EU-Parlamentet og europæisk demokrati er under angreb som følge af den korruptionssag, der i de seneste dage har omsluttet EU-Parlamentet.
Det siger EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, i en tale mandag aften.
- Jeg må være forsigtig med mine ord for ikke at underminere efterforskningen og hensynet til, at man er uskyldig, indtil andet er bevist.
- Men der skal ikke være tvivl om min vrede og min vilje til, at dette hus skal gøres stærkere, siger Roberta Metsola.
En dommer i Belgien har sigtet fire personer, som mistænkes for at have modtaget penge og gaver fra en af golfstaterne.
Flere medier har peget på, at det er VM-værten Qatar, der har forsøgt at bestikke sig til indflydelse på EU-parlamentarikernes beslutninger.
Belgisk politi ransagede fredag 16 adresser i Bruxelles og beslaglagde 600.000 euro. Det svarer til omtrent 4,5 millioner kroner.
På baggrund heraf vil Roberta Metsola arbejde for øget åbenhed om møder med udenlandske magter og åbne for whistleblowere, så man kan stoppe mulig korruption.
- Der vil ikke være nogen straffrihed.
- Og til de magter i tredjelande, der tror, at I kan købe europæiske politikere og organisationer: I vil finde ud af, at dette parlament står i vejen, siger Roberta Metsola.
Også lederne fra flere af EU-Parlamentets politiske grupper taler mandag dunder imod de involverede politikere.
Sagen om korruptionspenge kommer på et tidspunkt, hvor borgerne i flere EU-lande har svært ved at betale for strøm og gas.
Og den bliver ifølge flere af lederne kun endnu mere pinlig af, at anklagerne ifølge belgiske medier retter sig mod en af de højst placerede socialdemokratiske politikere i EU-Parlamentet, græske Eva Kaili.
Lørdag meddelte Europa-Parlamentet, at Kaili har fået frataget sin titel som næstformand i parlamentet. Dem er der i alt 14 af.
Dagen inden oplyste det græske socialdemokratiske parti, Pasok, at Kaili er blevet ekskluderet af partiet på grund af korruptionsmistanken.
Nu skal EU-Parlamentet kæmpe hårdt for at genvinde tilliden fra EU-borgerne, lyder det fra formand for den konservative EPP-gruppe i EU-Parlamentet, Manfred Weber.
- Vi er chokerede. Korruptionsanklagerne mod et af de højtplacerede medlemmer af EU-Parlamentet har skadet tilliden til vores institution, siger Manfred Weber.
Han vil ligesom Roberta Metsola skærpe indsatsen mod korruption.
Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, mener dog, at EU-Parlamentet er vågnet for sent op.
Ifølge Villumsen har venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet, som Enhedslisten er en del af, tidligere fået nedstemt konkrete forslag om mere åbenhed og klarere regler for lobbyisme.
- Det er klart, at vi skal have undersøgt sagerne til bunds, så vi kan få klarlagt, om Qatar-diktaturet virkelig har købt sig til indflydelse, siger Villumsen.
Også et forslag fra venstrefløjen i EU-Parlamentet om at tale åbent om korruption i forbindelse med VM i Qatar blev ifølge Nikolaj Villumsen stemt ned. Det skete ifølge Villumsen, godt en måned før korruptionssagen blev offentligt kendt.
- Jeg har ikke selv prøvet at blive kontaktet af Qatar, men det er tydeligt for mig, at der har været overraskende meget modstand mod at kritisere ørkendiktaturet fra de store politiske grupper. Det gør mig bekymret for, hvor dybt korruptionen muligvis er sivet ned, siger Nikolaj Villumsen.
/ritzau/