Musikchef træt af danskere: De sætter familien først - ikke jobbet

Det har noget at gøre med, at det sociale system er så fantastisk her, at de danske sangere måske ikke er så sultne, som andre steder, siger operachef Philipp Kochheim. (Foto: Foto: Ditte Chemnitz.)

Dansk Skuespillerforbund er rasende på operachef Philipp Hoffheim. Han mener ikke, at de danske operasangere er "sultne nok". Derfor har han valgt flere sangere fra udlandet.

"Et råt og brutalt miljø - et Tarantino-agtigt filmunivers, hvor Reservoir Dogs møder Breaking Bad." Sådan skriver Den Jyske Opera om den aktuelle opsætning af Carmen.

Men miljøet i kulisserne er mindst ligeså råt og brutalt. De danske opera-sangere er nemlig rasende over udtalelser fra operachef Philipp Kochheim, som har fravalgt mange danske kunstnere og i stedet hentet udlændinge ind:

- Det har noget at gøre med, at det sociale system er så fantastisk her, at de danske sangere måske ikke er så sultne, som andre steder. Jeg mødte mange gode sangere (til audition, red.), men nogle af dem manglede ild i øjnene, udtalte Philipp Kochheim i fagbladet Sceneliv.

Det var en blandt flere udtalelser, som faldt operasanger Mathias Hedegaard for brystet.

- Det er rystende, at han ved så lidt om virkeligheden. Som operasanger i Skandinavien er du meget sjældent fastansat, men i evig konkurrence om færre og færre job. Du er tit nødt til at have andre job ved siden af, siger Mathias Hedegaard.

Arbeit, arbeit

I samme interview fremhævede operachefen den russisk-fødte operastjerne Anna Netrebko, fordi hun var rengøringskone, inden hun slog igennem musikalsk:

- For et ungt og kunstnerisk talent eller en sangstuderende kan der nogle gange være noget godt i det der med ikke at vide, hvor man får huslejen fra i næste måned.

Og endelig var der i interviewet klaps til den danske lønmodtager-mentalitet:

- I Danmark handler det om at sætte familien først, dernæst sin hobby og først derefter kommer arbejdet. I Tyskland handler det om arbejde, dernæst om arbejde og så arbejde igen, forklarede operachefen.

Og lige siden har fanden været løs bag scenetæppet.

- Philipp Kochheim forstår slet ikke, at det er en presset branche, hvor vi alle knokler hårdt for at få en chance. Virkeligheden er, at vi springer fra den ene korte kontrakt til den næste, siger Philippa Cold, der er formand for operaudvalget i Dansk Skuespillerforbund.

Operachefen ved ikke ret meget om, hvilke forhold danske operasangere arbejder under, mener Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Og formanden for Dansk Skuespillerforbund kalder operachefens synspunkter "helt i hegnet":

- Det er problematisk, at han har en magtfuld post med ansvar for at hyre og fyre, når han har så lidt viden om forholdene for danske operasangere, siger forbundsformand Benjamin Boe Rasmussen.

Uklædelige udtalelser

I en udtalelse fra operaudvalget i Dansk Skuespillerforbund skriver operasangerne, at:

"Kochheims glorificering af den "sultne" sanger er uklædelig. Med den holdning stiller han spørgsmålstegn ved den danske model og udviser som chef et syn på magtforhold, vi må tage afstand fra."

Mathias Hedegaard mener også, at bestyrelsen i Den Jyske Opera bærer et ansvar for arbejdsforholdene og de holdninger operachefen bringer videre:

- Bestyrelsen bør kalde ham til samtale. Han skal sættes ind i arbejdsforholdene her i landet og i vores branche. Og det er deres ansvar at få bragt i orden, så man ikke tror at bestyrelsen er enig, siger Mathias Hedegaard.

Bestyrelsesformand Marianne Bedsted har ingen kommentarer til kritikken. Men operaens kommunikationsafdeling henleder opmærksomheden på, at Den Jyske Opera både i denne og næste sæson har “en lang række danske sangere med”.