Administration 

Michael Falch fandt kærligheden på massageklinik

Kendte
michael falch ligger med hænderne bag hovedet
- Vi kan ikke selv bestemme, hvornår forelskelsen slår ned i os. Det er ikke en kraft, der kommer på besøg hver anden dag i vores liv. På samme måde kom den fuldstændig overraskende for mig i skikkelse af en asiatisk kvinde, der skulle hjælpe mig med min ryg, men som i stedet kom til at hjælpe mig med min sjæl, fortæller Michael Falch. (Foto: Stine Heilmann/Free)

64-årige Michael Falch troede egentlig, han var færdig med kvinder. Men livet ville noget andet.

I 2019 flyttede Michael Falch tilbage til København efter at have tilbragt det meste af sit voksne liv i udkantsdanmark.

Et ryk, der på mange måder varslede et nyt kapitel i hans liv - et kapitel, hvor Malurt skulle gendannes, livet skulle leves tættere på hans tre døtre og elskede børnebørn, men også, hvor han for første gang i mere end ti år pludselig var single.

- Når man forlader et forhold - også selv om det sker så frivilligt, som det skete her, hvor vi kunne give hinanden hånden og sige tak for ti gode år - så er der jo altid en sorg.

- Der var noget, der ikke blev det, man havde drømt om. Når man så oven i det flytter tilbage til storbyen i så moden en alder, så er det noget af et eksperiment, fortæller Michael Falch.

- Da jeg flyttede ind til København, kom jeg for første gang i mange år i kontakt med den der følelse af, at man godt kan slå sig på livet, fortæller Michael Falch, der er aktuel med bogen "Over stregen - umodne manddomsfortællinger".

En bog, der er skrevet, mens coronapandemien tog fat om Danmark og resten af verden og gjorde det umuligt at gøre det, Michael Falch har gjort hele sit liv: at optræde for et publikum.

- Jeg sad hjemme i min lejlighed og var helt punkteret. Jeg havde haft tre års forarbejde til Malurt-turnéen - en turné, der nu måtte udskydes. Og der fandt jeg ud af, hvor afhængig jeg er blevet af at komme ud og spille, forklarer han.

- Det er jo min mening med livet. Og jeg kunne mærke, at den situation, jeg pludselig stod i, var seriøst risikabel for mig mentalt. Så ved at skrive bogen blev jeg min egen falckredder. Det var den positive side af corona for mig, siger han.

Invaliderende rygskade 

I bogen gør han status over sit liv og sine helbredsudfordringer, der ud over en tæt på invaliderende rygskade også tæller en ødelæggende afasi og en periode med alvorlige stemmeproblemer, der kunne have knust karrieren.

Han giver bag-om-detaljer om den lange vej til gendannelsen af et af Danmarks største rockbands, beskriver, hvordan coronasituationen har været tæt på at påvirke hans mentale helbred, mens han også for første gang åbner for, hvordan han havde det som pårørende, da hans yngste datter, Mathilde, var faretruende tæt på at dø af anoreksi.

Og så fortæller han om at finde kærligheden igen i skikkelse af en 39-årig thailandsk kvinde, der, da de mødte hinanden, arbejdede i Danmark som massør.

Den ellers ret så private musiker var nemlig klar over, at han var nødt til være fuldstændig ærlig i erindringsromanen - også selv om det kunne få ham til at fremstå i et mindre flatterende lys.

- Den bog skulle jo ikke bare være mit liv genopløjet i erindringen. Jeg har været nødt til at risikere min røv, hvis det skal give mening, og derfor er jeg nødt til at være så åbenhjertig, som jeg er, forklarer Michael Falch.

- Havde jeg været romanforfatter, havde jeg kunnet lægge de tanker og oplevelser og alt det smertefulde og pinagtige ud i nogle karakterer, men det er mit lod, at det må være mig selv. Og så håber jeg, at det spejl, jeg holder op for mig selv, også kan få andre til at reflektere, siger han.

michael falch med mørke briller kigger ind i kameraet
- Jeg blev min egen falckredder, siger Michael Falch om bogen "Over stregen - umodne manddomserindringer", som han skrev, da coronapandemien lukkede alt ned. Robin Skjoldborg/Free

I bogen fletter han nutiden sammen med erindringer fra første gang, han flyttede til Nørrebro i København som teenager og startede Malurt.

Dengang kom han fra Tønder med ungdomskæresten under armen og en drøm om at leve af musikken.

Nu sad han alene i en lejlighed på vej mod det, de fleste kalder pensionsalderen.

- Jeg kunne simpelthen høre skeletterne rasle og spøgelserne pusle. Jeg har skrækken for at ende som Lykke-Per - mutters alene i en fjern egn efter at have sagt farvel til alt - de store drømme og alt, hvad man har haft af familie og kærlighed.

- Pludselig befandt jeg mig selv i en situation, hvor jeg var løsrevet fra den klassiske familiesituation. Og så vågnede den Lykke-Per-paranoia, siger han.

Alligevel flyttede han til storbyen med en tanke om, at det med kærligheden og tosomheden nok ikke var noget, han skulle opleve igen.

- Jeg har haft to lange parforhold i mit voksenliv, og da jeg flyttede ind til København, var det egentlig med bevidstheden om, at det var måske det - nu kunne jeg klinge af og forberede mig på min tredje alder og ligesom få afmonteret det der seksuelle drive. Men nej, sådan spiller klaveret ikke, siger han og smiler.

- Jeg kan bare mærke, at jeg ikke er skabt til at være alene. Jeg er skabt til at have en kvinde at være sammen med og blive provokeret af og opstemt af, og hvad man ellers bliver, siger han.

Dukkede op på massageklinik

Den kvinde dukkede op, hvor han mindst ventede det. Nemlig på en massageklinik, hvor Michael Falch gik til behandling for en alvorlig rygskade, der i mange år har været en trussel mod hans virke på scenen.

- Vi kan ikke selv bestemme, hvornår forelskelsen slår ned i os. Det er ikke en kraft, der kommer på besøg hver anden dag i vores liv.

- På samme måde kom den fuldstændig overraskende for mig i skikkelse af en asiatisk kvinde, der skulle hjælpe mig med min ryg, men som i stedet kom til at hjælpe mig med min sjæl, fortæller Michael Falch.

Det, der startede som en følelse af respekt for den buddhistiske kvinde med det lange sorte hår og de magiske hænder, der langsomt løsnede sangskriverens muskulatur i nakken og lænden, blev til omsorg, efterhånden som de lærte hinanden at kende.

- Og pludselig vidste jeg ikke, hvad der var hvad? Hvornår er det kærligheden, der er vågnet i os? En dag er den der bare, fortæller han.

- Det er en diffus proces, som er uden for videnskabens rækkevidde. Og jeg var ensom. Men for hende var det helt utænkeligt, at hun skulle involvere sig med en mand fra Danmark. Hun skulle bare tjene sine penge og så hjem, fortæller Michael Falch om kvinden, Ginnalee.

I bogen fortæller Michael Falch, at Ginnalees opholdstilladelse en dag er udløbet, hvorfor hun står til at skulle sendes til Sandholmlejren - medmindre en pårørende med dansk statsborgerskab kan huse hende, indtil der er plads på et fly tilbage til Thailand.

Til myndighederne har Ginnalee sagt, at Michael Falch er hendes kæreste - selv om det ikke er en snak, de to endnu har haft.

Alligevel vælger Michael Falch at hente hende og tilbyder hende logi i sin lejlighed.

- Jeg åbnede døren for en kærlighed, som jeg ikke vidste, om var reel. Eller gensidig. Men jeg var ikke i tvivl om, hvorvidt jeg skulle gøre det. Ikke et sekund overhovedet, siger han og fortsætter:

- Det er jo vidunderligt at mærke de øjeblikke i livet, hvor vi bare ikke er i tvivl. Og jeg var ikke i tvivl, uanset hvad konsekvenserne ville være, eller hvad der ville være af udfordringer og afstande, siger han.

For afstand er der.

Efter fire måneder i Michael Falchs Frederiksberg-lejlighed blev Ginnalee sendt tilbage til Thailand og må ikke komme ind i Danmark de næste to år.

I de fire måneder nåede Michael Falch og Ginnalee at forelske sig dybt.

- Når man mærker den kraft, så er der ikke så mange spørgsmål. Så gør man, hvad der skal gøres, og går igennem det, man skal, med den sorg og det savn, det medfører. For der er ikke noget at rafle om.

- Hun forlod landet, men hun tog mit hjerte med. Det gjorde hun. Og det har hun beholdt, fortæller musikeren.

På hans højre langfinger skinner en bastant sølvring. Hvad der er sket med parret, siden Ginnalee forlod landet, vil han dog ikke ud med.

- Det må man vente med at finde ud af til næste bog, siger han og smiler.

Så hvor står han nu?

- Mit hjerte er 8500 kilometer væk, og scenerne er stadig lukkede. Men jeg har mødt det, som al livsglæde handler om: at kunne lukke ny inspiration ind, siger han og uddyber:

- Vi må ikke tro, at vores erfaring er svaret på ret meget. For hvis man tror, man ved det hele, så er man så selvtilstrækkelig, at man er afgået ved døden, længe før man i virkeligheden bliver erklæret død.

- Og det værste er ikke at dø. Det er at miste livsglæden, længe før det sker.

"Over stregen - umodne manddomserindringer" udkommer den 12. marts.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus
cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

lille nasa-helikopter i luften
Helt vildt

Historisk:

Helikopter fløj på Mars

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
Krimi

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn

billede af bandidos-medlemmer
Krimi

Direktører med rockerrelationer efterlod kæmpe milliongæld til staten

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af Lecoq
Nyheder

Restaurant finter

regel

om bordbestilling

billede af Gulddreng
Film og TV

Popidol klar til

Toppen af poppen

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag