Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Danskerne må aldrig være i tvivl om, at det er sikkert at åbne for vandhanen. Derfor er der efter det seneste års massive fund af pesticidrester i vandboringer rundt om i landet brug for at finde en løsning, der giver en sikker og permanent beskyttelse af det danske drikkevand.
Det bør gøres ved at opdele landet, så man henter vand udvalgte steder og har landbrug i andre områder. Der skal være et obligatorisk stop for al brug af pesticider i vigtige og sårbare indvindingsområder. Og der skal være en række ordninger, der kan holde landbruget skadesløs i forbindelse med, at der indføres sprøjtefri boringsnære beskyttelsesområder.
Sådan lyder det fra DANVA og Danske Vandværker i et fælles oplæg til, hvordan man bedst sikrer drikkevandet for fremtiden, i juniudgaven af DANVAs branchemagasin, DANSKVAND, der udkommer i dag.
Ifølge beregninger udført af NIRAS for Miljøstyrelsen koster det cirka 0,5 mia. kroner at indføre 10.000 hektar obligatoriske boringsnære beskyttelsesområder, som vil skærme det mest sårbare drikkevand mod nutidens sprøjtemidler.
Oveni skal lægges omkostninger til, at Miljøstyrelsen sætter ind med effektive og opdaterede analyseprogrammer, så vandværkerne kan gardere sig mod fortidens stoffer, der allerede er på vej ned i grundvandet. En ekstraudgift, som også vandkunderne i fællesskab skal betale via oprettelsen af en national fond betalt gennem afgiften på ledningsført vand.
Kampen for rent drikkevand i Kerteminde
Det nye nummer af DANSKVAND har temaet 'Tillid til drikkevand' og bringer en række artikler med baggrund og viden om problematikkerne fra grundvandsbeskyttelse til fund af pesticider.
I magasinet kan man bl.a. læse om Kerteminde Forsyning, der står i en presset situation, efter at der i september 2017 blev fundet desphenyl-chloridazon over grænseværdien i syv ud af otte af selskabets vandboringer.
DANSKVAND bringer også interview med seniorrådgiver Walter Brüsch fra Danmarks Naturfredningsforening og kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen, der giver deres bud på, hvordan vi bedst sikrer rent drikkevand. Og en række miljøordførere svarer bl.a. på spørgsmål om, hvordan vi bedst sikrer os mod rester af både forbudte og godkendte pesticider.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.