Administration 

Let’s talk about sex, baby…

Debat
En kvinde i orange tøj i et kontor
(Foto: Unsplash)

"På bare et enkelt år faldt vores placering fra en 14. til en 29. plads – langt under lande som Namibia og Rwanda..."

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.

Ja, for ingen gider snakke om kvoter. Slet ikke hvis det bliver sat i sammen med ordet ’kvinde’. Fiskekvoter? Joeh, okay… Men kvinde-kvoter? Det bliver et rungende ’Nej tak’ herfra! 

Så overskriften – er det ren clickbait fra min side? Njar, for ordet ’sex’ bruges også på engelsk om køn, selv om ’gender’ nok vil være lidt mere præcist.

Men kvindekvoter handler om køn. Det handler om kønsforståelse. Måske især om stereotyper. Om bias og privilegieblindhed. Kultur og historie. Og ikke mindst om vores dejlige danske selv(fed)forståelse af, at vi er det mest ligestillede land i verden.

ingen, og da slet ikke nogen fra det så verdensfjerne EU, skal komme og pålægge os, hvad vi skal gøre, når det handler om øremærket barsel til mænd eller kvoter for andelen af kvinder i de øverste ledelseslag. For den slags klarer vi meget bedre og mere ordentligt selv.

”Kommer tid, kommer råd” lyder den vante parole. 

Hvor længe skal vi så vente?

Problemet er bare, at kvinder må vente overordentligt længe, før der reelt sker noget. For sagen er, at det tog danske kvinder årtiers kamp og mandlige støtter at opnå valgret til først kommunalvalg og derefter til Folketinget. At der derefter skulle gå næsten 100 år, før vi fik vores første kvindelige statsminister.

Og netop de 100 år, som så ofte synges i alverdens børnesange, er tilsyneladende en helt almindelig ventetid for de danske kvinder, som vi lige så godt kan vænne os til, hvis vi ikke vil have lovindgreb.

Hvis man ser på stigningen i antallet af kvindelige topchefer hos de store virksomheder herhjemme inden for de sidste 10 vider, er den så ubetydelig, at de seneste beregninger viser, at der vil gå 102 år, før der er en ligelig fordeling mellem kønnene. 102 år!

Og det samme gør sig gældende for ligeløn for lige arbejde, selv om vi har en lovgivning på området, der går helt tilbage til 1976 – i øvrigt båret frem af et EU-direktiv.

Vi halter stadig mange procent bagud, og fortsætter vi i samme spor, tja så kan vi igen vente mere end 100 år. Faktisk 109 år. Det er dæleme mange. Så mange at ikke en gang min yngste på 10 år kommer til at opleve det. Den har jeg rigtig svært ved at sluge. 

Det går den forkerte vej

Så kan man jo argumentere med den velkendte: ”Jamen, Rom blev jo ikke bygget på én dag?!”

Jaeh. Joeh. Men alligevel!

I forhold til ligelønnen går det så i disse år faktisk den forkerte vej. I bedste fald snakker vi stilstand.

Trods årtiers kamp er udviklingen simpelthen gået i stå. For chefer og højtuddannede er forskellen på mænds og kvinders løn den samme år efter år – for jurister og økonomer ser gabet ud til at vokse.

Det er så deprimerende, da meget tyder på, at kampen for ligeløn er en ordentlig omgang Sisyfos. Du ved ham, der var dømt til for evig tid at trille en stor sten op ad bjerget, og når han næsten var oppe, trillede den fra ham og endte ved bjergets fod, så han måtte starte forfra.

Det er nok de færreste af os, der kan blive ved med at kæmpe samme kamp, hvis der ikke er udsigt til bare det mindste positive resultat. 

Er Danmark simpelthen blevet en bananrepublik?

Selv om det kan ligne en udmattelseskamp eller ’Chicken’, når der intet (positivt) er sket de sidste 30 år, kommer der heldigvis hele tiden nye kræfter til, der fortsætter, selv om der er meget, der tyder på, at vores selv(fed)forståelse af Danmark som foregangsland på ligestillingsområdet er totalt blind for de reelle forhold.

Det slog ’Global Gender Gap Report 2021’ fra World Economic Forum fast, da vi blev fremhævet som et af de lande i verden med størst løngab mellem kønnene på trods af en veludviklet økonomi. På bare et enkelt år faldt vores placering fra en 14. til en 29. plads – langt under lande som Namibia og Rwanda.

Alle vores nordiske naboer, Island, Finland, Norge og Sverige, er i Top-5 over lande med mest ligestilling mellem kvinder og mænd.

Men hvorfor er de og forbliver de at være det, mens vi selv i bedste fald står stille eller blot ryger længere og længere ned ad listen?

Noget af forklaringen skal nok findes i sætningen: ”Fremgang er ikke noget, der sker af sig selv.” 

Lovgivning og kvoter virker

I Island indførte man kvoter på 40% kvinder i bestyrelser, og virksomheder med over 25 ansatte skal kunne dokumentere ligeløn – ellers vanker der bødestraf. Og der er også for godt 20 år siden via lovgivning skabt mere lige barsel mellem forældrene.

Ásmundur Einar Daðason, der er både mand og Islands social- og børneminister, med ansvar for ligestilling, har tidligere udtalt, at årsagen til Islands placering på listen skyldes politisk mod til at skride ind, fordi udviklingen ikke går hurtigt nok af sig selv.

Norge var i 2003 det første land i verden til at introducere kvoter i de børsnoterede selskabers bestyrelser med et minimum på 40%. Selskaberne (godt 600) fik en frist til frivilligt at indføre det, men da det ikke lykkedes, blev forlaget vedtaget ved lov. Det virkede. Næsten fra den ene dag til den anden var tallet oppe på de krævede 40%.

Ser man på de ikke børsnoterede selskaber, er der langt færre kvinder i bestyrelserne, hvilket igen understreger betydningen af politisk indgriben.

Ikke måltal. Lovgivning med sanktioner – ellers bliver det ikke andet en fine ord. 

Hvorfor sker der så ikke noget?

Der er så mange argumenter imod kvoter for kvinder i bestyrelser og topledelse, men efterhånden er selv de mest hårdnakkede modstandere ved at få øjnene op for, at det ikke kan blive ved med at gå. I hvert fald ikke hvis vi ønsker reel forandring.

Lige som de mest sejlivede myter om grundene til, at vi ikke ser flere kvinder på topposterne også falder til jorden en efter en.

Et argument mod kvoteloven, der gentages igen og  igen er, at det er meget vanskeligt at finde kvinder, der er kvalificerede, så kvoter vil få virksomheder til at udpege mindre kvalificerede kvinder i bestyrelserne.

De seneste undersøgelser dog, at kvindelige bestyrelsesrepræsentanter er lige så godt eller bedre kvalificerede end deres mandlige forgængere. De har længere uddannelse, og flere har også afsluttet en MBA-uddannelse.

Alligevel var mindre end hver femte stol i bestyrelserne i 2019 besat af kvinder. På direktionsgangene er det kun hver syvende. I den private sektor er andelen af kvinder på ledelsesgangene steget med mindre end tre procent henover de sidste syv år.

Vi har nogle af verdens bedst uddannede kvinder, men de når sjældent helt til tops og ind på direktionsgangene eller i bestyrelseslokalerne.

Hvorfor er det så så svært for dem at få en plads ved bordet?

Det svar er der mange bud på, men de fleste kommer af holdninger ikke fakta.

Over halvdelen af de 1.200 største danske virksomheder har ikke én eneste kvinde repræsenteret i det øverste ledelsesorgan, og selvom studier viser, at kvoter kan være effektive, er det alligevel kun to procent af danske ledere, der foreslår kvoter som et middel til at få flere kvindelige ledere.

Noget af svaret skal nok findes i, at vi alle (kvinder som mænd) er utrolig biased. Vi har et meget konservativt billede af en leder, og det er generelt en ’med tap’, som lyder navne som Hans, Christian og Mads. 

Ingen vil være en kvotekvinde

Og så skal vi se det i vores selvforståelse, at vi simpelthen selv tror på, at vi altid vælger den bedst egnede. Vi tror på, at vi lever i et såkaldt meritokrati, hvor vi alene dømmer og bedømmer andre ud fra deres meritter – altså den bedst egnede. Og det er rigtig svært at ændre, så længe vi ikke vil anerkende, at der ikke er det, vi gør.

Og det kan kvoterne få os til at indse. Når vi bliver ’tvunget’ til at vælge nogle, der ikke står i rækken med resten af de allerede kendte Tordenskjolds soldater og dermed finder ud af, at det ikke bare ikke ødelægger forretningen eller organisationen, men faktisk gavner.

Og så lad os da lige tage et af de sidste sejlivede argumenter:

At kvotekvinder bliver marginaliseret og set som netop kvotekvinder før noget andet. Det er der heller ikke belæg for.

Så når toneangivende både kvinder og mænd går ud med det argument, at det da må være forfærdeligt at vide, at man (som kvinde) kun havde fået den plads netop på grund af kvoter, så må jeg bare sige, at jeg tager den gerne, også som kvotekvinde, fordi det er så svært ellers at få pladsen.

Og så skulle jeg nok gøre mit til at bevise, at jeg havde fortjent den, selv om jeg er født uden den famøse tap mellem benene.

Portræt af en blond kvinde
Charlotte Højlund Christensen er journalist, forfatter og enlig mor til syv hjemmelavede børn, der alle er født en ad gangen. Foto: Jeanne Kornum

 

 

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen