Af Andrea Bisgaard
anbi@avisen.dk
@BRØD:En gruppe muslimske kvinder har fået nok. Nok af firkantede muslimske mænd, der låser dem fast i gamle kønsroller. Men de har også fået nok af de krævende danskere, der forlanger at de smider tørklæderne.
I disse dage danner 10 unge kvinder netværket De Grønne Slør , hvor de vil forsøge at adskille religion og tradition. De vil styrke indvandrerkvinders stilling i samfundet og kæmpe for større ligestilling mellem kønnene.
Danskerne misforstår
Netværket har allerede fået stor tilslutning fra kvinder i Odense, København, Vejle, Århus og Kolding.
»Vi er trætte af at være en lus mellem to negle. På den ene side har vi nogle mænd, der fastholder os i nogle forstokkede traditioner. Og på den anden side har vi nogle danskere, der ofte misforstår vores rolle i familien. De tror, at vi går med tørklæder, fordi vi er tvunget til det,« forklarer Asmaa Abdol-Hamid, der er en af initiativtagerne bag netværket.
De Grønne Slør vil dog først og fremmest tage kampen op mod de traditionsbundne muslimske mænd.
»Ifølge islam har alle ret til uddannelse. Også kvinder. Endvidere står der i Koranen, at mænd og kvinder skal deles om det huslige arbejde. Profeten Muhammed fejede selv sit gulv, vaskede tøj og bagte brød. Han betragtes som den perfekte muslim, hvis eksempel man bør følge. Desværre ignoreres de dele af Koranen ofte af traditionsbundne muslimske mænd,« siger lærerstuderende Gry Madsen, der også er en del af kernegruppen.
Vil blande sig i debatten
Omvendt er netværket også klar til at forsvare deres rolle over for det danske samfund.
»Vi vil i hvert fald forsøge at være en stemme i den offentlige debat. Det er enormt frustrerende at høre andre udtale sig på ens egen bekostning,« siger Asmaa Abdol-Hamid, som blandt andet kendes fra DR2-programmet Adam og Asmaa .
Formand for det etniske ligestillingsråd Uzma Ahmed Andresen hilser det nye netværk velkommen.
»Der er brug for flere stemmer i ligestillingsdebatten. Det er interessant, at kvinderne vil forsøge at adskille tradition og religion. Umiddelbart tror jeg godt, at det kunne fungere, siger Uzma Ahmed Andresen, der efterlyser et lignende tiltag fra mændenes side.
Mænd støtter gruppen
»Der mangler i høj grad et lignende netværk for mænd. Ligesom kvinderne er der mange mænd, der gerne vil redefinere kønsrollerne, siger Uzma Ahmed Andresen.
En del af disse mænd har allerede meldt sig til De Grønne Slørs støttegruppe.
»Vi oplever stor interesse fra yngre mænd, der er trætte af at blive udstillet som undertrykkere. De efterlyser en konstruktiv debat om ligestilling,« forklarer Asmaa Abdol-Hamid.
Også internationalt er der dannet en muslimsk kvindebevægelse. I forrige uge mødtes 150 muslimske kvinder i New York for at diskutere ligestilling. Heriblandt var danske Mona Sheikh, der er uddannet cand.scient.pol.
Side 4-5