Det er sjældent, at kunderne hiver kontanter op af lommen, når der skal betales i butikker i Danmark.
Alligevel er der betydeligt flere kontanter i omløb end i 1990'erne.
Det viser en ny undersøgelse fra Hvidvasksekretariatet i NSK, skriver Børsen.
Ifølge undersøgelsen var der i 2023 danske kontanter i omløb for samlet 68 milliarder kroner. Det er betydeligt flere end i 1991, hvor kontanternes værdi var på 28 milliarder kroner.
Samtidig er andelen af kontantbetalinger faldet fra 60 procent til 9 procent.
Det kaldes "kontantparadokset".
- Kontanter er attraktive for kriminelle aktører, og efterspørgslen efter kontanter er høj i de kriminelle miljøer.
- Det kan være blandt årsagerne til, at omfanget af kontanter i Danmark ikke er faldet tilsvarende med det lavere brug af kontanter, står der i rapporten.
Rapporten anslår, at mellem 24 og 28 milliarder kroner i kontanter indgår i den kriminelle økonomi i Danmark.
Det er Hvidvasksekretariatet kommet frem til på baggrund af internationale estimater og den amerikanske økonom Kenneth Rogoff.
Tallet skal dog tages med stort forbehold, fordi det nærmest er umuligt at opgøre profitten ved kriminalitet. Men holder det stik, svarer det til, at omkring 35-40 procent af de 68 milliarder danske kontanter er i det kriminelle miljø.
Hvidvasksekretariatet vurderer, at tre nye initiativer har gjort det sværere for de kriminelle at bruge kontanterne.
For det første har danske banker gjort det sværere at veksle danske kontanter i udlandet, fordi bankerne er varsomme med at modtage danske kontanter fra udenlandske pengeinstitutter, skriver Børsen.
Alligevel bliver næsten fire gange så mange kontanter deklareret ind i Danmark som ud. Det påpeger Peter Høholt, der er chef for Hvidvasksekretariatet.
- Vi har estimeret, at 22 millioner kroner hver dag forlader Danmark og ikke bliver deklareret.
- Der kunne vi jo have en mistanke om, at kriminel økonomi er en stor del af det. Altså at pengene kommer til udlandet, bliver opsamlet og bliver transporteret tilbage, siger han til Børsen.
For det andet bliver tusindkronesedlen fra 31. maj 2025 ugyldig, og ældre pengesedler skal ombyttes.
Det tredje tiltag er, at kontantforbudsgrænsen er sat ned fra 20.000 til 15.000 kroner. Det betyder, at erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af hvidvaskloven, ikke må modtage over 15.000 kroner i kontanter.
Rapporten vurderer ikke, hvorvidt hvidvask af kontanter er steget eller faldet, og det tør Peter Høholt heller ikke gætte på, skriver Børsen.
/ritzau/