”Hej chef, ja, jeg er også syg i dag.” Sådan en besked skal 1.850 ansatte i Københavns Kommune nu hver dag levere til sin leder, når de er syge fra arbejdet.
Det fremgår af de nye, interne retningslinjer for de ansatte i jobcentre og andre afdelinger under beskæftigelsesforvaltningen, som Avisen.dk er i besiddelse af. I det interne notat står, at ” en medarbejder – som udgangspunkt – (skal) ringe hver dag under fraværet.”
Aftalen om daglig rapportering til chefen er formentlig enestående, da ingen af landets tre største fagforbund, HK, FOA og 3F, har hørt om en lignende regel.
Men direktøren i beskæftigelsesforvaltningen i København Kommune er ikke bekymret over at tage drastiske midler i brug:
”Vi tror på, at det at tale med medarbejderne og spørge, hvad er udsigterne, og hvad kan vi gøre her, viser medarbejderne, at de er en værdsat resurse, og at der faktisk er brug for dem, for at få det hele til at hænge sammen,” siger Thomas Thellersen Børner.
Uro
Men den ny regel har, efter Avisen.dk’s oplysninger, skabt uro og utilfredshed blandt medarbejderne i en afdeling, Arbejdsmarkedscentret. I dag, tirsdag, holder de møde, hvor det vil blive bragt op overfor de tillidsvalgte, der har accepteret aftalen.
Reglen er en del af 25 tiltag, der skal nedbringe det store sygefravær i kommunen. Det daglige opkald og de andre regler været forsøgt i en afdeling i Baldersgade. Her er sygefraværet nedbragt markant. På tre år er sygefraværet halveret fra 22 dage til 10 dage i gennemsnit for hver ansat.
”Medarbejderne var nok lidt afventende i starten. Og de er rigtig glade for det på de andre centre, og de har fået nedbragt sygefraværet og trivslen er i top,” lyder det fra direktøren i forvaltningen.
"Tåbeligt"
Men den slags er ”misforstået kontrol”, mener HK’s konsulent for socialpolitik Carsten Riis.
”Det er en rigtig dårlig idé. Det er det værste, du kan finde på. Medarbejderne bliver ikke hurtigere raske af at ringe ind hver dag,” siger Carsten Riis.
Hvis lederen mistænker en ansat for pjæk, bør man tage fat og snakke med den person:
”I stedet for en tåbelig kollektiv straf. Vores undersøgelser viser, at folk går på arbejde, til trods for at de er syge. Og når de så sygemelder sig, så er der en grund til det,” forklarer Carsten Riis.
På job med snot
Direktør Thomas Thellersen Børner er overbevist om, at medarbejderne bliver glade for de ny regler.
”Der er ikke nogen lungebetændelse, der bliver hurtigere helbredt af, at man snakker med sin leder,” erkender han.
Men hvis en person har hovedet fyldt med snot og ikke kan udføre sit normale arbejde, kan lederen gennem den daglige samtale måske finde ud af, hvad medarbejderen i stedet kan arbejde med.
”Hvis ikke de havde haft den samtale, så havde det været en sygedag. I dag er det muligvis ikke en sygedag,” siger Thomas Thellersen Børner.
Avisen.dk har over nogle dage forsøgt at få fat i tillidsmand Carsten Caspersen, der skal til møde med de utilfredse ansatte, men det er ikke lykkedes.