Danmarks nye fattige - hvor skal de bo? Høvl til regeringen trods nye sociale mål: I gør jo FLERE hjemløse!
De hjemløses organisation, SAND, forventer at se flere hjemløse på gaden, når kontanthjælpsloftet træder i kraft. (Foto: Foto: Scanpix)
Når kontanthjælpsloftet træder i kraft, kan familier miste op til 8.000 kroner om måneden, viser nye tal. Det vil gøre flere hjemløse, advarer organisation.

Det hænger ikke sammen, at regeringen i et nyt udspil vil bekæmpe hjemløshed, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og co. samtidig sender flere mennesker på gaden.  

Sådan lyder kritikken nu, efter nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at kontanthjælpsloftet kan komme til at koste enlige med børn over 5.000 kroner om måneden.

Ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, kan miste op til 8.000 kroner hver måned. 

Omkring januar 2017 vil der derfor komme flere hjemløse, vurderer de hjemløses organisation SAND.

- Kontanthjælpsloftet træder i kraft til oktober, og min vurdering er, at vi vil begynde at se flere hjemløse tre måneder efter sådan et tiltag, som nedsætter forsørgelsesgrundladet for udsatte borgere, siger sekretariatsleder i SAND, Ask Svejstrup til Avisen.dk.

Sociale mål imponerer ikke

Socialminister Karen Ellemann (V) præsenterede mandag regeringens nye sociale pejlemærker. Et af målene er netop, at vi skal have færre hjemløse i Danmark. De seneste år er antallet steget, og i 2015 var der 6.138 hjemløse i Danmark.

I SAND giver de dog ikke meget for regeringens nye sociale pejlemærker, hvor en af målsætningerne er, at færre skal være hjemløse.

- Det er et godt mål at stille op, men vi savner en strategi for, hvordan de vil gøre det. For det, regeringen har gjort indtil nu, har kun ført til, at der kommer flere hjemløse, siger Ask Svejstrup. 

I AE er man også bekymret for, at kontanthjæpsloftet skubber flere ud i fattigdom.

- Og det er jo den forkerte vej at gå i forhold til de sociale pejlemærker. Det hjælper i hvert fald ikke på de socialt udsattes boligsituation, siger chefanalytiker i AE Mie Dalskov Pihl. 

Ikke en kinamands chance

De første ofre for kontanthjælpsloftet bliver de mange misbrugere, der balancerer på kanten af hjemløshed, vurderer de hjemløses organisation.

- Det kan typisk være en alkoholiker, der hutler sig igennem tilværelsen. Misbruget er ikke så stort, at han ikke kan holde på lejligheden, men til gengæld har han ikke til dagen og vejen, siger Ask Svejstrup.

Med mindre han bliver individuelt undtaget, skal han have 225 timers helt almindeligt arbejde i løbet af et år. Ellers mister han op til 40 procent af sin indtægt, viser beregningerne fra AE.

- Han kan måske klare et par timers støttet arbejde om ugen, men han har jo ikke en kinamands chance for at finde et helt almindeligt arbejde. Så vi frygter, at der kommer flere hjemløse af hans slags, siger Ask Svejstrup.

Endnu værre står det til, hvis han er gift med en anden kontanthjælpsmodtager. Hvis det ikke lykkes dem begge to at finde 225 timers ustøttet arbejde på et år, mister de hele den ene kontanthjælp. 

Børnefamilier på gaden

Men det er ikke kun mennesker med misbrugsproblemer, der risikerer at ende på gaden. Kontanthjælpsloftet rammer enlige med børn særligt hårdt, og faktisk kommer 7.000 børn under fattigdomsgrænsen, viser beregningerne fra AE.

- Vi kommer til at se en helt ny gruppe hjemløse. Selvom der er børn i familien, er der ingen kære mor. Så vi vil se problemer med familier og enlige med børn, der ryger på gaden, siger Ask Svejstrup fra SAND.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har tidligere afvist, at kontanthjælpsloftet skaber flere hjemløse. Han mener heller ikke, man kan tale om fattigdom, fordi en typisk enlig med tre børn har 12.800 kroner tilbage, når skatten og huslejen er betalt.

Men når man diskuterer kontanthjælpsmodtagernes rådighedsbeløb, skal man holde tungen lige i munden. For jo højere husleje og jo flere børn, man har, jo mere mister man hver måned.

- Præcis hvor mange penge, den enkelte familie har til rådighed, afhænger af flere parametre, især af antallet af børn og størrelsen på boligudgifterne. Der er ingen tvivl om, at det nye kontanthjælpsloft vil gøre de månedlige budgetter rigtig stramme i mange familier, siger Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker i AE.

Her er regeringens nye sociale pejlemærker
  • Udsatte børn og unges faglige niveau i folkeskolen skal forbedres.
  • Flere udsatte unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse.
  • Flere personer med handicap skal i uddannelse og beskæftigelse.
  • Flere personer med psykiske vanskeligheder eller sociale problemer skal i uddannelse eller beskæftigelse.
  • Flere personer udsat for vold i nære relationer skal i uddannelse og beskæftigelse.
  • Færre udsatte unge skal begå kriminalitet.
  • Færre skal være hjemløse.
  • Der skal være større effekt af stofmisbrugsbehandlingen.
  • Der skal være større effekt af alkoholbehandlingen.
  • Flere uden for arbejdsfællesskabet skal være en del af den frivillige indsats.

Kilde: Jyllands-Posten

via Listen To News