Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen er begyndt at tvivle på, om det er dansk svinekød, der har gjort over 700 danskere syge med salmonella.
Myndighederne har i en periode arbejdet systematisk ud fra hypotesen om, at smitten måtte findes i dansk svinekød.
Det skyldtes, at alle de danskere, der er blevet syge af salmonella, har spist dansk svinekød på et eller andet tidspunkt, og at kun meget få i udlandet er blevet syge.
Samtidig er Salmonella U 292 fundet i flere svinebesætninger og i fersk svinekød.
- Det er meget mærkeligt, at vi ikke har fundet smittekilden, og det kunne tyde på, at det alligevel ikke er svinekød, siger seniorforsker Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut til Nyhedsbureauet Newspaq.
Han begrunder det med, at myndighederne de sidste måneder har haft stor fokus på de virksomheder og slagterier, der producerer og forarbejder svinekød til hjemmemarkedet.
- Vi tror, det er en virksomhed eller et slagteri, der har et problem. Og derfor har myndighederne systematisk gennemgået dem alle, men uden at finde noget, siger Steen Ethelberg.
Teorien om, at smitten skyldes dansk svinekød er dog langt fra lagt på hylden.
- Hvis man ser historisk på det, så har samtlige tilsvarende udbrud herhjemme været fra en slagterivirksomhed, der har slagtet svin. Derfor er der stadig liv i hypotesen om, at smittet er svinekød, men det kan også være, at det viser sig at være en andet fødevare, siger overlæge på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak til Newspaq.
Fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Vandrup Sigsgaard, bekræfter over for Newspaq, at smittekilden desværre ikke er fundet.
- Det er meget frisk, når B.T. i dag skriver, at smittekilden er svinekød. Det er én blandt mange hypoteser, men det er slet ikke sikkert, at det er svinekød, siger han.
Salmonella-udbruddet, der er det største siden 1993, blev opdaget 1. april, og de første patienter blev syge midt i februar.
Det vurderes, at op imod 12.000 danskere i år har været syge med opkast og diarre som følge af salmonella-epidemien.
/Newspaq/