Laura Lindahl med klar besked: Skift job eller bliv nedslidt

Når man som 17-årig begynder på uddannelsen til murer eller brolægger, skal man indstille sig på, at det er et valg for en periode, siger Laura Lindahl, der er Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, til Avisen.dk. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix )

Der er job, som er så fysisk hårde, at kroppen siger stop længe før pensionsalderen. Unge, der vælger fysisk hårde job, skal være indstillet på at skifte spor, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Laura Lindahl.

Mureren, flyttemanden og andre med fysisk hårde job må indstille sig på at skifte karrierespor, længe før de når pensionsalderen. Dét mener Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl. 

Allerede når de unge vælge uddannelse, skal det stå klart for dem, at de ikke skal regne med at lægge mursten hele arbejdslivet. Murere skal ligesom professionelle fodboldspillere gøre sig klart, at den karriere ikke varer hele livet mener LA-profilen.

- Når man som 17-årig begynder på uddannelsen til murer eller brolægger, skal man indstille sig på, at det er et valg for en periode, og at man skal noget andet på et senere tidspunkt. Inden man bliver slidt ned, eller ryggen siger fra, skal man have foretaget et sporskifte, siger Laura Lindahl til Avisen.dk.

Hun lægger op til, at erhvervsskolerne skal forberede de unge på karriereskiftet, og at flere virksomheder skal tilbyde nye opgaver til medarbejdere, der ikke længere kan klare hårdt fysisk arbejde.

- Det er en kæmpe skude, der skal vendes. Virksomhederne skal tænke, at man ikke har gavn af en medarbejder, der får slidgigt. Og at det ikke kun er, fordi medarbejderen bliver sygemeldt. Det er også i årene op til, hvor medarbejderens ydeevne er nedsat. Jeg håber, at man vil se det som en investering, for en virksomhed, der tager hånd om sine medarbejdere, vil være en mere attraktiv arbejdsplads, siger Laura Lindahl.

Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor debatten om nedslidning på arbejdsmarkedet er aktuel, samtidig med at der er udsigt til mangel på håndværkere i de kommende år.

Hvordan tror du, at det vil lyde i ørerne på 17-årig, der skal i gang med sin uddannelse, hvis man siger, at din krop er slidt ned, når du midt i 50'erne? Vil det være inspirerende og tillokkende?

- Man skal sige, at der vil være tale om et hårdt, fysisk krævende job, og du skal arbejde, til du er 70 år, og det kan du ikke i det her fag. Så inden du får slidgigt, eller ryggen siger fra, skal vi finde ud af, hvad du skal. Det er måske som 40-årig, at man skal begynde at se sig selv i noget andet. Det bliver helt afgørende, for man kan ikke have et hårdt fysisk krævende job, fra man er 17, til man er 70. Alle kan i hvert fald ikke.
 
Kunne man ikke også gøre noget, så de fysisk hårde job blev tålelige i flere år?
 
- Jo, og vi er nået et stykke vej med automatisering og teknologi. Det ser vi i landbruget og på fabrikker. Men vi skal arbejde i flere år, og vi har stadig en udfordring med de fysisk krævende job, siger Laura Lindahl.
 
Ifølge LA-ordføreren skal virksomheder, skoler og den enkelte lønmodtager sammen bære ansvaret for at finde de nye karrierespor. Statslige puljer kan være med til at finansiere efteruddannelse.
 
Laura Lindahl erkender, at skiftet kan være svært for den enkelte.
 
- Det er derfor, at man tidligt skal se på, hvad man kan, når man har været murer. Måske vil man være god til at indrette badeværelser, måske går man arkitektvejen. Vi skal have åbnet mulighederne op. Nogle har måske set sin far eller onkel blive slidt ned i fysisk hårde job og afholder sig derfor fra at gå samme vej. Med nye muligheder skal vi gøre jobbene attraktive, siger Laura Lindahl.
 
Ikke vejen frem
 
I fagforbundet 3F har næstformand Tina Christensen stærkt fokus på, at de fysisk hårde job slider på kroppen. 20 procent af 3Fs medlemmer er ikke på arbejdsmarkedet som 60-årige. Endte fordi de er nedslidte eller døde, bemærker hun.
 
Men et budskab om, at visse fag nu engang byder på fysisk hårdt arbejde og måske en nedslidt krop er ikke vejen frem, mener Tina Christensen.
 
- Det er netop den tilgang, der indebærer, at tilgangen til erhvervsuddannelserne er så lavt som tilfældet er, mener 3Fs næstformand.
 
TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

UDVID
 
-  Men det er ikke noget, vi skal acceptere. I stedet for skal vi arbejde for et arbejdsmarked, som ikke nedslider den enkelte, skriver Tina Christensen i en mail til Avisen.dk.  

Hun ser moderne teknologi og afvekslende opgaver som vigtige nøgler til at sikre, at flere kan blive i jobbet.

- Jeg er overbevist om at man kan indrette arbejdsmarkedet og de enkelte job på en sådan måde at man ikke risikerer at blive nedslidt, skriver Tina Christensen.