Engell om politiker i praktik som hjemløs: Et mediestunt
Hans Engell mener ikke, at politikere får særlig meget ud af korte praktikker. Til gengæld får de mediedækning, påpeger han. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Nielsen/Ritzau Scanpix)
Alternativets socialordfører Torsten Gejl skal i praktik blandt hjemløse for at blive klogere på, hvad de har brug for. Et mediestunt med begrænset udbytte, mener politisk kommentator Hans Engell.

Torsten Gejl, socialordfører for Alternativet, skifter Christiansborgs gange ud med et ophold blandt hjemløse i en campingvogn i Aarhus.

Det fortæller han i et opslag på Facebook, som på 20 timer fik 1.200 likes og blev delt 233 gange. 

- Vi kaster mange millioner kroner efter de hjemløse, men hjemløsheden stiger og stiger. Det er altid en god idé at tale med dem, som er ramt. Og nu vil jeg blive klogere på, hvad der virker på hjemløseområdet, siger Torsten Gejl til Avisen.dk. 

Torsten Gejl er ikke den eneste politiker, som har udskiftet Christiansborg med en anden arbejdsplads i et par dage. 

Den radikale leder Morten Østergaard opholdt sig i ghettoområder i Vollsmose og Gellerup, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V) har besøgt en landmand en halv dag, og sundhedsordfører Lotte Rod (R) har været i praktik hos det nu konkursramte Bios som ambulanceredder én dag.

De hjemløse har ofte nogle ønsker og erfaringer, som man ellers ikke ville få med
Torsten Gejl

Men giver praktikperioderne politikerne ny viden, eller er det blot valgflæsk og selviscenesættelse?

Ifølge politisk kommentator Hans Engell kaster praktikperioderne sjældent særlig megen brugbar viden af sig, og at de mest af alt er spil for galleriet.

- Det er et totalt mediestunt, som man muligvis – og kun muligvis – kan få noget med hjem derfra. Politiker-praktik giver kun et hurtigt indtryk af virkeligheden. Og det skal jo altid følges af noget mediegejl på både sociale medier og i pressemeddelelser, siger Hans Engell.

Som politiker gør man jo grin med de pågældende, når man tager ud i "virkeligheden" for at lege sygeplejerske, arbejdsløs eller hjemløs
Hans Engell

Torsten Gejl er imidlertid uenig i, at det faglige udbytte er for lavt. Og han ønsker ikke, at mediedækningen af ham som politiker er det væsentlige, når han indlogerer sig i campingvognen i Aarhus. Han bekræfter dog, at han har indvilliget i, at TV2 følger ham i nogle timer en dag i den kommende uge.

- Det er en god idé at spørge de hjemløse, når det er dem, det drejer sig om. Det er netop dem, som kan svare på spørgsmålene om, hvad der virker, og hvad de har brug for. De hjemløse har ofte nogle ønsker og erfaringer, som man ellers ikke ville få med, siger Torsten Gejl uddyber:

- Denne her praktik skal ses som en forlængelse af mit arbejde på hjemløseområdet. Men når jeg stiller op i Østjylland, er det jo relevant at gå på gaden i Aarhus.

Hans Engell har dog ikke kun kritiske bemærkninger tilovers for Torsten Gejls hjemløsepraktik.

- Man kan sagtens lære noget af de her praktikperioder. Morten Østergaard ændrede jo standpunkt efter at have boet i ghettoen i et par dage, siger Hans Engell og henviser til, at den radikale leder efter praktikken erklærede sig som tilhænger af en bandepakke, som De Radikale ellers stemte nej til.

- Så det kan noget, men jeg tror, at det er begrænset. Til gengæld skal politikerne altid vise udadtil, hvor ”engagerede” de er, siger Hans Engell.

Politikere burde i højere grad tage på orienteringsbesøg, der indeholder faglig tyngde end i tilfældigt planlagte praktikperioder, mener han.

Torsten Gejl er midlertidig hjemløs fra mandag til fredag. I aften sover han i en campingvogn på det selvstyrende hjemløse kollektiv, Skrænten, i Aarhus.

Han håber, at lige præcis det sted kan give ham viden om, hvordan fællesskabet styrkes blandt hjemløse, når de bor sammen ’og ikke bare installeres og isoleres i en treværelses i en forstad et sted’, som han udtrykker det.  

via Listen To News