Depressioner og andre psykiske sygdomme grundlagt på jobbet bliver stadig mere udbredt.
Det fremgår af nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen om udviklingen i erhvervssygdomme.
"Fra 2003 til 2010 er antallet af anerkendte psykiske sygdomme steget med 246 procent," lyder det i en dugfrisk rapport til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.
Men virksomhederne slipper med en sludder for en sladder, når det handler om at rette op på det dårlige arbejdsklima, som flere parter udpeger som årsag til den negative udvikling.
"Det er i høj grad på tide, at der bliver stillet nogle større krav, og at man bliver mere præcis på, hvad det er, man gerne vil have. Vi skal ikke finde os i, at folk bliver syge af det pressede arbejdsmarked," siger Jeanett Bonnichsen, der er psykolog og direktør i Center for Stress.
246 personer fik sidste år erkendt en psykisk lidelse som en erhvervssygdom mod 71 i 2003. Samtidig står det klart, at antallet af anmeldelser er langt højere. 2.982 anmeldt i 2010 psykisk erhvervssygdom. 1.167 syv år tidligere.
Et flertal i Folketinget, minus SF og Enhedslisten, er netop blevet enige om en strategi for at forbedre arbejdsmiljøet herhjemme frem mod 2020. Men afsnittet om forbedring af det psykiske arbejdsmiljø er altså for letkøbt, lyder kritikken.
"Det er fint, at politikerne for første gang tager det psykiske arbejdsmiljø bare en smule alvorligt, men strategien indeholder alt for få ting arbejdsgiverne skal gøre," siger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat og medlem af socialdemokraterne, Svend-Erik Hermansen.
Konkret burde politikerne stille krav til virksomhederne om, at de har en trivselspolitik - det har kun hver tredje arbejdsplads i dag viste en undersøgelse for nyligt. Og kravene til efteruddannelse af ledere og mellemledere, som har et kæmpe ansvar for forebyggelsen af stress og andre psykiske lidelser, burde højnes betydeligt, påpeger Jeanett Bonnichsen.
Fra HK lyder det, at arbejdsgiverne i højere grad burde afkræves en opfølgning på sygemeldinger sådan, at ansattes problemer bliver opsnappet langt tidligere.
Endelige kalder fagforeningen, der i øvrigt bliver bakket op af S-SF på Christiansborg, det skudt helt ved siden af, når branchernes arbejdsmiljøråd fra årsskiftet blev udsat for besparelser på 50 mio. kroner som en del af regeringens genopretningsplan.
"Rådenes centrale rolle fremhæves jo netop i den nye 2020-strategi, så er det jo ikke helt til at forstå, at man netop skærer dér," slutter Svend-Erik Hermansen.
Læs politikernes plan for arbejdsmiljøet frem til 2020 her.
Læs Arbejdsskadestyrelsens redegørelse om erhvervssygdomme i 2010 her.
Dårligt psykisk arbejdsmiljø
- Stadig flere bliver psykisk syge af at gå på job.
- Antallet af officielt blåstemplet psykiske sygdomme udløst på jobbet er steget med 246 procent på syv år.
- 246 personer ud af 2.982 anmeldelser fik i 2010 anerkendt en psykisk erhvervssygdom.
- Dårligt arbejdsklima koster ifølge en rapport fra 2008 fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø årligt samfundet 55 mia. kroner.
- Opskruet sygefravær angives som årsag til milliardregningen.