Et par sygedage hist og her kan være det, der koster jobbet, når virksomheden skal fyre medarbejdere. Ansatte med mange og tilbagevendende sygedage er dem, virksomhederne først skiller sig af med, når der skal afskediges.
Det viser en undersøgelse, som Capacent har lavet for CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats blandt personaleansvarlige i 403 virksomheder.
En fjerdedel af dem svarer, at medarbejdere med hyppigt tilbagevendende sygefravær er dem, de vil fyre, hvis virksomheden skulle komme i den situation.
Det er ikke alle sygemeldte, der skal frygte fyresedlen. Kun forsvindende få vil fyre langtidssygemeldte og ansatte medarbejdere på fleks- eller skånejob. Til gengæld hænger medarbejdere, der jævnligt sygemelder sig en-to dage ad gangen, i en noget tyndere tråd.
"Undersøgelsen viser, at mange virksomheder bruger finanskrisen til at komme af med de medarbejdere, som klatsygemelder sig. Det hyppige og korte fravær er en stor belastning for ledelse og raske kollegaer, fordi det skaber produktionsforstyrrelser," siger Camilla Høholt Smith, CABI's temaleder for sygefraværsområdet.
Hun glæder sig over virksomhedernes tålmodighed med de langtidssygemeldte medarbejdere og peger samtidig på, at lederne kan gøre meget for at reducere det korte sygefravær ved at satse på trivsel og lave klare regler for håndteringen af sygefravær.