Konfliktvarsel mod charterselskab eskalerer: Vil gøre det umuligt at få fly i luften

Det ender med fly på jorden i Kastrup, hvis 3F's sympatistrejke går i gang. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix Ritzau/arkiv)

Konflikten mod selskabet Primera Air Nordic optrappes. 3F har meddelt, at de vil benytte deres 4.000 medlemmer i Kastrup Lufthavn som løftestang.

I går kom det frem, at fagforeningen Flyvebrancens Personale Union (FPU) varsler konflikt mod det lettiske firma Primera Air Nordic, der leverer kabinepersonale til charterafgange fra Kastrup Lufthavn til populære destinationer i Málaga og Gran Canaria i Spanien.

Konflikt varslet mod populært charterselskab: Kører ansatte ind med taxi fra Sverige

Det konfliktvarsel eskalerer nu. Fagbladet 3F skriver nemlig, at 3F er klar til at varsle sympatistrejke med FPU.

3F organiserer omkring 4.000 personer, der varetager alt fra transport til catering og rengøring, i Kastrup Lufthavn, og ifølge fagforeningen vil det betyde, at danske flyafgange vil blive på jorden.

- Hvis vi går ind i konflikten, gør det det praktisk talt umuligt for selskabet at få fly i luften, siger Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F i Kastrup Lufthavn, til Fagbladet 3F.

Kreative kontrakter

FPU's konfliktvarsel skal dog først igennem arbejdsretten, der skal vurdere, hvorvidt fagforeningen kan køre en konflikt uden at have organiserede medlemmer i firmaet. 

Det er sket før, da FPU varslede konflikt mod Ryanair i 2015.

Årsagen til konflikten er - ifølge FPU - horrible lønvilkår hos Primera Air Nordic.

De består af halv løn i forhold til danske kolleger i andre selskaber, ingen pension, ingen betalt ferie og særdeles begrænset adgang til løn under sygdom.

Den model presser det lettiske selskab igennem via en kreativ pendlerordning fra Malmø.

Ifølge FPU bor kabinepersonalet nemlig i Lund og Malmø. Her henter Primera Air Nordic dem hver dag i taxi og kører dem til Kastrup Lufthavn, hvor de så flyver fra.

 

Beskrivelse af Primera Air Nordics model ifølge FPU Foto: FPU