Mens regeringen konstant har lovet bedre forhold for kræftbehandling, har ventelisterne aldrig været længere, end de er nu. I hele regeringens femårige levetid har danske sygehuse haft ventetider til strålebehandling, der ligger over behandlingsgarantiens fire uger. Det viser tal fra koordinationskontoret på Herlev Sygehus, som Nyhedsavisen er kommet i besiddelse af.
Politikernes mål om at nå ned på fire ugers ventetid har været totalt urealistisk, mener førende kræftlæger.
»Alle har fra starten vist, at det var umuligt at opfylde behandlingsgarantierne. Man kunne bare sætte sig ned og regne efter. Men det har overgået alles forventninger, at efterspørgslen på stråling var så stor,« siger Svend Åge Engelholm, chef for radioterapiklinikken på Rigshospitalet.
Kræftgarantien har fra start været anset som en målsætning, snarere end en garanti, mener kræftlægernes formand, Cai Grau. Han tror ikke på, at problemet kan løses på kort sigt, da behovet for behandling hele tiden stiger.
»Der er brug for en løsning på ventelisteproblemet. Vi taler ikke om måneder ? men om flere år. Det handler om at få uddannet sygeplejersker og læger. Men der er grænser for, hvor mange vi kan nå at uddanne, især nu hvor vi samtidig skal gøre vores arbejde hurtigere end nogensinde før,« siger Cai Grau.
Svend Åge Engelholm mener heller ikke, at ventetiderne kommer ned foreløbig.
»Det er ikke realistisk at få opfyldt ventetiderne før udgangen af 2007. Og det er endda kun, hvis det lykkes os at finde ekstra læger,« siger Svend Åge Engelholm.
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at garantien om behandling inden fire uger skal forstås som en egentlig garanti.
Det er meget svært at svare på. Vi når bestemt derhen, hvor patienten på en offensiv måde for mulighed for at vælge noget andet, hvis ikke der kan leveres inden for fire uger. Om vi generelt når ned på fire uger i i givet fald hvornår kan jeg ikke sige med sikkerhed.
Vi har aftalt, at vi vil have en ny vurdering af den danske strålebehandlings kapacitet. Vi har siddet i god tro år for år, amterne og jeg, og sagt, nu bruger vi XX millioner kroner mere, for så er den der. Så er vi i mål. Og så er vi blevet overrasket over, at udviklingen har gjort, at man kan behandle med flere stråler. Så giver vi flere penge og kommer ikke i mål alligevel. Så Bent Hansen og jeg har besluttet, at vi nu skal have en ny vurdering af, hvordan er den danske strålekapacitet lige nu og her og om kort tid i lyset af det antal patienter vi har og i lyset af den behandlingsform, man nu anvender.
Kræftens Bekæmpelse er helt uenig.
»Det er sandelig en garanti, der er ikke noget at diskutere,« siger overlæge Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse. Han mener, at bruddet på ventelistegarantien er et alvorligt problem.
»her er et problem, hvor man ikke har grebet ind. Det tyder på en diffus ansvarsplacering og en utilstrækkelige sanktionsmuligheder. Nogen har administrativt ansvar for, at det ikke bliver løftet,« siger Frede Olesen.
Nu hører vi ham sige, at hovedopgaven er, at behandle patienterne her i stedet for at sende dem til udlandet. Vi hører ham sige, at man skal se på de udvidede åbningstider, og at afdelingerne skal lære af hinanden.
Når man går tilbage i tiden og ser på de mange svar og forklaringer, vi har fået gennem tiden, så er det da noget, som skulle være sket for længst. Det er surrealistisk at se de samme forslag og initiativer efter så mange år med stadigt stigende ventetider