Kronisk syge rammes oftere af ensomhed: Magter ikke sociale arrangementer

(Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/arkiv)

Kronisk syge borgere lider oftere af ensomhed end raske mennesker, viser ny undersøgelse.

Selvom lidelser som migræne, KOL og leddegigt er vidt forskellige sygdomme, har de én ting til fælles ud over at være kroniske. Personer, der lider af dem, rammes oftere af ensomhed end raske mennesker.

Det viser den nyeste sundhedsprofilundersøgelse fra Region Midtjylland, der har belyst samspillet mellem ensomhed og 17 forskellige ­kroniske sygdomme blandt over 30.000 borgere i regionen.

"Vi ser helt tydeligt en forhøjet forekomst af ensomhed hos personer med en række kroniske sygdomme, og det er i øvrigt slående, at forekomsten af ensomhed er dobbelt så høj hos dem, der lider af fire eller flere sygdomme på én gang," siger ensomhedsforsker Mathias Las­gaard fra Syddansk Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad.

Mens ensomhed er allermest udbredt hos borgere med psykiske lidelser, hvor 26 procent oplever svær ensomhed, er ensomhedsprocenten også iøjefaldende inden for en række somatiske lidelser, siger Mathias Las­gaard.

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at 15 procent af de adspurgte borgere, der lider af migræne, oplever svær ensomhed, mens det gælder for 13 procent af KOL-patienterne og 12 procent af borgerne med leddegigt. Samtidig begrænser ensomheden sig til blot fire procent for gruppen af raske personer i undersøgelsen.

Hos Gigtforeningen kommer leddegigts plads i ensomhedsstatistikken ikke bag på Linette Pehrson. Som ergoterapeut i foreningens rådgivning vejleder hun medlemmer om de fysiske aspekter ved sygdommen. Men her er det ikke usædvanligt, at en snak om de nyeste hjælpemidler udvikler sig til en samtale om det at føle sig ­socialt begrænset eller isoleret.

"Der er desværre en del mennesker med gigtsygdomme, der på grund af enten træthed eller smerter er nødt til at droppe de hverdagsaktiviteter, der ikke er højst nødvendige. Der er det ofte de sociale arrangementer, der ryger først, og det er forståeligt nok et stort afsavn for de fleste," siger hun til Kristeligt Dagblad.