bange for at putte lidt lakrids i fredagsslikposen eller drikke lakridste i ny og næ.
- Hvis du en enkelt dag spiser for meget lakrids, gør det heller ikke noget. Men hvis du kontinuerligt får for meget glycyrrhizin-syre, kan det være alvorligt, også for unge, raske mennesker, siger Gunnar Gislason til Videnskab.dk.
Læs mere fra Videnskab.dk:
Overforbrug af lakrids førte tilsyneladende til hjertestop hos amerikansk mand
Kæmpe vikingehal fra Harald Blåtands tid er gravet frem i Nordjylland