- Det er en ommer, og De Konservative vil kæmpe mod et forsøg på at genindføre G-dage, der vil gøre det dyrere at være virksomhed i Danmark.
Kritikken var glasklar fra daværende erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K), da Dagpengekommissionen i oktober 2015 foreslog at indføre 2 G-dage - eller godtgørelsesdage - ved alle typer af ansættelser.
Konservative havde året før - i 2014 - været med til helt at udfase de såkaldte G-dage ved kortidsansættelser under tre måneder. Men den aftale stod nu til at blive ændret med Dagpengekommissionens anbefalinger.
- Jeg går ud fra, at de borgerlige partier kan blive enige om at gøre det nemmere og ikke vanskeligere at drive virksomhed i Danmark og dermed at afvise forslaget om G-dage, sagde Brian Mikkelsen til Dagens Byggeri.
Modstand forsvandt med ministerposter
Trods konservative protester blev forslaget om at genindføre G-dagene kopieret direkte ind i dagpengeaftalen mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Indtil nu har Konservative blokeret for, at det kan føres ud i livet før efter næste valg, hvor det gamle forlig om at udfase G-dagene kan ophæves.
Men efter Konservatives indtræden i regeringen - og Brian Mikkelsens skifte fra konservativ erhvervsordfører til erhvervsminister - er partiet nu en del af dagpengeforliget, og G-dagene kan genindføres allerede 1. juli i år.
Brian Mikkelsen: Spørg i Beskæftigelsesministeriet
Erhvervsminister Brian Mikkelsen har ikke ønsket at svare på Avisen.dk's spørgsmål om, at Konservative nu agerer stik imod hans tidligere udtalelser og er med til at sende en samlet regning på 10 millioner kroner om året videre til erhvervslivet.
I stedet henviser Erhvervsministeriets presseafdeling til Beskæftigelsesministeriet.
"Nu hvor K er i regering, skal arbejdsdelingen mellem ministerierne respekteres," lyder forklaringen på den manglende talelyst.
Jarlov forlangte kompensation
Også De Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, har gentagne gange understreget, at Konservative ikke kan acceptere at genindføre G-dage ved korttidsansættelser.
- Hvis vi skal acceptere forslaget om G-dage, så må regeringen tilbyde os et eller andet, som kan kompensere de små virksomheder.
- Umiddelbart kan jeg dog ikke se noget realistisk politisk tilbud for mig, som vi vil kunne acceptere. For så taler vi om, at for eksempel topskatten skal sættes ned, sagde Jarlov i december 2015 til Avisen.dk
"Det gør man, når man er i regering"
I dag er det en noget mere kortfattet Rasmus Jarlov, som skal forklare, at Konservative efter at være blevet en del af regeringen nu alligevel er klar til at acceptere G-dagene.
- Vi er indtrådt i forliget, fordi det gør man, når man er i regering, skriver Rasmus Jarlov i en sms til Avisen.dk.
Rasmus Jarlov har ikke svaret på opfølgende spørgsmål om, hvorvidt han fortsat er modstander af G-dagene, eller om virksomhederne kan se frem til at få en kompensation for de ekstra millionudgifter.