Administration 

Politiker har samlet skrald, kanyler og lort i praktik som hjemløs: Det har han lært

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

JEG HAR VALGT at bruge en arbejdsuge til at være i praktik som hjemløs i Aarhus. I mine fire år i Folketinget har jeg været med til at bevilge mange millioner til indsatser for hjemløse, og alligevel stiger hjemløsheden. I Aarhus endda eksplosivt. Så jeg har taget en uge på gaden i Aarhus for at blive klogere på hvilke indsatser, der virker for at få hjemløse væk fra gaden og ind i sundere fællesskaber. Mit initiativ har fået stor opbakning på de sociale medier, blandt hjemløse selv og dem, der arbejder med dem i hverdagen. Stor tak for det.

Og så har der været nogle få stemmer – ikke mindst Hans Engell i nærværende medie – der siger, at det bare er et valgstunt med begrænset værdi.

Det har han ret til at mene, men det er op til dig selv at bedømme, om det har værdi, at vi folketingsmedlemmer kommer ud fra Christiansborg og graver os ned i de miljøer, vi lovgiver i. Om jeg kan lære noget, jeg som socialordfører kan tage med tilbage til Borgen og bruge i arbejdet med at forbedre vores indsatser over for hjemløse.

PERSONLIGT GIK DER ikke mere end en dag, før jeg forstod, at man skal være en ualmindelig tykpandet politiker, hvis man ikke lærer noget af et så intenst møde med hjemløses liv og hverdag.

Jeg overnattede nemlig i hjemløsekollektivet ”Skrænten”.

Det er et kollektiv for hjemløse, der kommer direkte fra gaden og indlogeres i en forhenværende SFO eller tilknyttede campingvogne. De forhenværende hjemløse styrer selv stedet, og selvom nogle få af beboerne dør som følge af misbrug, kommer flere videre til egen lejlighed.

På Skrænten har man givet udsatte beboere så meget ansvar og selvbestemmelse for at drive stedet, at der kun kommer en kommunal medarbejder et par timer om ugen.

Men fungerer det så, eller bliver det til en narkobule, hvor skraldet bare flyder?

Det fungerer! De passer på deres sted, og de holder stor selvjustits. Det er meget sundt for en politiker at konstatere ved selvsyn. Det lærer mig, at vi skal vise hjemløse meget større tillid i indsatserne, end vi gør. Hjemløse menneskers egen drivkraft mod et bedre liv er stærkere, end vi nogensinde har forestillet os.

Hurtig hjælp til afvænning

Men uanset hvilket springbræt, vi kan tilbyde hjemløse for at komme ud af hjemløshed, så er det en kendsgerning, at der er mange narkomaner i hjemløsemiljøet, og at de skal ud af deres misbrug for at komme under tag og ind i et sundere fællesskab.

I løbet af denne uge har jeg talt med flere stofmisbrugere, mens de indtog deres heroin og kokain, enten ved at sprøjte eller ryge det.

De talte alle om deres misbrug og deres store ønske om at komme ud af stofferne. Og de sagde samstemmende, at beslutningen om at komme ud af stofferne skal komme indefra. Den beslutning kan ingen pædagog eller gademedarbejder tage for dig. Den tager du fordi, du er ved at miste kontakten til dine børn. Fordi du har fået en kæreste. Fordi du er ved at ødelægge din krop eller ved at dø.

Den beslutning skal mødes af et øjeblikkeligt tilbud om afvænning på døgnbasis. Det dur ikke, hvis en stofmisbruger skal stå i kø i månedsvis, for så ryger motivationen igen. Det koster, men jeg bevilger gerne midler til ”straks-døgnbehandling” af misbrugere, der har taget en klar og fast beslutning om at blive stoffrie. Det er en klog menneskelig investering men også en økonomisk investering, hvis vi skal se det fra det synspunkt. For hver eneste stofmisbruger, der bliver stoffri, sparer vi pengene mange gange igen på afledte besparelser i sundhedssystemet, retssystemet, socialsystemet og så videre.

Et forfærdende indblik i sygdom, elendighed og død

Hjemløsemiljøet i Aarhus er stort, og der arbejder mange behjertede sjæle på nød-, døgn- og ungeherbergerne i byen.

Der er både kommunale initiativer og private projekter, og i min korte tid som hjemløs i Aarhus har jeg især besøgt projekter, der har Værestedet på Sydhavnen i Aarhus som omdrejningspunkt. Oftest med de hjemløses egen organisation SAND som direkte samarbejdspartner.

Jeg har været på poverty-tour anført af en tidligere hjemløs, der nu fungerer som guide. Han fortalte sin historie og viste os Aarhus med en hjemløs' øjne. Jeg har samlet skrald, kanyler og lort sammen med Sydhavnspedellerne. Jeg har besøgt Sidesporet, Værestedet og SAND. Jeg har sovet på gulvet på Skrænten, under et shelter og på Kirkens Korshærs Døgnherberg i Nørre Alle.

Alt det bliver jeg jo ikke hjemløs af. Ikke tilnærmelsesvis. Men jeg har fået et forfærdende indblik i en virkelighed med misbrug, sygdom, elendighed og død. Og jeg har oplevet håbet i form af for eksempel Ali, vores poverty-guide, og andre som ham, som har lagt sit misbrug og sin kriminalitet bag sig og fået tag over hovedet.

Jeg ser, hvordan Værestedet og SAND laver småprojekter, som poverty tours og Sydhavnspedellerne, hvor de hjemløse kan tjene en skærv ved et reelt stykke arbejde, og jeg forstår, hvor stor en del af deres identitet det bliver. At tjene en ærlig skærv som guide, pedel eller Hus Forbi-sælger.

Jeg har sat erhvervsmanden Claus Hommelhoff, der vil bygge et kollegie med 3-400 boliger med plads til 10-15 procent hjemløse unge, sammen med unge med erfaring med hjemløshed og drøftet, hvordan det skal fungere i praksis.

Jeg har brugt tid sammen med Betty, som har været en af gadens hårdeste piger, og hørt, hvordan hun kom ud af stofmisbruget og kriminaliteten. Og som hun siger: Det er fint at komme under tag, men hvad hjælper det, hvis man hænger i sit gamle netværk? Så er du på gaden igen i løbet af nul komma fem. Betty lærte mig, at et nyt socialt netværk er lige så vigtigt som et tag over hovedet. Man er nødt til at få et nyt livsindhold, hvis man skal have et nyt liv.

De hjemløse er stadigvæk derude

Alt dette er logik for gadearbejderne, for de frivillige i miljøet, for medarbejderne på Værestedet og på byens herberger. Men det er vigtig læring for mig, hvis den hjemløseindsats, jeg laver, skal række helt ud på gaden i Aarhus og skabe værdi.

Derfor takker jeg for, at hjemløse og alle omkring dem i Aarhus har taget så godt imod mig og lært mig en masse ting, jeg kan tage med tilbage til Borgen.

Natten til fredag var min sidste nat som hjemløs. Jeg er hjemme nu. Men de hjemløse skal ikke hjem. De er stadigvæk derude. På bænke, på herberger, under shelters, ... Jeg skal tilbage til Christiansborg og omsætte det, jeg har lært til konkret politik, for vi skal styrke vores hjemløseindsats og sikre, at hjemløsheden ikke bare stiger, mens vi bevilger så mange millioner til at hav af forskellige indsatser og projekter.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie