Administration 

Minister: Forældre har et forældet billede af det at være faglært

Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). (Foto: Foto: Sofie Mathiassen, Ritzau/Scanpix.)

Undervisningsministeren vil gerne aflive forældres forældede forestillinger om, hvordan det er at være klejnsmed, industritekniker eller på anden vis faglært. Men flere penge til de trængte erhvervsskoler, vil hun ikke hoste op med.

Mange forældre og unge har et "forældet" billede af, hvad en klejnsmed eller industritekniker laver, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun ønsker et opgør med fortidens forestillinger om at være faglært.

- Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger Merete Riisager i et interview med Avisen.dk.

Inden 1. marts skal mere end 60.000 elever beslutte sig for, hvilken ungdomsuddannelse de vil søge ind på efter 9. og 10. klasse. 

Sidste år søgte ikke en gang hver femte elev ind på en erhvervsuddannelse. I stedet valfartede tre ud af fire unge til gymnasierne. 

Undervisningsminister Merete Riisager bliver en af de første, der i begyndelsen af marts får dette års statistik for unges valg af uddannelse.

- Jeg tør simpelt hen ikke sige, om det bliver i år, at kurven knækker, og det lykkes at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Men jeg bliver ved til det lykkes, siger Merete Riisager tll Avisen.dk.

Ligesom forgængere på posten som undervisningensminister - blandt andre Christine Antorini (S) og Ellen Trane Nørby (V) -  har hun blikket stift rettet på netop de unges valg af uddannelser. Det skyldes, at dansk erhvervsliv skriger på faglært arbejdskraft. Og alle prognoser siger, at vi om ti år mangler titusindvis af faglærte som eksempelvis industriteknikere, smede og sosu’er. 

Vil vende strømmen 

- Det er da et problem, at vi som land har sovet i timen og talt meget om erhvervsuddannelser, men uden egentlig at få løst helt grundlæggende strukturelle problemer. Og lige så længe jeg er undervisningsminister, kommer jeg til at arbejde på at vende strømmen, siger Merete Riisager.

Set med ministerens briller er det frustrerende, at cirka hver fjerde unge, der tager en studentereksamen, ikke omsætter studenterhuen til det, der var meningen. Enten bruger de den ikke til at læse videre, men havner som ufaglærte - eller også begynder de forfra på en erhvervsuddannelse. 

Håndværksfag i udskolingen 

Hun peger på flere tiltag fra regeringen, der skal gøre erhvervsuddannelserne til et større hit end i dag.

Især lægger hun vægt på, at de partier, der er en del af et forlig om folkeskolen, i løbet af nogle få måneder opnår enighed om en reform af udskolingen fra folkeskolen. Altså hvordan de sidste år af folkeskolen skal være.

- Det er meget vigtigt, at vi får en styrkelse af de praksisrettede fag i udskolingen. Altså en anerkendelse af håndværksfagene på linje med de boglige fag, siger Merete Riisager. 

Forældre og børn har ofte et billede, der er 30 år gammelt, af, hvad en klejnsmed laver.
Merete Riisager (LA), undervisningsminister

Partierne skal i gang med at justere fagene og fagligheden i udskolingen, betoner hun.

- Det lyder af lidt, men det er faktisk en helt afgørende forandring, at man genetablerer håndværksfagenes status i folkeskolen som nogle, der har ligeværdighed i forhold til de boglige, siger Merete Riisager.

Betyder det flere timer til håndværksfag i folkeskolen?

- Venstre har foreslået udskolingslinjer, hvor de elever, der har særlig interesse i at arbejde med for eksempel metal, glas, træ eller andet kan fordybe sig i nogle håndværksfag. Der kan også være lærere med særlige kompetencer, og måske kan man hente lærere fra erhvervsskolerne.

-  Der er også forslag om at lave egentlige prøver, så man giver en ekstra anerkendelse og formaliserer håndværksfagene på en måde, som de ikke har været i mange år, siger hun.

Hun pointerer, at der er forskellige måder at gøre det på, men på bundlinjen skal de håndværksmæssige fag fylde mere i 7., 8. og 9. klasse.

Ny analyse af erhvervsuddannelser

Merete Riisager noterer også, at regeringen netop har fremlagt en strategi for digital vækst og en teknologipagt. En central del er etableringen af et nyt center, der skal samle og udbrede viden om digitalisering af erhvervsuddannelserne, fremhæver hun.

Derudover sætter regeringen nu som en del af finanslovsaftalen for 2018 gang i en større analyse af erhvervsuddannelserne for at se, om der skal mere vejledning og nye initiativer til, anfører hun.

Ambitionen for reformen af erhvervsuddannelserne var, at 25 procent af de unge skulle søge direkte fra folkeskole eller privatskole ind på en erhvervsskole i 2020. Når vi det mål allerede om tre år?

- Det er stadigvæk ambitionen. Og vi bliver ved med at kigge på forskellige incitamenter, indtil vi får vendt strømmen.

- Adgangskravet til gymnasiet træder i kraft i 2019, og det forventer vi også vil få en betydning, siger hun.

Hun henviser til gymnasiereformen. Den betyder, at elever fra 2019 skal have en gennemsnits-karakter på 5 for at være sikret en plads på gymnasiet. Det krav vil nogle elever ikke kunne leve op til og vil derfor søge over på en erhvervsuddannelse.

Besparelser - taler vi ikke om 

Merete Riisager er som medlem af regeringen med til at svinge sparekniven over erhvervsskolerne. Noget som bliver kraftigt kritiseret af blandt andre Socialdemokratiet. 

Mange erhvervsskoler er presset økonomisk, og ifølge finansloven skal de spare 100 millioner kroner i år. Hvordan hænger det sammen, at der skal spares samtidig med, at du vil prioritere erhvervsuddannelser? 

- Den to procents reduktion (grønthøster-besparelser på offentlige arbejdspladser - også kendt som omprioriterings-bidraget, red.) omhandler hele den offentlige sektor.

- Jeg ved godt, at det ikke er nemt at håndtere ude på den enkelte erhvervsskole, men jeg tror også, at de oplever en kolonorm interesse for at sikre, at erhvervsuddannelserne bliver af en enorm kvalitet, og at vi hele tiden arbejder på at forbedre dem, siger Merete Riisager.   

Virksomheder skal op på beatet

For at gøre flere elever i grundskolen interesserede i erhvervsuddannelserne ser Merete Riisager gerne, at danske virksomheder kommer mere op på beatet og laver spændende undervisningsmaterialer. 

- Virksomhederne skal simpelt hen anskueliggøre, hvordan man for eksempel arbejder med plast eller metal. Og så skal undervisningsmaterialet kunne bruges i kemi, fysik og andre fag, så eleverne bliver klar over, hvad der egentlig sker i dansk erhvervsliv for øjeblikket, siger hun. 

Ministeren tror nemlig, at mange forældre og unge har et ”forældet”' billede af, hvad for eksempel en industritekniker eller smed laver. 

- I dag arbejder faglærte jo med højteknologi, med at kode maskiner, samarbejde tværfagligt med kolleger med vidt forskellige uddannelser og måske også forskellige nationaliteter. De skal finde løsninger på konkrete problemer og lave produkter, der kan sælges ude i verden, siger hun.

Højteknologi og innovation

Merete Riisager betoner, at de muligheder for at være med til at fremstille nye bæredygtige produkter og sælge dem på et globalt marked også skal fortælles i grundskolen, fordi mange unge har et internationalt udsyn.   

- Derfor skal virksomhederne være bedre til at producere materiale til skolerne, så vi får en database af spændende undervisningsmateriale, som lærerne kan anvende. Og det kan inspirere unge til at gå nye veje i deres uddannelsesvalg, siger hun.   

Derudover fremhæver hun, at der også skal arbejdes fra alle sider på en ny grundfortælling om erhvervsuddannelser som en trædesten til masser af muligheder - fremfor en stopklods. 

- Der har været en fortælling om, at gymnasiet er en åben dør til andre uddannelser, mens det er svært at komme videre med en erhvervsuddannelse.

- Den fortælling er ved at ændre sig med EUX (kombination af gymnasial- og erhvervsuddannelse, hvor man får både en studentereksamen og et svendebrev, red.). Flere forældre, lærere og vejledere er nu klar over, at EUX er en åben dør til mange karriereveje, siger hun.  

Appel til mødre

Når unge søger ungdomsuddannelse, er det ofte mor, der bestemmer og er den mest afgørende uddannelsesvejleder overhovedet.

Det er også mor eller far, der skal finde sit NemId frem, når ansøgningen til ungdomsuddannelse skal sendes digitalt.

Ministeren advarer om, at man som forældre automatisk sender barnet videre på gymnasiet.   

Hvad vil du sige til de mange mødre, der lige nu skal vejlede deres børn om valg af ungdomsuddannelse?

- Kig også på erhvervsuddannelserne! Det er starten på rigtig mange spændende uddannelses- og karriereforløb. Vil du dit barn det godt, så prøv at se, om der et match mellem kompetencer, interesser og en erhvervsuddannelse.

- Det kan være en EUX eller en klassisk erhvervsuddannelse. Men der er masser af muligheder og job i den anden ende, lyder undervisningsministerens salgstale til forældrene.

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Mand med solbriller
Kendte

Kanye West har fået visum annulleret

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul 

dansere poserer
Film og TV

Slut med Vild med dans 

Nyheder

Facebook vil bruge

dine private billeder 

mand smiler
Kendte

Thomas Evers:

Det har ændret mit liv

dansepar poserer
Kendte

Tak for dansen:

Her er alle vinderne

i Vild med dans

Nyheder

Snigskytte dræber to

brandmænd 

storke i rede
Dyreliv

Danmarks storke skal klare sig selv 

folk bader
Nyheder

Solrig start på ugen

- men så kommer regnen

politi til stede ved butik
Krimi

Maskeret mand på cykel

skød mod kiosk

Sport

Lionel Messi ydmyget

Nyheder

Skandaliseret politier gør comeback

Fire brudepiger på vej til bryllup
Kongelige

Prinsessens datter

springer ud:

Biseksuel

Politimand ved væltet stillads
Krimi

Kraftigt vindstød vælter stort stillads

Mand op den røde løber smiler
Kendte

Seebach forsonet med sin bror

kontanter og kort i hånd på mand ved hæveautomat.
Nyheder

Nu kommer der gebyr på kontanter

Færge på hav med høje bølger
Nyheder

Kraftig blæst forsinker færge

en gade i England
Sundhed

Læger ser boom i astmapatienter 

trøffelkugler i æske
Nyheder

Spis dem ikke: Romkugler med muselort trækkes tilbage