Lokal V-politiker opdagede H.C. Andersen-bommert ved et tilfælde

Det er barndomshjemmet i Munkemøllestræde som nu kommer på By- og Kulturudvalget i Odenses dagsorden. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix og Google Street View)

Ingen kan spå om fremtiden. Derfor skal H.C. Andersens barndomshjem fredes nu.

Ved et tilfælde er det opdaget, at en af Odenses mest ikoniske bygninger rent faktisk ikke er fredet.

Odense Kommunes by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V), opdagede, at H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde i det indre Odense ikke var fredet. Det skete, da hun i første omgang kiggede efter om en anden bygning var fredet.

Det skriver TV 2/Fyn.

Først tænkte Jane Jegind, at det var en fejl:

- Det viste sig, at det var det ikke. Den er ikke fredet, siger Jane Jegind til tv-stationen.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Derfor er fredningen blevet et punkt på dagsordenen til By- og Kulturudvalgets næste møde - ikke fordi det haster, men fordi ingen kan forudsige fremtiden:

- Ingen kan spå, hvad der sker om 20 måske 50 år. Derfor er det vigtigt at frede bygningen nu, siger hun til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Det er jo ikke kun en kulturarv for Danmark, men for hele verden. Han er nok den mest berømte eventyrsforfatter.

Artiklen fortsætter under billedet ...

H.C. Andersens fødehjem i Hans Jensens Stræde i Odense har været fredet i mange år. Foto: Erik Lundtang/Ritzau Scanpix (arkiv)

To HCA-huse er magneter

Barndomshjemmet i Munkemøllestræde er det ene af to vigtige huse om H.C. Andersens tid i Odense. Det andet er måske det vigtigste. Det er det hus i Hans Jensens Stræde, hvor den verdenskendte forfatter blev født 2. april 1805.

H.C. Andersen flyttede sammen med sine forældre som toårig ind i Munkemøllestræde 3, og 12 år senere flyttede han til København.

Huset i Munkemøllestræde har ifølge TV 2/Fyn fungeret som museum siden 1930 og er ligesom H.C. Andersens Hus i Hans Jensens Stræde et populært turistmål i Odense.

Barndomshjemmet i Munkemøllestræde set fra gården. Foto: TV 2/Fyn