Onsdag den 13. november er mændenes sidste arbejdsdag. Så på mandedagen den 19. november kan mændene være omtrent en uge inde i en forlænget juleferie.
HVIS det altså var sådan, at mænd og kvinder skulle arbejde lige meget på arbejdsmarkedet.
Det har jeg beregnet ud fra oplysninger om Arbejdskraftundersøgelsen i Statistikbanken, der udgives af Danmarks Statistik.
Kvindernes gennemsnitlige ugentlige arbejdstid på 30,8 timer er til brug for beregningen sat i forhold til mændenes gennemsnitlige ugentlige arbejdstid på 35,5 timer.
Så summa summarum: Den 13. november har den gennemsnitlige mand arbejdet lige så meget som den gennemsnitlige kvinde har arbejdet i et år.
Umiddelbart tænker jeg: Nu må det være kvindernes tur til at tage fat. For vi kan ikke tillade at produktionen falder. Det vil true skatteindtægterne, velfærden, og den udvikling af nyskabelser, der gør danske varer og ydelser konkurrencedygtige. I sidste ende bliver vi alle fattigere, hvis produktionen falder.
Der er grund til at sige tak til mændene, for den store indsats, der er ydet. Nogle gange med arbejdsulykker, der medfører dødsfald, og nogle gange med den nedslidning, der fører til kortere levetid for mænd.
Tidsanvendelse og husarbejde hos mænd og kvinder
Ifølge en undersøgelse, fra Rockwool Fonden af tidsanvendelse fra 2018, kan man se mændenes merarbejde på arbejdsmarkedet i sammenhæng med, at kvinderne i gennemsnit har omtrent en times ekstra husarbejde hver dag.
Den undersøgelse anvender lidt andre oplysninger, og når frem til at mænd gennemsnitligt arbejder 37½ timer om ugen på arbejdsmarkedet, mens kvinder arbejder 30½ timer om ugen. Samlet set har kvinder og mænd efter arbejde, husholdningsarbejde, søvn og toilette nogenlunde lige meget fritid, ifølge Rockwool Fondens undersøgelse.
Enlige kvinder bruger to timer og fyrre minutter om dagen til husarbejdet, mens enlige mænd kun bruger to timer og 1 minut.
Tidligere har det, på baggrund af lønforskelle, været proklameret, at kvindernes sidste arbejdsdag ligger midt i november. Blandt andet af FOA, Forbundet af offentligt ansatte.
I 2012 var lønforskellene større, så FOA i Nordjylland kunne dengang erklære den 1. november som sidste arbejdsdag.
Allerede dengang fremhævede FOA i Nordjylland hovedårsagen til lønforskellene: Mænd og kvinder arbejder ikke i se samme brancher og jobs. Og de har ikke samme erhvervserfaring og uddannelse.
FOA skrev: ”At der er et løngab på 18 procent er ikke et udtryk for, at der er en ”uligeløn” mellem mænd og kvinder på 18 procent. Et løngab på 18 procent er snarere et udtryk for, at det, mænd laver på arbejdsmarkedet bliver aflønnet højere, end det kvinder laver på arbejdsmarkedet", udtalte Pia Pedersen, som er næstformand i FOA Aalborg.
De mandlige kolleger kan dog tage det ganske roligt… kvindernes trussel om at blive væk resten af året er kun af symbolsk karakter, lyder det fra Pia Pedersen.