Premierminister Theresa May siger, at Storbritannien nu forlader EU, og at der ikke er nogen vej tilbage.
- Tiden er inde til at holde sammen og stå forenet og sikre den bedst mulige aftale for Storbritannien, siger May i det britiske parlament.
Hun taler, få minutter efter at den britiske EU-ambassadør, Tim Barrow, i Bruxelles har afleveret et brev om britisk udmeldelse til EU.
May siger ifølge Reuters, at der "ikke er nogen vej tilbage" fra brexit.
Men hun understreger samtidig, at "Storbritannien forlader EU's institutioner, men vi forlader ikke Europa".
- Vi har en plan om et nyt, dybt særligt partnerskab mellem Storbritannien og EU, siger May, som fastslår, at hun "er ambitiøs for Storbritannien."
De egentlige exit-forhandlinger, der efter planen skal starte sidst i maj eller først i juni, ventes at blive uhyre komplicerede.
I brevet til EU har den britiske regering understreget, at "det er nødvendigt at nå til enighed om betingelserne for vort fremtidige partnerskab samtidig med betingelserne for vores udtræden fra EU".
Den 60-årige May står over for en yderst vanskelig opgave, hvor hun skal holde sammen på Storbritannien, på et tidspunkt hvor der på ny presses på for skotsk uafhængighed af London som følge af brexit.
May pointerer med hensyn til Skotland, at briterne "forhandler som en nation", men at der lægges særlig vægt på hver enkelt af de fire nationer i Storbritanniens interesser.
- En aftale om et fremtidigt partnerskab skal være indgået inden for to år, fastslår May, som pointerer, at hun vil tilstræbe de stærkest tænkelige sikkerhedsrelationer mellem EU og Storbritannien.
Mens Mays regering har fokus på at få, hvad der kaldes den bedst mulige aftale med EU, så står det klart, at briterne også har stor fokus på blandt andet USA, Indien, og Kina.
En minister fra Mays regering siger, at det nu gælder om at markedsføre Storbritannien mere end tidligere.
For mange af euroskeptikerne i Storbritanniens konservative regeringsparti er udløsningen af artikel 50 en kulmination på mange års kamp mod, hvad de opfatter som en ineffektiv union, der har blandet sig for meget i deres lands interne anliggender.
/ritzau/Reuter