Administration 

Minister: Forældre har et forældet billede af det at være faglært

Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). (Foto: Foto: Sofie Mathiassen, Ritzau/Scanpix.)

Undervisningsministeren vil gerne aflive forældres forældede forestillinger om, hvordan det er at være klejnsmed, industritekniker eller på anden vis faglært. Men flere penge til de trængte erhvervsskoler, vil hun ikke hoste op med.

Mange forældre og unge har et "forældet" billede af, hvad en klejnsmed eller industritekniker laver, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun ønsker et opgør med fortidens forestillinger om at være faglært.

- Virkeligheden for en faglært er jo ikke røg, møg og ondt i ryggen. Men den forestilling har mange, siger Merete Riisager i et interview med Avisen.dk.

Inden 1. marts skal mere end 60.000 elever beslutte sig for, hvilken ungdomsuddannelse de vil søge ind på efter 9. og 10. klasse. 

Sidste år søgte ikke en gang hver femte elev ind på en erhvervsuddannelse. I stedet valfartede tre ud af fire unge til gymnasierne. 

Undervisningsminister Merete Riisager bliver en af de første, der i begyndelsen af marts får dette års statistik for unges valg af uddannelse.

- Jeg tør simpelt hen ikke sige, om det bliver i år, at kurven knækker, og det lykkes at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Men jeg bliver ved til det lykkes, siger Merete Riisager tll Avisen.dk.

Ligesom forgængere på posten som undervisningensminister - blandt andre Christine Antorini (S) og Ellen Trane Nørby (V) -  har hun blikket stift rettet på netop de unges valg af uddannelser. Det skyldes, at dansk erhvervsliv skriger på faglært arbejdskraft. Og alle prognoser siger, at vi om ti år mangler titusindvis af faglærte som eksempelvis industriteknikere, smede og sosu’er. 

Vil vende strømmen 

- Det er da et problem, at vi som land har sovet i timen og talt meget om erhvervsuddannelser, men uden egentlig at få løst helt grundlæggende strukturelle problemer. Og lige så længe jeg er undervisningsminister, kommer jeg til at arbejde på at vende strømmen, siger Merete Riisager.

Set med ministerens briller er det frustrerende, at cirka hver fjerde unge, der tager en studentereksamen, ikke omsætter studenterhuen til det, der var meningen. Enten bruger de den ikke til at læse videre, men havner som ufaglærte - eller også begynder de forfra på en erhvervsuddannelse. 

Håndværksfag i udskolingen 

Hun peger på flere tiltag fra regeringen, der skal gøre erhvervsuddannelserne til et større hit end i dag.

Især lægger hun vægt på, at de partier, der er en del af et forlig om folkeskolen, i løbet af nogle få måneder opnår enighed om en reform af udskolingen fra folkeskolen. Altså hvordan de sidste år af folkeskolen skal være.

- Det er meget vigtigt, at vi får en styrkelse af de praksisrettede fag i udskolingen. Altså en anerkendelse af håndværksfagene på linje med de boglige fag, siger Merete Riisager. 

Forældre og børn har ofte et billede, der er 30 år gammelt, af, hvad en klejnsmed laver.
Merete Riisager (LA), undervisningsminister

Partierne skal i gang med at justere fagene og fagligheden i udskolingen, betoner hun.

- Det lyder af lidt, men det er faktisk en helt afgørende forandring, at man genetablerer håndværksfagenes status i folkeskolen som nogle, der har ligeværdighed i forhold til de boglige, siger Merete Riisager.

Betyder det flere timer til håndværksfag i folkeskolen?

- Venstre har foreslået udskolingslinjer, hvor de elever, der har særlig interesse i at arbejde med for eksempel metal, glas, træ eller andet kan fordybe sig i nogle håndværksfag. Der kan også være lærere med særlige kompetencer, og måske kan man hente lærere fra erhvervsskolerne.

-  Der er også forslag om at lave egentlige prøver, så man giver en ekstra anerkendelse og formaliserer håndværksfagene på en måde, som de ikke har været i mange år, siger hun.

Hun pointerer, at der er forskellige måder at gøre det på, men på bundlinjen skal de håndværksmæssige fag fylde mere i 7., 8. og 9. klasse.

Ny analyse af erhvervsuddannelser

Merete Riisager noterer også, at regeringen netop har fremlagt en strategi for digital vækst og en teknologipagt. En central del er etableringen af et nyt center, der skal samle og udbrede viden om digitalisering af erhvervsuddannelserne, fremhæver hun.

Derudover sætter regeringen nu som en del af finanslovsaftalen for 2018 gang i en større analyse af erhvervsuddannelserne for at se, om der skal mere vejledning og nye initiativer til, anfører hun.

Ambitionen for reformen af erhvervsuddannelserne var, at 25 procent af de unge skulle søge direkte fra folkeskole eller privatskole ind på en erhvervsskole i 2020. Når vi det mål allerede om tre år?

- Det er stadigvæk ambitionen. Og vi bliver ved med at kigge på forskellige incitamenter, indtil vi får vendt strømmen.

- Adgangskravet til gymnasiet træder i kraft i 2019, og det forventer vi også vil få en betydning, siger hun.

Hun henviser til gymnasiereformen. Den betyder, at elever fra 2019 skal have en gennemsnits-karakter på 5 for at være sikret en plads på gymnasiet. Det krav vil nogle elever ikke kunne leve op til og vil derfor søge over på en erhvervsuddannelse.

Besparelser - taler vi ikke om 

Merete Riisager er som medlem af regeringen med til at svinge sparekniven over erhvervsskolerne. Noget som bliver kraftigt kritiseret af blandt andre Socialdemokratiet. 

Mange erhvervsskoler er presset økonomisk, og ifølge finansloven skal de spare 100 millioner kroner i år. Hvordan hænger det sammen, at der skal spares samtidig med, at du vil prioritere erhvervsuddannelser? 

- Den to procents reduktion (grønthøster-besparelser på offentlige arbejdspladser - også kendt som omprioriterings-bidraget, red.) omhandler hele den offentlige sektor.

- Jeg ved godt, at det ikke er nemt at håndtere ude på den enkelte erhvervsskole, men jeg tror også, at de oplever en kolonorm interesse for at sikre, at erhvervsuddannelserne bliver af en enorm kvalitet, og at vi hele tiden arbejder på at forbedre dem, siger Merete Riisager.   

Virksomheder skal op på beatet

For at gøre flere elever i grundskolen interesserede i erhvervsuddannelserne ser Merete Riisager gerne, at danske virksomheder kommer mere op på beatet og laver spændende undervisningsmaterialer. 

- Virksomhederne skal simpelt hen anskueliggøre, hvordan man for eksempel arbejder med plast eller metal. Og så skal undervisningsmaterialet kunne bruges i kemi, fysik og andre fag, så eleverne bliver klar over, hvad der egentlig sker i dansk erhvervsliv for øjeblikket, siger hun. 

Ministeren tror nemlig, at mange forældre og unge har et ”forældet”' billede af, hvad for eksempel en industritekniker eller smed laver. 

- I dag arbejder faglærte jo med højteknologi, med at kode maskiner, samarbejde tværfagligt med kolleger med vidt forskellige uddannelser og måske også forskellige nationaliteter. De skal finde løsninger på konkrete problemer og lave produkter, der kan sælges ude i verden, siger hun.

Højteknologi og innovation

Merete Riisager betoner, at de muligheder for at være med til at fremstille nye bæredygtige produkter og sælge dem på et globalt marked også skal fortælles i grundskolen, fordi mange unge har et internationalt udsyn.   

- Derfor skal virksomhederne være bedre til at producere materiale til skolerne, så vi får en database af spændende undervisningsmateriale, som lærerne kan anvende. Og det kan inspirere unge til at gå nye veje i deres uddannelsesvalg, siger hun.   

Derudover fremhæver hun, at der også skal arbejdes fra alle sider på en ny grundfortælling om erhvervsuddannelser som en trædesten til masser af muligheder - fremfor en stopklods. 

- Der har været en fortælling om, at gymnasiet er en åben dør til andre uddannelser, mens det er svært at komme videre med en erhvervsuddannelse.

- Den fortælling er ved at ændre sig med EUX (kombination af gymnasial- og erhvervsuddannelse, hvor man får både en studentereksamen og et svendebrev, red.). Flere forældre, lærere og vejledere er nu klar over, at EUX er en åben dør til mange karriereveje, siger hun.  

Appel til mødre

Når unge søger ungdomsuddannelse, er det ofte mor, der bestemmer og er den mest afgørende uddannelsesvejleder overhovedet.

Det er også mor eller far, der skal finde sit NemId frem, når ansøgningen til ungdomsuddannelse skal sendes digitalt.

Ministeren advarer om, at man som forældre automatisk sender barnet videre på gymnasiet.   

Hvad vil du sige til de mange mødre, der lige nu skal vejlede deres børn om valg af ungdomsuddannelse?

- Kig også på erhvervsuddannelserne! Det er starten på rigtig mange spændende uddannelses- og karriereforløb. Vil du dit barn det godt, så prøv at se, om der et match mellem kompetencer, interesser og en erhvervsuddannelse.

- Det kan være en EUX eller en klassisk erhvervsuddannelse. Men der er masser af muligheder og job i den anden ende, lyder undervisningsministerens salgstale til forældrene.

kristian jensen og Pernille Rosendahl
Nyheder

Medie: Kristian Jensen forlader politik

Mobile testcentre
Nyheder

Smittetal betrygger ekspert:

Tegnene er gode

Olivier Dassaud i parlamentet
Nyheder

Milliardær dræbt i helikopterstyrt

Krimi

Ville voldtage børn via datingside

bundesen ses sammen med resten af shu-bu-dua
Kendte

Bundesen har velsignet

genopsætning af

Shu-bi-dua-musical

MacKenzie Scott ses sammen med eks-manden Jeff Bezos
Kendte

Verdens rigeste gifter

sig med fattig lærer

grafik der viser hacker bag skærm
Livsstil

Sådan undgår du at blive snydt på nettet - igen

billede af politibil
Krimi

Tragisk ulykke: Lille pige

dræbt af tonstung tromle

billede af en sundhedsperson med en sprøjte i hånden
Corona

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

En stærekasse-fotostander
Nyheder

Dagens afstemning: Er det ok med automatisk fartkontrol?

billede af meghan med sønnen i favnen
Kendte

Meghan: De var bekymret for min søns hudfarve

billede af biler på vej over Storebæltsbroen
Nyheder

Automatisk fartkontrol

på vej til broerne

billede af Therese Glahn
Film og TV

Therese Glahn gør comeback: Jeg er ret meget for mig selv

billede af folk på stormfuld kyst
Nyheder

Storm og regn på vej - her rammer det

billede af sommerhus med dannebrog i flagstangen
Nyheder

Fuld knald på sommerhuse: Sælges tre måneder hurtigere end i 2020

billede af Meghan
Kendte

Meghan og Harry blev gift i al hemmelighed før brylluppet

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende