Når du og familien ferierer på fire hjul på fremmede landeveje, får I nemt en bøde eller to med hjem i kufferten.
For mængden af måder, bilister kan blive snuppet på, er vokset de senere år.
- Nu er det ikke kun, når bommen går ned ved en vej, eller du bliver ledt ind til siden af en motorcykelbetjent, at du kan blive registreret, siger Lars Arent, der er leder af den danske afdeling af Forbruger Europa, som yder gratis rådgivning om forbrugerrettigheder på tværs af kontinentet.
En del lande gør i dag i højere grad brug af kameraer og automatiserede registreringer i trafikken. Det betyder, at du kan blive fanget i en forseelse, helt uden at du opdager det.
Med den rette forberedelse kan du dog godt undgå de værste overraskelser.
- Vi anbefaler, at du sætter dig ind i færdselsreglerne, før du tager afsted. For reglerne er forskellige i de forskellige lande, siger Jannik Hermansen, der er jurist i bilisternes organisation FDM.
Det er vigtigt at læse teksten grundigt, hvis du modtager en bøde fra din ferie i udlandet. Betalingsprocessen kan nemlig være forskellig fra land til land, siger Jannik Hermansen, der er jurist ved FDM. (Arkivfoto). Frank Hoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix
For eksempel afkræver Frankrig betaling for at køre på en stor del af landets motorveje. Her er det muligt at anskaffe en elektronisk enhed, som sørger for, at dine betalinger sker automatisk – ligesom en brobizz.
- Nogle af disse løsninger kan også betale for parkering. Der er forskellige muligheder i de forskellige lande. Det er bare om at google sig frem, og så kan de bestilles hjem fra nettet, siger Jannik Hermansen.
Kører du gennem byer undervejs, skal du også være opmærksom på de såkaldte miljøzoner, hvor der stilles særlige krav til køretøjer. Nogle steder er det lovpligtigt at have et miljømærkat på bilen. De kan også bestilles hjem inden afrejse.
- Vi anbefaler i det hele taget, at du anskaffer dig alle de ting, du har brug for, inden du tager afsted, siger Jannik Hermansen.
Ender du alligevel med at få en bøde ind i den digitale brevsprække efter turen, skal du reagere med det samme.
- Det er ikke smart at lave strudsen og tænke, at det nok går væk. Vores erfaring er, at de altså dukker op de her bøder, og med tiden løber der relativt store gebyrer på, siger Lars Arent.
Nogle lande hyrer endda inkassofirmaer til at inddrive gamle ubetalte bøder. Hos både FDM og Forbruger Europa har man oplevet sager, hvor danske borgere er blevet opkrævet penge for overtrædelser, der er sket syv-ni år tidligere.
Derfor anbefales det, at du betaler med det samme. Medmindre du altså ikke mener, at du har brudt loven. Her er det vigtigt at få tjekket op på, om der følger dokumentation med bøden.
- Der skal være fotos eller registreringer, der viser, at det er dig, der har kørt i den bil, lyder det fra Lars Arent.
Hvis der ikke er tale om din egen bil, men en lejet bil, vil bøden dog i første omgang havne hos biludlejningsfirmaet.
- De trækker beløbet direkte fra dit kreditkort, og det er ikke sikkert, at du får besked om det.
- Hvis du ser, at der er trukket et beløb fra din konto, og du ikke mener, det er korrekt, skal du helt klart klage med det samme, siger Lars Arent.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus