Administration 

Ung kok om barsk branche: Kollega bad mig sniffe kokain på toilettet

- Jeg kan huske, at en af de ældre kokke lagde en bane kokain op til mig, og en af dem sagde: ‘Jeg kan mærke, at vi kommer til at arbejde sammen i lang tid, så du kan lige så godt blive en del af det’, hvorefter jeg rystende sniffede min første bane coke op i næsen som 17-årig, fortæller kokken Jakob. (Foto: Foto: Iris - Ritzau/Scanpix.)

Ifølge Avisen.dk’s rundspørge har hver sjette kokke-elev indtaget euforiserende stoffer enten dagligt eller ugentligt i deres seneste praktik. En yngre kok fortæller om sine oplevelser i det københavnske restaurationsmiljø.

Der er let adgang til at få fat i stoffer, når man arbejder som kok. Og i nogle restauranter er der sågar gruppepres på kokkene for at tage kokain eller andre former for narko.

Det fortæller en yngre kok, som Avisen.dk har talt med. Han fortæller her sin historie om, hvordan han kom at arbejde som kok, og om det hårde miljø med let adgang til euforiserende stoffer, som han i en meget tidlig alder stiftede bekendtskab med. Hans navn er her ændret til Jakob, men hans identitet er redaktionen bekendt. 

Kom til Danmark som 13-årig

- Jeg var begyndt at lave meget ballade i 12-13 års alderen. Derfor begyndte jeg i mine ferier at arbejde som opvasker, og sidenhen køkkenassistent, i et køkken. Det gjorde jeg i hver eneste ferie i fire år, fortæller Jakob.

Han faldt hurtigt i hak med miljøet i køkkenet, som han selv beskriver som hårdt, men retfærdigt.

- Der er kontant afregning. Laver du en fejl, får du besked med det samme, men du lærer også nogle vigtige ting om respekt og disciplin, siger Jakob.

Som 17-årig besluttede han sig for at blive kok. Det var det, han kendte, og det var det, han var god til. Han startede derfor på Hotel- og Restaurationsskolen i Valby, men efter et par år stoppede han.

Arbejdsmiljø udfordres af misbrug

Efter Jakob var startet på skole, fik han en praktikplads på en af de bedre restauranter nord for København. Han havde ikke arbejdet i lang tid, før de ældre kokke en dag tog ham med ned på personaletoilettet under aftenserveringen for at dele en bane kokain.

- Jeg kan huske, at de lagde en bane kokain op til mig, og en af dem sagde: ‘Jeg kan mærke, at vi kommer til at arbejde sammen i lang tid, så du kan lige så godt blive en del af det’, hvorefter jeg rystende sniffede min første bane coke op i næsen som 17-årig, fortæller Jakob.

Jakob siger, at han ikke tidligere havde stiftet bekendtskab med narko på arbejdet, men da han først fik øjnene op for det, kunne han se, at det florerede overalt.

- Jeg havde ikke tidligere tænkt på det, men efter jeg selv fik prøvet det, kunne jeg se, hvordan alle omkring mig var høje, mens de arbejdede. I løbet af en aften kunne der snildt løbe mellem fem og ti gram kokain eller amfetamin igennem kokkenes næsebor, siger Jakob.

Flere elever Avisen.dk har talt med fortæller, at det ikke er ualmindeligt, at de nærmeste kolleger indtager euforiserende stoffer, når gæsterne kommer, og de skal til at lave mad. En af eleverne 20-årige Emil Nielsen fortæller:

- Det sker, at kokkene tager en bane eller ryger joint under service eller lige inden service for lige at gøre sig klar.

Nogle elever tager også selv stoffer. Ifølge Avisen.dk’s rundspørge svarer godt 15 procent, at de indtog euforiserende stoffer enten dagligt eller ugentligt i deres seneste praktik. 

Nem måde at håndtere stress på

Modsat mange af dem han stod i lære med og arbejdede for, begyndte Jakob ikke at tage stoffer fast, men dog så meget, at han i dag godt kan se, at det var et problem.

- Det var ikke et problem i forhold til mit arbejde. Nogle gange var der så meget pres på, at stofferne var den nemmeste måde at håndtere stress på. Til gengæld kunne jeg godt se, at det var problematisk, at mange blev nødt til at starte dagen med at tage en streg for at komme i gang.

Jakob forklarer, at det var under sin elevtid, han første gang stiftede bekendtskab med det, men det har været alle de steder, han har arbejdet siden da. Han har arbejdet under køkkenchefer, hvor det var totalt uacceptabelt og fyringsgrundlag og andre steder, hvor køkkenchefen var mere laissez-faire med det, og nogle gange selv deltog.

- Jeg ved ikke med andre steder, men i København er pushernes største marked ikke Christiania og Nørrebro. Det er alle køkkenerne, og det har det været i lang tid, konkluderer Jakob oven på alle sine oplevelser.

Accepter eller stop

Jakob selv tager ikke længere hårde stoffer, men accepterer, at det er en del af det miljø, han arbejder i, og nok altid vil være det. Han bebrejder ikke nogen, at de gør det, og fortæller til Avisen.dk, at det at være kok er en livsstil, man vælger på godt og ondt.

- Stoffer er en del af gamet. Man arbejder med unge mennesker i en branche, hvor det går stærkt, hvor der serveres alkohol, og ofte arbejder man ud på de tidlige nattetimer. Enten lærer man at acceptere, at stofferne er der, eller også stopper du i branchen, siger han og fortsætter:

- Det er ikke en branche for sarte sjæle, man skal have hår på brystet og være indforstået med at arbejde meget, og under forhold en ”kontorrotte” aldrig ville overleve. Mange finder ud af hen ad vejen, at det ikke er noget for dem, og det er helt fair. Det kan også være, at de er kommet det forkerte sted hen, for der er selvfølgelig også steder, hvor forholdene er gode, og narkotika, druk og fest på ingen måde er accepteret. Men det er færre, end man måske går og regner med, slutter Jakob. 

3F: Sygt arbejdsmiljø

I fagforeningen 3F er man rystet over det, der finder sted i nogle af landets køkkener og kalder arbejdsmiljøet sygt. I en rundspørge, Avisen.dk har foretaget blandt de danske kokkeelever, svarer godt 15 procent, at de i løbet af deres seneste eller nuværende praktikperiode i gennemsnit har indtaget euforiserende stoffer hver dag eller en eller flere gange i løbet af en uge.

- Det er jo tegn på, at der nogle steder er et sygt arbejdsmiljø, hvis man er nødt til at dope sig med stoffer for at få en arbejdsdag til at fungere, siger forhandlingssekretær i 3F, Bo Christensen.

Bo Christensen er selv uddannet kok. Han har selv oplevet, at der i branchen altid har været stemning for en fyraftensbajer, efter man har kørt en hård service sammen med fuld knald på. At nogen så tager skridtet videre, kan de hos 3F kun advare mod og rådgive om, og så håbe, at de unge tager det til sig.

- Vi har med unge mennesker at gøre, der måske først skal møde sent dagen efter. Jeg har forståelse for, at det med at runde den lokale er en af de sociale ting ved arbejdet, men man skal også passe på sig selv, og det prøver vi at rådgive vores medlemmer om, siger Bo Christensen.


Sådan gjorde vi i rundspørgen:

Rundspørgen er sendt ud til alle kokkeuddannelser i hele landet, som udbyder gastronomuddannelsen. I alt 11 skoler har fået rundspørgen tilsendt, heraf har 6 valgt at deltage fordelt over hele landet. Her har vi spurgt de elever, som har været i praktik om spørgsmål vedrørende deres arbejdsmiljø. Herunder mobning, vold og generel sundhed på arbejdspladsen, når de er i praktik.

I Danmark er der ifølge KHRU (Køkken Hotel Restaurant Uddannelse) 2.275 kokkeelever, som er i gang med hovedforløbet, hvor de er i praktik. 142 har svaret på rundspørgen, svarende til seks procent. Rundspørgen er herudover uddelt elektronisk i en facebookgruppe for landets kokkeelever. For at sikre individuelle besvarelser, har det kun været muligt at svare en gang fra hver særskilt IP-adresse.

UDVID

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over Lillebæltsbroen

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger